KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Kasım 2025 Pazartesi
°C

Zazaca Psikoloji Dergisi 'PSYCHE: MEZG' Çıktı!

Zazaca'da Psikoloji ve Özel Eğitim literatürü oluşturmayı hedefleyen eğitimci ve psikologlar, derginin ilk sayısında Otizm, Down Sendromu, Anksiyete, Şizofreni gibi konularda makale ve çevirilere yer verdiler.

Zazaca Psikoloji Dergisi `PSYCHE: MEZG` Çıktı!
22 ŞUBAT 2021 PAZARTESİ 15:52
6
6174
2
AA aa

Zazaca üzerine yürütülen kitap, dergi ve çeşitli akademik çalışmalar her geçen gün yoğunlaşırken, yeni eserlerin kazandırılması alanında da önemli gelişmeler yaşanıyor.

Bir grup eğitimci ve psikolog tarafından 2020 yılı başlarından itibaren hazırlıklarına başlanan Zazaca Psikoloji Dergisi “Psyche: Mezg”, baskısı tamamlanarak 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü'nde piyasaya sunuldu.

“İlk sayıda Otizm, Down Sendromu, Anksiyete, Şizofreni gibi konular var”

Zazaca'da Psikoloji ve Özel Eğitim literatürü oluşturmayı hedefleyen eğitimci ve psikologlar, derginin ilk sayısında Otizm, Down Sendromu, Anksiyete, Şizofreni gibi konularda sadece makale ve çevirilere yer verildiğini, gelecek sayılarda psikoloji alanında farklı yazılara da yer vermeyi hedeflediklerini belirttiler.

“Zazaca yazanlar önceki zamanlarda neden Zazaca yazdığını izah etme zorunluluğu hissetmişler”

Ehmedê Xasî'den bu yana Zazaca yazanların, önceki zamanlarda yaygın olmadığı halde neden Zazaca yazma gereği duyduklarını izah etme zorunluluğu hissettiklerini ifade eden editörler, bu zorunluluğun sebebini şöyle açıklıyor: “Çünkü Zazaca yazın uzunca bir süre yenilikçi bir tavır gibi mevcut duruma itiraz gibi görülmüş. Ama bugün yazının artık Zazalar arasında gelenek halini aldığını, durumun kendisi haline geldiğini görüyoruz. Hem bölgesel olarak farklı ağızlarla hem de standardize edilmiş yazı diliyle dergiler/kitaplar yayımlanıyor.”

Zazaca bilen ve ana diline ilgili olan yediden yetmişe herkesin Zazaca yazmaya başladığı, Zazaca'nın hemen her platformda kullanıldığı bu dönemde literatürel olarak da çok güzel eserlerle karşılaşmaya başladıklarını aktaran editörler: “Psikolog ve özel eğitim öğretmeni arkadaşlar olarak biz de kendi alanımız da bu işi periyodik ve kalıcı olarak sürdürmeyi ve uzun vadede çalışmalar yapmayı hedefliyoruz” ifadelerini paylaştılar.

Yazı yollamak isteyen herkesin belirtilen sosyal medya hesaplarından ve mail adresinden kendilerine ulaşabileceklerini de sözlerine eklediler:

Twitter hesabımız: @MezgPsyche

İnstagram: @mezgpyche

Gmail: psychemezg@gmail.com

Haber: Ahmet Hakan Vergi

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81391)
24 Şubat 2021 Çarşamba 02:45
Rojnameye Çoligiz semede zazaki yew xebat bikero zaf beno wes.Ayezi in guri keni dest yin ternib
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81382)
23 Şubat 2021 Salı 17:02
Ina xebata newe xeyrın bo!
24.11.2025
15:39
Bingöl`de Öğretmenler Günü coşkusu
Bingöl'de Öğretmenler Günü coşkusu
Bingöl'de 24 Kasım Öğretmenler Günü, coşkuyla kutlandı. Şiirler okundu, türküler seslendirildi, emektarlar ödüllendirildi. Programın özel sürprizi ise Valilik tarafından öğretmenlere yönelik hazırlanan videonun paylaşılması oldu.
24.11.2025
15:27
Bingöl`de virajı alamayan tır yan yattı
Bingöl'de virajı alamayan tır yan yattı
Bingöl'de çiftlik için çatı bloğu taşıyan tır, virajı alamayınca yan yattı. Yaralananın olmadığı kazada, maddi hasar meydana geldi.
24.11.2025
15:20
Bingöl`e Çocuk Trafik Eğitim Parkı
Bingöl'e Çocuk Trafik Eğitim Parkı
Akülü arabalarla trafik kurallarını öğreten panolarla donanmış alanda, trafik polisleri ve eğitmenlerin trafikte karşılaşacak tüm alternatifleri çocuklara göstereceği aktarıldı. Valilik tarafından ihalesi tamamlanan projenin, 2026 yılının ilk yarısında hizmete açılması planlanıyor.
24.11.2025
15:10
Uzmanından kombi bakımı uyarısı: Yüzde 40`a varan tasarruf sağlıyor
Uzmanından kombi bakımı uyarısı: Yüzde 40'a varan tasarruf sağlıyor
Peteklerde biriken kir ne kadar fazlaysa verimin o kadar düştüğünü vurgulayan Makine Mühendisi İbrahim Tunç, 'Düzenli bakım, kombide yüzde 40'a varan yakıt tasarrufu sağlar. Petek temizliği de aynı şekilde verimi artırır' dedi.
24.11.2025
14:59
Demirel Yapı ve Ege Seramik`ten Bingöl`de Usta Eğitim Semineri
Demirel Yapı ve Ege Seramik'ten Bingöl'de Usta Eğitim Semineri
Fırat Demirel: 'Mesleki gelişimi desteklemenin hem sektörümüze hem de müşterilerimize katkı sağlayacağına inanıyoruz. Katılım gösteren tüm ustalarımıza ve Ege Seramik ailesine teşekkür ederiz.'
23.11.2025
03:47
Vali Usta, Bingöl`ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Vali Usta, Bingöl'ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Bingöl'de İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'İstanbul ve Ankara'dan bile daha iyi durumda olduğumuz yönler var' dedi ve yürütülen çalışmaları aktardı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın