KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Nisan 2026 Pazartesi
°C

Yurtdışındaki öğrencilerin borçları affedilecek

Hükümet, yurtdışında eğitim gören doktora ve master öğrencilerinin mağduriyetini gidermeye hazırlanıyor. Değişik bahanelerle Türkiye'ye çağrılan, geri dönmeyince de cezalandırılan burslu öğrencilerin borçları affedilecek.

Yurtdışındaki öğrencilerin borçları affedilecek
12 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA 10:30
0
1229
0
AA aa
YÖK'ün burslara yüksek faiz uygulaması sebebiyle bir anda 100 bin YTL'yi aşan faturalarla karşılaşan öğrencilere kolaylık sağlanacak. Borçların bir kısmı silinecek, geriye kalan miktar da 10 yılda ödenecek. Öğrenciler, isterlerse öğretmen olarak çalışıp borçlarını ödeyebilecek. AK Parti konuyla ilgili hazırladığı yasa teklifini dün Meclis'e sundu. Perşembe günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek düzenlemenin gelecek hafta Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor. Tasarı, mağdur olan bütün öğrencileri kapsıyor.

Yurtdışındaki eğitiminin herhangi bir aşamasında öğrencilikle ilişiği kesilenler, mecburi hizmet görevine başlayamayanlar, görevden ayrılanlar ve devlet memurluğundan çıkarılanlar düzenlemeden yararlanacak. AK Parti, mağdur öğrencilere yönelik kanun teklifine gerekçe olarak 2001 yılı ve öncesinde yaşanan ekonomik krizleri gösterdi. Ülkenin mali yapısında yaşanan sorunlar sebebiyle sosyal hayatın derinden etkilediği belirtilen gerekçede, şöyle denildi: “Toplumun geneli üzerinde derin izler bırakan bu krizlerin etkisini hafifletmek sosyal devlet olmanın gereğidir. Devlet olarak, ilim ve bilim araştırmacılarının üzerinde büyük bir kambur oluşturan bu borçların yapılandırılması zaruret teşkil etmektedir.”

Doktora ve master öğrencilerinin mağduriyetini giderecek düzenlemeye Anavatan Partisi destek veriyor. CHP ise ‘ideolojik' gerekçelerle teklife karşı çıkıyor. Öğretim üyesi ihtiyacının giderilmesi için yurtdışına öğrenci gönderilmesi amacıyla 1992 yılında bir program hazırlanmıştı. Bini aşkın öğrenci hem yeni üniversitelerde asistan kadrosuna alındı hem de yurtdışında görevlendirildi. 1996 yılında YÖK'ün başına gelen Prof. Dr. Kemal Gürüz bir yıl sonra, yurtdışındaki kimi öğrencilerin Türkiye aleyhinde faaliyetlerde bulundukları ve kendilerine tanınan sürede eğitimlerini tamamlayamadıkları gerekçesiyle uygulamaya son verdi ve öğrenciler geri çağırıldı. Bir kısmı Türkiye'ye dönerken, bir kısmı yurtdışında kaldı. YÖK, geri çağırdığı bu öğrencilerin burslarını keserken faizleriyle birlikte yüklü bir fatura çıkardı. Bazı öğrencilerin yüz elli bin YTL'yi bulan borçları bulunuyor.

AK Parti'nin hazırladığı teklifte, borçlar yeniden yapılandırılıyor. Üç ay içerisinde başvurulması durumunda geriye dönük borçların bir bölümü silinecek. 1996'da yürürlüğe giren dövizle borçlanmadan dolayı TL üzerinden yüzde 50 yapılan fazla ödeme kaldırılıyor ve yeniden borç miktarı çıkarılıyor. Kalan borçlar ise 10 yıla kadar taksitlendirilecek. Borçlarını mecburi hizmet olarak ödemek isteyenler de öğretmen olarak görev yapabilecek. Atamalar üç ay içerisinde yapılacak. Kanun yürürlüğe girdikten sonra vefat edenlerin borçları silinecek. Borçlunun mirasçıları da muaf tutulacak. Meclis Başkanlığı'na sunulan teklifte yapılan bir değişiklik de yurt-içinde doktora ve master yaparken bir başka üniversiteye gönderilen ve kadroları iptal edilen öğrencileri kapsıyor.

ZAMAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.04.2026
03:34
Verdiği sözü tuttu! Özturan:
Verdiği sözü tuttu! Özturan: 'Bu daha başlangıç, sırada stat var'
12 Bingölspor Başkanı Mehmet Engin Özturan, 2. Lig'e yükselmenin ardından hem memlekete hem de babasına verdiği sözü tuttuğunu söyledi. Şampiyonluk sevincinin ortasında konuşan Özturan, 'BAL'dan aldığımız takımı 2. Lig'e taşıdık. Şimdi hedefimiz stat… Bu şehir dışarıda kalmayacak' dedi.
06.04.2026
03:32
193 milyonluk yol yine çöktü! Trafiğe kapatıldı
193 milyonluk yol yine çöktü! Trafiğe kapatıldı
Bingöl-Yamaç grup köy yolunda heyelan riskine karşın 400 metrelik kısımda fore kazıklar çakıldı, 6 Bin ton demir kullanıldı ama yine de çare olmadı! 2023'te davetiye usulüyle verip 193 milyon TL harcanarak yapılan yol bir kez daha çöktü. Yol trafiğe kapatılırken kamu zararına yönelik eleştiriler yeniden gündeme geldi.
06.04.2026
03:31
Anşin:
Anşin: 'Teknikerlerin yetki, tanım ve istihdam sorunları çözülsün'
5 Nisan Teknikerler Günü dolayısıyla açıklama yapan Bingöl Teknikerler Derneği Başkanı Sadık Anşin, teknikerlerin yıllardır çözüm bekleyen mesleki tanım, yetki ve istihdam sorunlarına dikkat çekerek, teknik ara kadronun güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması çağrısında bulundu.
06.04.2026
03:22
Murat Nehri ve Genç Köprüsü`nün eşsiz manzarası…
Murat Nehri ve Genç Köprüsü'nün eşsiz manzarası…
Bingöl'de karların erimeye başlaması ve devam eden yağışlarla birlikte il sınırlarından geçen Murat Nehri'nde debi yükseldi. Tarihi köprüyle birlikte oluşan eşsiz manzara havadan görüntülendi.
05.04.2026
16:59
30 yıllık hasret bitti! 12Bingölspor 2. Lig`e yükseldi
30 yıllık hasret bitti! 12Bingölspor 2. Lig'e yükseldi
1995-1996 sezonunda 3. Lig 1. Grup'ta şampiyon olarak tarihinde ilk kez 2. Lig'e yükselen Bingölspor, 30 yıllık hasreti bitirdi ve 2025-2026 sezonunda 3. Lig 2. Grup'ta rakiplerine 12 puan fark atarak bugün 4-0 kazandığı Hacettepe maçıyla şampiyonluğunu ilan etti ve 2. Lig'e yükseldi.
04.04.2026
04:35
12Bingölspor`a çirkin saldırı!
12Bingölspor'a çirkin saldırı!
U14 Gelişim Ligi Play-Off'ta Diyar İnter'i 2-1 mağlup ederek tur atlayan 12Bingölspor'un altyapı oyuncuları maç sonrası saldırıya uğradı. Yeşil Beyazlı Kulüp, 10 sporcunun hastanelik olduğunu açıklarken, olayın farklı yansıtılmasına tepki gösterdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın