KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ekim 2026 Perşembe

Zaza yurtsever: 'korkma ye!

Zaza Yurtsever, Korkma Ye-Vata Prensibiyle İncelmek isimli kitabında, “Şişmanlık iradeyle çözülebilecek bir mesele değildir. Yemekle bozulan ilişkinizi düzeltirseniz, daha ince sağlıklı ve mutlu olabilirsiniz” diyor.

Zaza yurtsever: `korkma ye!
24 TEMMUZ 2012 SALI 04:26
0
2670
0
AA aa

Yediğiniz her lokmadan sonra suçluluk mu hissediyorsunuz? Ne kadar inceyseniz o kadar güzel mi olduğunuza inanıyorsunuz? Her diyetinizde birkaç kilo verip sonra bunun birkaç katı fazlasını mı alıyorsunuz? Bu soruların bir tanesine bile, “Evet” yanıtını verdiyseniz, psikolog Zaza Yurtsever'in tabiriyle siz bir ‘diyetzedesiniz'.

Mucize diyetlerin ve güzellik endüstrisinin insanları git gide şişmanlattığını dile getiren Zaza Yurtsever, Korkma Ye-Vata Prensibiyle İncelmek isimli kitabında, “Şişmanlık iradeyle çözülebilecek bir mesele değildir. Yemekle bozulan ilişkinizi düzeltirseniz, daha ince sağlıklı ve mutlu olabilirsiniz” diyor.

Sağlık Bakanlığı obetizeye karşı bir savaş başlattı. Gazete sayfalarından, televizyon reklamlarına, metrolardan otobüs duraklarında kadar her yerde daha fazla hareket etmemiz, daha az yemek yememiz gerektiğini söyleyen ilanlar görüyoruz. Peki siz ne hissediyorsunuz?

 

Denediğiniz tüm diyetler sonrasında verdiğiniz birkaç kiloya karşı daha fazlasını mı aldınız? Git gide daha şişman birine mi dönüşüyorsunuz? Aynaya her baktığınızda, mutlu, güzel ve sağlıklı birini görmek yerine, “fazla kilolu”, “çirkin”, “istenmeyen biri”ni mi?

Güzellik faşizmi şişmanlatıyor

Psikolog Zaza Yurtsever, “ne kadar zayıfsan o kadar güzelsin” sloganının beyinlerimize kazınmaya çalışıldığı, bir yandan az yememizi söyleyen, diğer taraftan da yememiz için kışkırtan 21'nci yüzyıl dünyasına itiraz ediyor.

Dünyanın en saygın üniversitelerinden Marburg Philipps ‘de psikoloji eğitimi alan ve yaklaşık 15 yıldır yeme bozuklukları ve şişmanlık üzerine çalışmalar yapan Psikolog Zaza Yurtsever, “İnsan doğasına uymayan ve tekrarlanan diyetler, her seferinde daha çok kilo almamıza yol açıyor” diyor. Yurtsever, Korkma Ye-Vata Presibi isimli kitabında, güzellik faşizminin yarattığı mağdurları bir başka deyimle ‘Diyetzedeleri' ele alıyor, onlara akılcı ve bilimsel çözüm önerileri sunuyor.

Her diyet sonrası daha çok kilo alıyoruz!

Yurtsever, diyetzedeleri şöyle tanımlıyor: Baştaki kilosundan memnun olmayıp, diyet yapan her diyetinin sonrasında verdiği kiloyu kısa bir sürede fazlasıyla geri alan ve git gide şişmanlayan insan! Üstelik diyetzede kavramının tek karşılığı bu da değil: Yediği her lokmayı hesap eden, bundan suçluluk duyan, ne kadar incelse de vücudunda hep ‘fazlalıklar' görenlerle ve tabi ki hatta diyet bağımlıları.

Hayatının büyük bir bölümünü diyet yaparak geçiren bu insanların bir türlü istedikleri beden ölçüsüne inemediklerini dile getiren Yurtsever, “Diyetler esnasında bedenimize her zamankinden az yiyecek giriyor. Bunu birkaç kez üst üste yaşayan beyin, “kıtlık dönemi geliyor, depolarımı daha doldurmalı ve enerjimi daha az harcamalıyım” olarak algılıyor. Beyin, alınan her besini depolamaya başlıyor, depolanmış yani yağa dönüşmüş besini de harcamamak için çaba gösteriyor. Bu dönemlerin sonunda da ‘yo-yo efekti'yle karşılaşıyoruz. Yani atılınca daha hızlı geri dönen yo-yo'lar gibi, verilen kiloyu geri kalmakla kalmıyoruz, her diyet sonrası daha da kilolu insanlara dönüşüyoruz” diye konuşuyor.

Şişmanlık irade meselesi değil!

Yapılan diyetler ve hatalı zihinsel şartlanmalar nedeniyle, yemekle ilişkimizin bozulduğunu ve durumun psikolojik bir sorun haline geldiğini dile getiren Yurtsever, “Şişmanlık basit bir kalori hesabı ya da irade meselesi değildir. Beynin bedenle giriştiği her kavgada beden kaybeder. Yani kilo probleminin altında yatan nedenleri görmeli, öncelikle bir danışman yardımıyla yemekle bozulan ilişkimizi düzeltmeliyiz, bunu yapmadığımız takdirde, diyetzede olmaktan kurtulamayız” diyor.

Yurtsever, Korkma Ye-Vata Prensibi'yle incelmek kitabında onlarca yıldır güzellik endüstrisinin bize pompaladığı doğru bilinen yanlışların altını çiziyor. Yemekle ilişkimizin bilinçli olarak bozulduğunu dile getiren Yurtsever, “Yıllardır daha ince olanın daha güzel olduğu yönünde bir algı yaratıldı. İnsanlar yedikleri her lokmadan suçluluk duyar hale getirildi. Acıktığımız zaman yememiz yerine, belli saat aralıklarıyla neleri yememiz, neleri içmemiz gerektiği söylendi. Bu noktada da sürekli yemek düşünen insanlar ordusu yaratıldı ve sürekli yemek düşünen insanlardan yemek yememesi istendi.” diyor.

Vata prensibi bedenle ilişkimizi düzenliyor!

Korkma Ye-Vata Prensibiyle İncelmek isimli kitabında, Ayurveda'nın 5 temel prensibinden Vata (Hareket) prensibini de psikoloji bilimiyle harmayanlayan Zaza Yurtsever, bedenimizle sevgi ve saygıya dolu bir ilişkiye girmemiz gerektiğini, bedenlerimizi farkında olmadan fazla yiyerek ya da hiç yemeyerek cezalandırıyor olabileceğimiz ihtimallerini masaya yatırıyor ve şöyle söylüyor: Bedenimizle sağlıklı bir ilişki kurmamız ancak hatalı düşünce sistematiklerinin değiştirilmesiyle mümkün. Yeme bozukluğunun da altında yatan etken, hatalı davranış ve düşünce kalıplarımız. Bedenlerimizi sonsuz açlıkla ya da aşırı yemekle cezalandırmak yerine, onu sevip sağlıklı düşünmeye başladığımızda ideal kilolarımıza kavuşmamız, sağlıklı ve mutlu insanlar haline gelmemiz mümkün.

Zaza Yurtsever kimdir?

1968 Bingöl doğumlu Zaza Yurtsever, 1981 yılında ailesiyle birlikte Almanya'nın Duisburg kentine yerleşti. Orta öğretimini burada tamamlayan Yurtsever, 1990 yılında alanında en saygın üniversitelerden olan Marburg'da psikoloji eğitimine başladı. Klinik psikoloji bölümünde yüksek lisans yaptı. 1997 yılında klinik psikoloji alında çalışmaya başlayan Yurtsever, 2005 yılından bu yana Türkiye ve Almanya'da yaşıyor. 2012 yılında tanınmış psikolog Johann Kluczny ile Berlin'de Vata Akademisi'ni kurarak kilo problemleri üzerine kişisel ve grup terapileri uygulayan Yurtsever, travma ve bağımlılık terapisi, hipnoterapi ve NLP alanında uzmanlık eğitimleri aldı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.10.2026
20:28
Üniversitelilere proje eğitimi! Kim, nasıl destek alacak?
Üniversitelilere proje eğitimi! Kim, nasıl destek alacak?
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen eğitim programında öğrencilere TÜBİTAK 2209-A Araştırma Projeleri Destekleme Programı'nın başvuru şartları, bütçe sınırı ve değerlendirme süreçleri anlatıldı. Eğitimle öğrencilerin araştırma fikirlerini bilimsel projelere dönüştürmeleri hedefleniyor.
22.10.2026
19:09
Bingöl`de
Bingöl'de 'Gıda Dedektifi' projesi başlıyor
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Dünya Gıda Günü kapsamında öğrencilerle etkinlik düzenledi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan iş birliği protokolüyle, 2026-2027 eğitim öğretim yılında 6 pilot okulda öğrencilere gıda güvenliği eğitimi verilecek.
22.10.2026
18:02
Sonbahar meyvesi Bingöl`de ilgi odağı oldu
Sonbahar meyvesi Bingöl'de ilgi odağı oldu
Sonbaharın sevilen meyvelerinden alıç, Bingöl'de tezgahlardaki yerini almaya başladı. Özellikle iri taneli alıçlar vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
22.10.2026
13:33
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, coğrafi işaret tescilli Burma Kadayıfı'nın üretim kalitesini korumak, genç ustalar yetiştirmek ve sektörde iş birliğini güçlendirmek amacıyla üreticilerle bir araya geldi. Toplantıda kooperatifleşme, mesleki eğitim ve yeni pazarlara açılma konuları ele alındı.
22.10.2026
13:07
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl'ün arıcılık kültürünü ve meşhur balını tanıtmak amacıyla düzenlenen 9. Bingöl Bal Yarışması ve Bal Şenliği, 23 Ekim Cuma günü gerçekleştirilecek. Saat 09.00'da başlayıp 20.00'ye kadar sürecek etkinlikte bal yarışmasından arıcılık fuarına, bal yeme yarışmasından türkü gecesine kadar birçok etkinlik vatandaşlarla buluşacak.
22.10.2026
12:09
AK Gençlik`ten liseler arası futbol turnuvası
AK Gençlik'ten liseler arası futbol turnuvası
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Liseler Arası Futbol Turnuvası, Murat Halı Saha'da oynanan açılış maçıyla başladı. Turnuvada gençlerin sportif faaliyetlere katılımının artırılması, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi hedefleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın