KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Nisan 2026 Cuma
°C

Zorlu 800 milyon dolara oynadı

Zircirlikuyu-Maslak hattında 2 yıl önce 770 dolar olan arsa fiyatları dünkü ihaleyle 8 bin 290 dolara çıktı.

Zorlu 800 milyon dolara oynadı
08 MART 2007 PERŞEMBE 10:01
0
1184
0
AA aa
Karayolları'nın İstanbul Zincirlikuyu'da bulunan 96 bin 505 metrekarelik arazisi için kıyasıya süren mücadelede ipi Zorlu Grubu göğüsledi. Son ana kadar Cihan Kamer'in de ortağı olduğu ve yüzde 25'i Dubai Şeyhi El Maktum'a ait Emaar Gayrimenkul'le yarışan Zorlu Grubu, 800 milyon dolarla (yaklaşık 1 milyar 152 milyon YTL) en yüksek teklifi verdi. Böylece arazi, metrekaresi 8 bin 290 dolardan Zorlu'da kaldı. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, yeni bir sektöre adım attıklarını belirterek, arazinin üstüne 400 milyon dolarlık bir yatırım öngördüklerini söyledi.



Karayolları arazisi için ihale dün Ankara Swissotel'de yapıldı ve televizyondan canlı yayınlandı. İhaleyi Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş yönetti. Elemesiz geçen ilk turda en yüksek fiyat 505 milyon dolar oldu. Elemeli gerçekleştirilen ikinci turda, en yüksek teklif 650 milyon dolara çıkarken, Taşyapı İnşaat bu turda elendi. Üçüncü turda en yüksek teklif 691 milyon dolara yükseldi ve Astay Gayrimenkul İnşaat Yatırım ve Turizm AŞ, dördüncü turda ise Akfen-Osmanlı Ortak Girişim Grubu ihaleden elenen firmalar oldu. 

Açık artırmaya 7 grup kalabildi

7 grubun kaldığı açık artırma bölümü 720 milyon dolardan başladı ve fiyat artırımları en az 1 milyon dolar olarak belirlendi. Üçüncü turdan itibaren ihalede sadece Limak İnşaat-Morgan Stanley Ortak Girişim Grubu, Emaar Gayrimenkul ve Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım AŞ kaldı. Emaar üçüncü turdan sonra, "koparma tekniği" olarak bilinen, teklifi birden yükseltme yöntemine başvurdu ve fiyatı 750 milyon dolara kadar çıkardı. Zorlu Grubu ise 751 milyon dolarlık teklif yaptı. Dördüncü turda Limak 752 milyon dolara, Emaar ise 775 milyon dolara kadar çıkınca Zorlu 776 milyon dolarla bu artışlara yanıt verdi. Beşinci turda Emaar'ın koparma taktiğine dayanamayan Limak çekilirken, Emaar da teklifini 780'e,  Zorlu ise 781 milyon dolara; altıncı turda Emaar 785, Zorlu 786 milyon, yedinci turda Emaar 787, Zorlu 788 milyon dolara yükseltti. Emaar sekizinci turda son kez aynı taktiğe başvurarak teklifini 799 milyon dolara çıkardı. Zorlu, bu çıkış karşısında geri adım atmayarak 800 milyon dolar teklif edince Emaar ihaleden çekildiğini açıkladı.

Tekliflerin alınmasıyla ihale teknik olarak sonuçlandı. İhale komisyonu satışa ilişkin kararını Özelleştirme Yüksek Kurulu onayına sunacak. ÖYK onayının ardından en yüksek teklif sahibiyle sözleşme imzalanarak, taşınmaz alıcıya devredilecek. Daha önce açıklanan koşullara göre 96 bin 505 metrekarelik arazi, konut, ticari alan veya turizm alanı olarak değerlendirilebilecek. Burada yapılacak binalarda ise en fazla 28 kata izin verilecek.

Zorlu Grubu ödemeyi peşin yapabilir

İhale sonrası bir açıklama yapan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, yeni bir alana adım attıklarını ve arazinin İstanbul'un en güzide yerlerinden biri olduğunu vurguladı. Zorlu, Türkiye'ye yakışır bir proje üretip hem İstanbul hem de Türkiye'ye daha değer katmayı amaçladıklarını anlattı. Turizm tesisleri, rezidans, iş merkezleri içeren projeyi en kısa zamanda hayata geçireceklerini kaydeden Zorlu, “350-400 milyon dolar daha inşaat yatırımı öngürülüyor” dedi. Zorlu, ödemeyi peşin yapmayı düşündüklerini ve şartlara göre vadeli ödemenin olabileceğini söylerken ama o günkü duruma bakıp değerlendireceklerini de sözlerine ekledi.

Zorlu, oluşan fiyatı ise şöyle değerlendirdi: “Bir pazara giriyorsun domatese, patlıcanı şu fiyattan alacağım diyorsunuz, alıcısı var, 10 kuruşa alabileceğiniz şeyi 12 kuruşa da alabiliyorsunuz. Bu tabii pazar meselesi.” Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci de ihalenin, şimdiye kadar yapılan en yüksek değerli arazi satışı olduğunu vurguladı. Satışın Avrupa ve Ortadoğu'da da en yüksek rakamlı arazi satışı olduğunu düşündüğünü belirten Kilci, ihale bedelinin Karayolları yatırımlarında kullanılacağını bildirdi. 
 
Referans


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.04.2026
20:16
Bingöl`de Çiftçiye 102 Milyon TL`lik Yem Desteği
Bingöl'de Çiftçiye 102 Milyon TL'lik Yem Desteği
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2025 yılı tarımsal destek ödemeleri kapsamında 6 bin 41 çiftçiye toplam 102 milyon 615 bin TL'nin üzerinde destekleme ödemesinin hesaplara aktarıldığını duyurdu.
17.04.2026
19:51
Bayırlı Grup Yolunda Tehlike! Dev Kaya Bir Aydır Kaldırılmayı Bekliyor
Bayırlı Grup Yolunda Tehlike! Dev Kaya Bir Aydır Kaldırılmayı Bekliyor
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Bayırlı Köyü grup yoluna düşen dev kaya bir ayı aşkın süredir kaldırılmadı. Yağışlarla birlikte yola biriken taşlar ulaşımı zorlaştırırken, vatandaşlar yetkililere 'Acil müdahale' çağrısı yaptı.
17.04.2026
19:27
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl çevrelerinde cumartesi sabah saatlerinden itibaren yerel olarak kuvvetli sağanak beklendiğini duyurdu. Ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalara karşı vatandaşların dikkatli olması istendi.
17.04.2026
18:31
Bingöl`de şüpheli adrese jandarma baskını!
Bingöl'de şüpheli adrese jandarma baskını!
Bingöl'ün Karlıova ilçesi kırsalında jandarma ekiplerince bir adrese düzenlenen operasyonda silah ve mühimmatlar ele geçirildi.
17.04.2026
01:05
Hafız Kal Yarışması`nda Bölge Birincisi Bingöl`den
Hafız Kal Yarışması'nda Bölge Birincisi Bingöl'den
Hafızlar; Kur'an-ı Kerim'i ezbere okuma, tecvid ve tilavet alanlarındaki yetkinliklerini sergiledi. Yarışmada Bingöl'ü temsil eden Şeyma Bozaba bölge birincisi oldu.
16.04.2026
23:04
12 Bingölspor`un Şampiyonluk Kutlamaları İptal Edildi
12 Bingölspor'un Şampiyonluk Kutlamaları İptal Edildi
12 Bingölspor Kulübü, ülke genelinde yaşanan ve derin üzüntüye yol açan olaylar nedeniyle planlanan şampiyonluk kutlamalarının tamamının iptal edildiğini açıkladı. Kulüp, şampiyonluğu yalnızca maç sonrası düzenlenecek kupa töreniyle sade bir şekilde kutlayacağını duyurdu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın