KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Yüksek askeri şura'nın şifreleri

Metehan demir'in yorumuna göre TSK, YAŞ kararları ile Türkiye'deki hassas dengeler açısından önemli şifreleri ortaya koydu. Hangi karar nasıl bir mesaj içeriyordu?

Yüksek askeri şura`nın şifreleri
05 AĞUSTOS 2006 CUMARTESİ 10:32
0
1277
0
AA aa
Yüksek Askeri Şura'nın dün açıklanan resmi kararlar dikkatle okunduğunda ortaya çıkan resim gerek Türk Silahlı Kuvvetleri, gerek Türkiye'deki hassas dengeler açısından önemli şifreleri ortaya koydu. İşte madde madde TSK ve o şifreler:

2008'e dek Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Şura'da açıklamalara yansıması nasıl oldu ?
Askeri Şura sonrası yazılı açıklamadaki irticaya vurgu 28 Şubat döneminden bu yana ilk kez yaşanıyor. Bu, Büyükanıt döneminde irticada daha önce olduğu gibi taviz verilmeyeceği anlamına geliyor. Ama daha önemlisi, "Türkiye'de irtica yok" diyen sivil çevrelere de açık bir mesaj olarak gönderiliyor.

Orgeneral
Büyükanıt, atamalarda nasıl bir yol izledi? Nasıl etki etti?
Büyükanıt Paşa, Genelkurmay karargahına atamaları büyük bir özenle yaptı. Yakın çalışma arkadaşlarını karargahta tutarken, bu kadroyu yine kritik atamalarla güçlendirdi. Normalde, 1 yıl daha Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'nda kalması beklenen Orgeneral Ergin Saygun'u 2. Başkan olarak, yanına getirdi. Dış politika konularına hakim olan, iyi derecede İngilizce bilen, müzakere ve yıllarca yurtdışı tecrübesi bulunan Saygun'un atanması, Genelkurmay'ın önümüzdeki dönem Ege, Kıbrıs, AB, Kuzey Irak ve ABD ile yaşanacak keskin dönemeçlere donanımlı girme isteğini ortaya koyuyor. Büyükanıt'ın daha önce birlikte çalıştığı eski Basın Daire Başkanı da olan parlak isimlerden Tümgeneral Salih Zeki Çolak yeni Genelkurmay Genel Sekreteri oldu. Çolak da daha önce Orgeneral Saygun gibi Kara Kuvvetleri'nde çalışıyordu. Diğer yakın kritik isimler Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Aslan Güner ve Harekat Başkanı Korgeneral Bekir Kalyoncu ile Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Akın Zorlu, Büyükanıt Paşa tarafından karargahta tutuldu.

Orgeneral Işık Koşaner'in Genelkurmay 2. Başkanlığı'ndan Jandarma Genel Komutanlığı'na atanması ne anlama geliyor?
En kıdemli orgeneral olarak Işık Koşaner'in Jandarma'ya atanmasında aslında teamüle aykırı bir durum yok. Bu makam için adı geçen İsmail Koçman'ın önündeki en büyük engel kuvvet komutanlığına gelmede aranan şart olan ordu komutanlığını daha önce yapmamış olması. Daha önce Özel Kuvvetler tecrübesi ve terörle mücadele geçmişi olan Koşaner'in Jandarma'ya gelmesinde bu durumu da önemli rol oynadı.

Koşaner'i gelecekte nasıl bir atama zinciri bekliyor?
Bu görevde iki yıl kalacak olan Koşaner Paşa, çok büyük ihtimalle en kıdemli orgeneral olarak 2008'de Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine gelecek. Koşaner böylece 2008'de iki yıllığına Genelkurmay Başkanlığı'nı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan devralacak olan Orgeneral İlker Başbuğ'un ardından 2010'da bu en üst göreve gelecek. Koşaner'in 2008'de Jandarma'daki görevi sonrası emekli olması ise bazılarının iddiasının aksine çok çok küçük bir ihtimal. 1945 doğumlu olan Işık Koşaner, ay durumuna göre iki veya üç yıl Genelkurmay Başkanlığı yapabilecek. Yani, TSK'da 2013'e kadar zirve de netleşmiş oluyor. Koşaner'in ardından kimin Genelkurmay Başkanı olacağı ise, seneye korgeneraller arasında orgeneralliğe seçilecek isim içinden çıkacak.

ÖZEL KUVVETLER KOLORDU
Yeni atamalar terörle mücadele açısından ne demek?
Bu Şura'da tarihi bir kararla, başına Korgeneral Servet Yörük'ün getirilmesi ile Özel Kuvvetler de kolordu seviyesine çıkarıldı. Son dönemde, bazı Özel Kuvvetler mensuplarının adının çete ve benzeri yasadışı oluşumlara karışması nedeni ile imaj sıkıntısı yaşayan birimde böylece kontrol arttırılacak. Alt bağlı tugaylara da yeni tuğgeneraller ve bir tümgeneral getirilecek. Aynı zamanda, daha etkin ve büyük bir Özel Kuvvetler, terörle mücadele açısından da yeni ve daha profesyonel bir döneme girildiğinin işareti

Büyükanıt Paşa, Genelkurmay karargahına atamaları büyük bir özenle yaptı. Yakın çalışma arkadaşlarını karargahta tutarken, bu kadroyu yine kritik atamalarla güçlendirdi. Normalde, 1 yıl daha Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'nda kalması beklenen Orgeneral Ergin Saygun'u 2. Başkan olarak, yanına getirdi. Dış politika konularına hakim olan, iyi derecede İngilizce bilen, müzakere ve yıllarca yurtdışı tecrübesi bulunan Saygun'un atanması, Genelkurmay'ın önümüzdeki dönem Ege, Kıbrıs, AB, Kuzey Irak ve ABD ile yaşanacak keskin dönemeçlere donanımlı girme isteğini ortaya koyuyor. Büyükanıt'ın daha önce birlikte çalıştığı eski Basın Daire Başkanı da olan parlak isimlerden Tümgeneral Salih Zeki Çolak yeni Genelkurmay Genel Sekreteri oldu. Çolak da daha önce Orgeneral Saygun gibi Kara Kuvvetleri'nde çalışıyordu. Diğer yakın kritik isimler Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Aslan Güner ve Harekat Başkanı Korgeneral Bekir Kalyoncu ile Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Akın Zorlu, Büyükanıt Paşa tarafından karargahta tutuldu. En kıdemli orgeneral olarak Işık Koşaner'in Jandarma'ya atanmasında aslında teamüle aykırı bir durum yok. Bu makam için adı geçen İsmail Koçman'ın önündeki en büyük engel kuvvet komutanlığına gelmede aranan şart olan ordu komutanlığını daha önce yapmamış olması. Daha önce Özel Kuvvetler tecrübesi ve terörle mücadele geçmişi olan Koşaner'in Jandarma'ya gelmesinde bu durumu da önemli rol oynadı. Bu görevde iki yıl kalacak olan Koşaner Paşa, çok büyük ihtimalle en kıdemli orgeneral olarak 2008'de Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine gelecek. Koşaner böylece 2008'de iki yıllığına Genelkurmay Başkanlığı'nı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan devralacak olan Orgeneral İlker Başbuğ'un ardından 2010'da bu en üst göreve gelecek. Koşaner'in 2008'de Jandarma'daki görevi sonrası emekli olması ise bazılarının iddiasının aksine çok çok küçük bir ihtimal. 1945 doğumlu olan Işık Koşaner, ay durumuna göre iki veya üç yıl Genelkurmay Başkanlığı yapabilecek. Yani, TSK'da 2013'e kadar zirve de netleşmiş oluyor. Koşaner'in ardından kimin Genelkurmay Başkanı olacağı ise, seneye korgeneraller arasında orgeneralliğe seçilecek isim içinden çıkacak. Bu Şura'da tarihi bir kararla, başına Korgeneral Servet Yörük'ün getirilmesi ile Özel Kuvvetler de kolordu seviyesine çıkarıldı. Son dönemde, bazı Özel Kuvvetler mensuplarının adının çete ve benzeri yasadışı oluşumlara karışması nedeni ile imaj sıkıntısı yaşayan birimde böylece kontrol arttırılacak. Alt bağlı tugaylara da yeni tuğgeneraller ve bir tümgeneral getirilecek. Aynı zamanda, daha etkin ve büyük bir Özel Kuvvetler, terörle mücadele açısından da yeni ve daha profesyonel bir döneme girildiğinin işareti
(Sabah)


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın