KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Temmuz 2026 Çarşamba
°C

Yüzlerce silahlı şii kerkük şehrinde

Kerkük'te tansiyon yükseliyor. Kürt ve Türkmenler arasındaki iktidar mücadelesine Şiiler de ortak oldu. Yüzlerce silahlı Şii'nin Kerkük'e girdiği haberleri geliyor.

Yüzlerce silahlı şii kerkük şehrinde
25 NİSAN 2006 SALI 14:49
0
1701
0
AA aa
Irak'ın en kritik noktalarından Kerkük'te tansiyon yükseliyor. Kürtler ve Türkmenler arasındaki iktidar mücadelesine şimdi de Şiiler ortak oldu. Bölgeden, yüzlerce silahlı Şii'nin Kerkük'e kaydırıldığı yönünde haberler geliyor.

Kerkük'te gözler 2007 yılında yapılması planlanan ve Kerkük'te egemenliğin Türkmenlere mi yoksa Kürtlere mi geçeceğini belirleyecek referanduma çevrilmişken bölgede sıcak gelişmeler yaşanmaya başladı.


Washington Post gazetesinin haberine göre Şiiler şu ana kadar yaklaşık 250 silahlı Şii milisi Kerkük'e soktu. Silahlı Şiilerin, Iraklı direnişçi Mukteda el Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu'nun adamları olduğu öğrenildi.


Irak'taki en büyük Şii siyasi oluşumun silahlı kanadı olarak görülen Bedr Örgütü'nün de bölgede çok sayıda ofis açtığı bildirildi.


ABD ORDUSU: "KAYGI DUYUYORUZ"


Amerikan ordusu, "Irak'taki en ölümcül tehdit" olarak gösterdikleri silahlı Şii grupların Kerkük'e gelmeye başlamasından kaygı duyduklarını açıkladı.


Kerkük'te bulunan Amerikan ordusundan Albay David Gray, "Durum bizi bir hayli endişelendiriyor. Gelişmeleri yakından izliyoruz. Şu ana kadar (Şiiler) herhangi bir şiddet olayına karışmadı ancak durum tansiyonun yükselmesine neden oluyor ve kesinlikle bir girdaba sürüklüyor" diye konuştu.


KÜRTLER: "GEREKİRSE SİLAHA SARILIRIZ"


Silahlı Şii grupların Kerkük'e girmesinden en çok rahatsızlık duyan grup olan Kürtler de, şehrin kontrolünü sağlamak için gerekirse silaha sarılabilecekleri mesajını verdi.


Birkaç yüz Şiinin Kerkük'teki Irak ordusuna bağlı olan ve Kerkük dışında kontrol edilmeyen silahlı Kürtlere karşı bir güç olamayacağı bildiriliyor. Ancak Sadr'ın Kerkük temsilcisi Abdül Kerim Halife'nin geçtiğimiz hafta Kerkük'te ABD askerleri ile biraraya geldiği ve daha fazla silahlı Şii'nin yolda olduğunu söylediği öğrenildi.


Halife'nin ayrıca ABD'li yetkilileri, şehrin içinde sıcak bir çatışma halinde silah altına alınabilecek 7 ila 10 bin arasında Şii olduğunu belirttiği ifade edildi.


"KERKÜK'TE DÜŞMAN KOALİSYON DEĞİL KÜRT GÜÇLERİ"


ABD Büyükelçiliği Kerkük bürosunda görev yapan Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Thomas Wise, "(Halife'nin) mesajı son derece açıktı. Buradaki politikalarının diğer yerlerden farklı olduğunu ve koalisyon güçlerine saldırmayacaklarını çünkü buradaki düşmanlarının Kürtler olduğunu söyledi" dedi.


"TERÖRİST OLARAK KABUL EDİLECEKLER"


Kürdistan Yurtseverler Birliği üyesi de olan Kürt polis yetkilisi Yadgar Abdullah ise, "Kerkük'te silahlı Şiiler'in sayısının artmasından korkuyoruz" diye konuştu. Abdullah, Şiiler'in gelişinin ardından bazı esrarengiz kaçırma olayları yaşandığını belirtti.


Abdullah ayrıca, "Irak Hükümeti'ne karşı duran, silah taşıyan ve güvenliği tehdit eden herkesle mücadele ediyoruz. Bu tür kişiler terörist olarak kabul edilecektir ve gerekirse çatışmaya girilerek, silahsızlandırılmalıdır" dedi.


Kerkük'te yaşanan bu gelişmeler, iç savaşın eşiğinde bulunan ülke ile ilgili kaygıların artmasına neden oluyor.

HABER7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.07.2026
13:31
Servi`de dut pekmezi mesaisi başladı!
Servi'de dut pekmezi mesaisi başladı!
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Servi köyünde yaz mevsimiyle birlikte dut pekmezi mesaisi başladı. Tamamen geleneksel yöntemlerle ve el emeğiyle hazırlanan pekmez, günler süren zahmetli bir sürecin ardından sofralara ulaşıyor.
07.07.2026
12:09
Bingöl Umut Kervanı`ndan haziran ayında 3,8 milyon TL`lik yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan haziran ayında 3,8 milyon TL'lik yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı haziran ayı faaliyet raporunu açıkladı. Dernek, yurt içi ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine toplam 3 milyon 796 bin 291 TL tutarında ayni ve nakdi yardım ulaştırdığını duyurdu.
07.07.2026
11:26
Bingöl`deki feci kazada 3 kişi hayatını kaybetti
Bingöl'deki feci kazada 3 kişi hayatını kaybetti
Bingöl'ün Yayladere ilçesinde meydana gelen trafik kazasında pikabın uçuruma yuvarlanması sonucu 3 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi ise yaralandı. Hayatını kaybedenlerin Diyarbakır'ın Hani ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.
06.07.2026
18:49
12Bingölspor`da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
12Bingölspor'da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
Bugün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde ASKF Başkanı Ali Ekber Alimoğlu'nun divan başkanlığını yaptığı 12Bingölspor Olağan Üstü Kongresine, Eski Başkan M.Engin Özturan da katıldı. Özturan, takıma sahip çıkılmaması konusundaki sitemini paylaşırken, beklenen aday çıkmaması üzerine evraklar imzalanarak kulübün Bingöl Valiliği'ne devri kararı alındı. Evraklar yarın Valiliğe teslim edilecek ve kayyum atanacak.
06.07.2026
17:52
Bingöl`de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl'de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı yatırım programı kapsamında 42 bin tonu aşkın BSK asfalt uygulaması ve 26 bin metrekareyi bulan parke-bazalt kaldırım çalışmasıyla şehir genelinde yol ve kaldırımları yeniliyor. Ayrıca bazı bölgelerde dekoratif aydınlatmalar da yapılacak.
06.07.2026
17:37
Sosyal yardım ödemelerine zam
Sosyal yardım ödemelerine zam
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayı memur maaş katsayısındaki artışla birlikte sosyal yardım ödemelerinin de yükseltildiğini açıkladı. Yaşlı aylığı, engelli aylıkları, evde bakım yardımı, SED desteği ve koruyucu aile ödemeleri yeni tutarlar üzerinden hesaplara yatırılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın