KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ekim 2025 Pazartesi
°C

Yüksek ses hücre ölümüne yol açıyor

Uzun süre yüksek sese maruziyet, çok hassas olan ve işitme fonksiyonunda temel görevi üstlenen iç kulakta hücrelerin ölmesine yol açıyor.

Yüksek ses hücre ölümüne yol açıyor
29 EYLÜL 2011 PERŞEMBE 21:02
0
1509
0
AA aa

Kendini yenileyemeyen ve çoğalamayan hücrelerin ölmesine bağlı olarak, kişide ortaya çıkan işitme kaybı bir süre sonra kalıcı hale gelebiliyor.

Ses enerjisinin, titreşim halinde beyin tarafından algılanması sonucu işitmenin gerçekleştiğini söyleyen uzmanlar, dış kulak, orta kulak, iç kulak ya da sesin deşifre işleminin yapıldığı sistemin herhangi bir basamağında engele takılması halinde işitme kaybının ortaya çıktığını ifade ederek, dış kulakta sesin toplanarak orta kulağa iletildiğini, orta kulakta iletilen sesin büyütüldüğünü ve sesin sonra iç kulağa aktarıldığını anlattı.

Uzmanlar, ''Burada ses analiz edilerek deşifre yapılıyor, kodlanıyor ve sinirlerde ilerleyerek beyinde algılanıyor'' dedi.

Bu süreçlerden birindeki aksaklığa bağlı işitme kaybı görüldüğünü dile getiren uzmanlar, ''Orta kulak iltihabı, iç kulak zarı delikliği ve tümörler, iç kulak hastalıkları ciddi sorunlar yaratabiliyor'' diye konuştu.

Kulakla ilgili hastalıklarının hepsinde işitme kaybı olabildiğini ifade eden kulakta meydana gelen iltihabın hem işitme kaybı, hem ağrı hem de doluluk yaptığını söyleyen uzmanlar, kulaktaki bir tümörün ağrıya yol açabildiği belirterek, aynı zamanda çınlama ve işitme kaybından da sorumlu olabildiğini anlattı.

Uzmanlar, kulakta tek taraflı çınlamanın işitme ve denge siniri tümörlerinin bulgusu olabildiğini belirterek, sorunun erken dönemde tespit edildiğinde tedavi edilebilir ve yüksek oranda başarı elde sağlanabilirken; tümörün büyümesi halinde kalıcı işitme kaybı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirtti.

Uzmanlar, beyin ve omuriliği hastalığı olan MS'de de işitme kaybının sık görüldüğünü ifade ederek, ''Çünkü, bu hastalıkta sinirlerin kılıfı eriyor. Sinir kılıfı eridiği için sinirler yalıtımsız kalıyor ve görevini yerine getiremiyor'' dedi.

İşitme kaybının bir hastalık değil, semptom (bulgu) olduğuna işaret eden uzmanlar, kulakla ilgili her hastalığın kendine göre belirti verdiğinin altını çizdi.

ANTİBİYOTİK KULLANIMINA DİKKAT

Hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı antibiyotikler ile ağrı kesicilerin de iç kulaktaki hücrelerin yapısını bozduğuna ve işitme kaybına yol açabildiğine dikkati çeken uzmanlar, ''İç kulaktaki problemde en büyük etken antibiyotikler, idrar söktürücülerdir'' diye konuştu.

Uzmanlar, eskiden tüberküloz tedavisinde kullanılan antibiyotiğin içindeki ''streptolizm'' maddesinin iç kulakta kalıcı hasara neden olduğunu, bu nedenle artık kullanımından kaçınıldığını belirtti.

''İÇ KULAKTA KOPAN HÜCRELER ASLA YERİNE GELMEZ''

Uzmanlar, yüksek sese maruziyetin işitme kaybına yol açabildiğini ve hatta mevcut sorunu kalıcı hale getirebildiğini söyledi.

Uzun süreli yüksek sesin, çok hassas olan ve işitme fonksiyonunda temel görevi üstlenen iç kulağa çok fazla hasar verdiğini vurgulayan uzmanlar, kesinlikle yüksek sesli ortamlardan kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Uzmanlar, yüksek ses enerjisinin, iç kulakta yer alan salyangozda salınan zar üzerindeki hücrelerde bulunan tüylerin kopmasına ve hücrelerin ölmesine neden olduğunu, bu hücrelerin bir daha asla yerine gelmediğini söyledi.

Bu hücrelerin, kendisini yenilemediğini ve çoğalamadığını, bu yüzden olası bir sorunun kalıcı hale geldiğini dile getiren uzmanlar, yüksek sese maruz kalan meslek gruplarında kalıcı işitme bozukluğunun sık görüldüğünü kaydetti.

Uzmanlar, uçak teknisyenlerinde, tankçı ve topçu gibi askerlerde, yüksek sesli müzik dinlenilen bar ve disko gibi mekanlarda çalışanlarda, gürültülü alet kullanarak çalışmak zorunda kalanlarda bir süre sonra işitme kaybı şikayetlerinin görüldüğünü ve belli bir zamandan sonra şikayetin kalıcı hale geldiğini bildirdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.10.2025
17:00
Doğalgazda kademeli döneme geçilecek
Doğalgazda kademeli döneme geçilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrikte olduğu gibi doğalgazda da kademe uygulamasına geçmeyi hedefliyor. Doğalgazdaki kademeli geçiş uygulamasının yıl başı itibarıyla başlaması bekleniyor.
19.10.2025
16:46
Bingöl`de hayvan taşıyan kamyon şarampole yuvarlandı
Bingöl'de hayvan taşıyan kamyon şarampole yuvarlandı
Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Telef olan hayvanlar ise ekipler tarafından toplanıldı.
18.10.2025
17:53
12Bingölspor Kırşehir`e mağlubiyeti yaşattı
12Bingölspor Kırşehir'e mağlubiyeti yaşattı
3. Lig 2 Grup lideri temsilcimiz 12Bingölspor, konuk olduğu Ejderoğlu Kırşehirspor'a ligdeki ilk yenilgisini yaşatarak sahadan zaferle ayrıldı.
18.10.2025
16:59
Bingöl`de itfaiye personelinden kediyi kurtarmak için kalp masajı
Bingöl'de itfaiye personelinden kediyi kurtarmak için kalp masajı
Bingöl'de itfaiye istasyonu önünde akşam saatlerinde meydana gelen olayda, bir arabanın çarptığı kediye nöbette olan itfaiye personeli kalp masajı yaparak müdahale etti. Tüm çabalara rağmen kedi kurtarılamadı.
18.10.2025
16:48
Ev sahiplerini üzecek vergi düzenlemesi!
Ev sahiplerini üzecek vergi düzenlemesi!
AK Parti'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu vergi paketiyle ev sahiplerinin kira gelirlerindeki 47 bin TL'lik muafiyeti kaldırılacağı bu düzenleme ile kira gelirleri üzerinden senelik yaklaşık 7 bin TL daha fazla vergi ödeyecekleri belirtildi.
18.10.2025
16:45
Araç alım satımında nispi noter harcı geliyor
Araç alım satımında nispi noter harcı geliyor
AK Parti'nin verdiği teklife göre; sıfır ve ikinci el araç alım satımında nispi noter harcı uygulaması getirilecek. Yeni düzenlemeye göre araç satış bedeli üzerinden binde 2 oranında noter harcı alınacak ve harç miktarı 1.000 TL'den az olamayacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın