KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Yunanistan'ı ayaklandıran kitap

İlkokul 6. sınıfta okutulması için yazılan tarih kitabı ülkeyi ikiye böldü. Nedeni ise Osmanlı ile ilgili bir ifadenin kaldırılması.

Yunanistan`ı ayaklandıran kitap
27 MART 2007 SALI 09:04
0
949
0
AA aa
Türkiye ve Osmanlı ile ilgili anlatımlardaki değişiklikler milliyetçileri, Ortodoks Kilisesi'nin Osmanlı'ya karşı isyanın başlatılmasını tetiklediği ifadelerinin yeni tarih kitabında yer almaması ise kiliseyi kızdırdı.

Yeni tarih kitabında özellikle Yunanlılar'ın Osmanlı'ya karşı isyanı konusunda değişiklikler yapıldı. Eski kitapta Ortodoks Kilisesi'nin bu isyanda önemli rol oynadığı belirtilirken, yeni kitapta kilisenin desteği konusunda hiçbir şey yazılmamakta.

Yeni kitapta aynı zamanda eskiden okullarda okutulan "isyanı 25 Mart 1821 tarihinde Yunanlı despotların başlattığına" dair ibare yer almazken, "isyanın, yurt dışında yaşayan Yunanlılar'ın Mora Yarımadası'ndaki soydaşlarına yardım göndererek başladığı" yazılmakta. Bu yeni tarih kitabında aynı zamanda 1922 Türk-Yunan savaşı konusunda da önemli değişiklikler yer almakta.

Eski kitapta "Türkler için barbar gibi kelimeler kullanılırken, bu kelimeler ortadan kaldırıldı. Eski kitapta, "Yunanlılar'ın İzmir'de katledildikleri ve cesetlerinin denize atıldıkları ve İzmir'i Türkler'in yaktığı" yazılırken, yeni kitapta sadece "Yunanlılar'ın savaşı kaybettiği ve İzmir'deki Yunanlılar'ın limana koşarak gemilere atlayıp kaçmaya çalıştıkları" yazılmakta.

MİLLİYETÇİ KESİM VE KİLİSE AYAKLANDI

İşte bu değişiklikler aşırı milliyetçi kesimi ve kiliseyi ayaklandırdı. Yunanlı milliyetçi milletvekilleri, yazarlar ve bazı papazlar bu kitabın hemen müfredattan kaldırılması gerektiğini savunmakta. Bu kesim eski tarih kitaplarında yazılanların doğru olduğunu ve Yunanlılar'ın Türkler'in yaptığı "barbarlıkları" unutmamaları gerektiğini ileri sürmekte. Kitaba Atina Başpiskoposu Hristodulos'ta karşı çıkmakta. Bazı aşırı milliyetçiler ise kitabı yakarak protesto etti.

Yunan televizyonları ise son günlerde yeni tarih kitabının içeriğiyle ilgili büyük bir tartışma başlattı. Bu tepkileri gören Milli Eğitim Bakanlığı bir komisyon toplayacağını ve bu komisyonun alacağı karara göre, kitabın içeriğinde bazı değişikliklere yer verebileceğini açıklamak zorunda kaldı.

6. sınıftaki yeni tarih kitabının akıbeti gelecek günlerde belli olacak. Ya Yunanlılar kendi tarihlerine başka açıdan çağdaş gözle bakacaklar ya da kilisenin istediği gibi kendi tarihe milliyetçi bakışla bakmaya devam edecekler.

haberturk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.06.2026
22:55
Bingöl`de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl'de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl Belediyesi, Kültür Mahallesi ile Saray Mahallesi'ni birbirine bağlayacak betonarme araç köprüsü ve bağlantı yolları için ihaleye çıkıyor. İki yaka arasındaki ulaşım hem kısalacak hem de zamandan tasarruf sağlanacak. Özellikle Devlet Hastanesi bağlantısı önemli bir avantaj sunacak.
09.06.2026
22:24
Kiğı`da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı'da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı İlçesi'nde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kuruldu, bugün itibariyle hizmete başladı. Yeni Müdürlük, Kiğı, Yayladere ve Adaklı'ya hizmet verecek. Ayrıca Yayladere ve Adaklı Kaymakamlıklarında irtibat kişileri görevlendirildi. Bu sayede ilçelerdeki vatandaşların il merkezine gelmesine gerek kalmayacak.
09.06.2026
21:09
Kiğı Kerek Deresi Projesi`ne start verildi
Kiğı Kerek Deresi Projesi'ne start verildi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde önemli mesire alanlarından Kerek Deresi için yapılan ihalenin ardından çalışmalara başlandı. İnşaat alanında incelemelerde bulunan Kiğı Belediye Başkanı Özüağ; 'Bölge hem güvenli hem de cazip bir yaşam alanına dönüşecek' dedi.
09.06.2026
20:16
Bingöl Milli Eğitim`den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl Milli Eğitim'den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yaz tatili öncesinde velilere önemli bir uyarıda bulunarak öğrencilerin yalnızca resmi izin ve ruhsata sahip özel öğretim kurumlarına yönlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
09.06.2026
19:50
LGS için adaylara kritik uyarı:
LGS için adaylara kritik uyarı: 'Bu Hafta Hiçbir Şeyi Değiştirmeyin'
LGS'ye sayılı günler kala Uzman Psikolojik Danışman Nihat Ekincioğlu, öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu. Ekincioğlu, son haftada yeni çalışma yöntemleri denemek yerine mevcut düzenin korunması gerektiğini söyledi.
08.06.2026
19:26
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
Hakkında iki ayrı suçtan toplam 20 yıl 9 ay 2 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, Bingöl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yakalandı. Şahıs, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın