Mardin Artuklu Üniversitesince hazırlanan Zazaca ders kitabını değerlendiren Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Zaza Dili Tezsiz Yüksek Lisans Öğrencileri, bu yöndeki ilk akademik çalışma olmasının kitabın takdir edilecek yönü olduğunu ancak birçok hatanın bulunduğunu, bundan dolayı da kitabın bu haliyle piyasadan geri çektirilmesi gerektiğini savundular.
Takdir edilecek bir çalışma başlatılmıştır.Ancak kafalarda bir yığın soru işaretini de birlikte taşımıştır.Akademik çalışmalar bilim adamlarının işidir.Bilimsel olan her çalışma takdire şayandır.
Yukarıda yapılmış tespitler çok nazik bir uslupla çok doğru ve yerinde olmuştur.Artukoğlu Üniversitesinin zazaca ve kırmancki ders kitabını hazırlarken diğer üniversiteleri yok sayarak, ya ilk olma veya bilinçli bir şekilde kırmancki den harmanladığı ve asırlardan beri karşılığı olan, günümüzde hala konuşulan bir çok zazaca kelimeyi katlederek kültür erozyonuna sebebiyet vermiştir.Bu kitap hazırlanırken alanda nekadar çalışma yapılmıştır.?Üniversiteler arası bir destek istenmişmidir.? Gelecek nesillere aktarılacak bu bilgiler şimdiden yanlış bir temele oturtulmuştur.Doğrusu bu kitabın geri çekilerek, geniş bir yelpazede alan çalışmalarıyla desteklenip yeniden yazılmasıdır.Talim terbiye kurulu bu kitabı kimlere inceletmiştir.Bu kararı yeniden gözden geçirmelidir.Aksi taktirde bu kültür erozyonuna bilinçli şekilde çanak tutmuş sayılacaktır.Bingöl Üniversitesinin bu konuyu ciddi bir şekilde irdelemesi gerekir.Aksi taktide bu sorunun tarafı sayılırlar.
Cok güzel tespitlerde bulunmussunuz basta sizi tebrik ederim.Zazalarin tarihi pers imaparatorluguna
dayandiran bir cok tarihci ve bilim adami vardir.Ben tarihci degilim,Ama bildigim bir sey var Zazalar asla ve asla ne Türk ne de kürt tür.Bunu inkar eden veya baska yönlere cekmeye calisanlardan tarih bir gün hesap soracak.Zaza larin kaderini Kurmanclara teslim etmekle beraber bu asimlasyon politikalarindanda vaz gecin artik lütfen.Zazalar kimseye düsman degildir.Birakinda dilimizi kendimiz yazalim Ne Türk ne de Kurmanc yazamaz.Wahar zunma vec
Geleceğimizi bizden alıp , geçmişimizin üstüne beton dökmeye çalışanlara yetersiz bir çıkış.Bu yazıda Zazaca ve Zazalar'ın ,Kürt ve Kürtçe olmadığı daha güçlü vurgulanmalıydı.Devlet imkanlarınıda kullanıp Zazalar'ı ,Kürtleştirmek isteyenlerin ilk amacı Zaza dilini lehçe boyutuna indirip zaman içinde eritmektir.Zaza(ki)! terimi bu amaçla Kürt şovenler tarafından uydurulmuş ve Zazaca'ya eklemlendirilmek istenen Zazaca'yı lehçe boyutuna indiren bir Kürt uydurmasıdır.Kırdki,Kirmancki,Dımilki uydurmalarının olduğu gibi.Dikkat son ekler hep (ki).
artuklu ve kadri denen şahıs zazacayı bıraksın kürtçeyle uğraşsın. zazaca bilmeyen bu şahıs tamamen ideolojik bir yaklaşımla hareket ediyor. temelde zazacaya ve zazalara karşı bir şahıs. kürtçe kafa ve çeviriyle bu işler olmaz. bu işi bu işin sahibine bıraksın. bu dili konuşmayan biri olarak bu dil hakkında ahkam kesilmesin. zamanında birilerinin kendilerine yaptığı faşizanlığı şimdi zazalara yapmasın. bu durumda mustahak olur..............
Zazacayi KURDI diye tanitan zihniyeti kiniyorum.
Zazaca kesinlikle kürtlükle bir iliskisi olamaz ve söskonusuda edilemez
kürtlügü getirip zazacaya yamamaya calismayin.
Güzel bir calisma olmus arkadaslari kutlarim ve zaza düsmanlarinida kiniyorum.
Bu kitap kesinlikle zazacayla bir ilgisi yoktur tamamen kürtceden ibaretir.
(çolig çolig Diyorki Nan' ekmek demek bütün zazalar bunu kullanıyor. )
Colig sen anlasilan zazaca bilmiyorsun nan bir defa kürtce kelimedir
zazaca Non ekmek demektir.
Kürtceni getirip zazaca diye bize yuturma zaten bu zazaca diye
kitabi hazirlayanda senin gibi yarim yamalak zazaca kürtce karisimindan
kitap hazirlanmis bize zazaca diye yuturmaya calisiyorlar.
Bingöl üniversitesi dururken neden zazacayi Mardin Artuklu Üniversitesi hazirliyor.?
Kurda kuzuyu teslim etmekten baska birsey degildir.
Böyle zazaca olmaz olsun...
Karadenizde anlatılır. Birgün bir cenaze çıkmış. Ortada cenazeyi yıkayacak kimseyi bulamayınca orada Of'lu birini bulup yıkasa yıkasa bu yıka demişler. Of'lu itiraz etse de ısrarlara dayanamayı cenazeyi yıkar. Telkinde cenazeye eğilir ve kardeş gidiyorsun. Eğer ahirette eş dost dünyada ne var ne yok diye sorarsa şöyle de onlara : OFLU İMAM OLMUŞ de onalr ne olduğunu anlarlar.
Bu yazıyı okuyan biri şayet sadece annesi ile zazacayı konuşmuş ve %10 beynini kullanabiliyorsa tam da bu fıkrayı biliyorsa hatırlyacaktır. Ya dilbilimceler 50 yıl
Temmuz 2025'te uygulanacak en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı açıklandı. Bu rakam, kök maaşı yüzde 16,67 zamlandığında 16 bin 881 TL'nin altında kalan 4 milyon 11 bin emekliyi kapsıyor.
03.07.2025
17:50
Bingöl'de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'ün Genç ilçesinde şüphe üzerine durdurulup üst araması yapılan şahsın üzerinden ruhsatsız silah ele geçirildi.
03.07.2025
17:28
Bingöl Umut Kervanı'ndan 8 milyon TL'lik yardım
Yıldız: 'Yardım, toplumsal eşitsizlikleri azaltmaya ve insan haklarını korumaya yardımcı olur. İyilik yapmak, mutluluğu artırmanın yanı sıra bireylerin depresif duygularını ve anksiyetelerini de azaltmaktadır.'
03.07.2025
17:14
ÖTV arttı zam geldi! Hangi ürünlerin fiyatı artacak
Bugün açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamıyla birlikte ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi de otomatik olarak güncellendi. İlk 6 aylık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) doğrultusunda yapılan otomatik artış oranı yüzde 15,71 olarak belirlendi. Peki hangi ürünlere ne kadar zam geldi? İşte detaylar...
03.07.2025
14:58
Yedisu'da altyapı çalışmaları
Bingöl'ün Yedisu Kaymakamlığınca başlatılan alt ve üstyapı çalışmaları devam ediyor.
02.07.2025
17:53
Bingöl'de tabanca ve fişek ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, tabanca ve fişek ele geçirildi.
02.07.2025
15:56
Depoları fulleyin! Akaryakıta otomatik zam!
Yılın ilk 6 ayına ait Yİ-ÜFE verileri doğrultusunda benzin, motorin ve LPG fiyatlarında dikkat çeken oranlarda artış bekleniyor. Akaryakıt fiyatlarına yarın (Perşembe) itibarıyla ÖTV kaynaklı otomatik zam yansıyacak.
01.07.2025
14:59
Hayvan pazarları acil koduyla kapatıldı!
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ildeki müdürlüklere 'acil' ibareli bir yazı gönderdi. Şap hastalığında yaşanan artış nedeniyle, ülke genelindeki tüm hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatılması talimatı verildi.
01.07.2025
13:10
Bingöl Basın Konseyi'nden karikatür tepkisi!
Açıklamada; 'İnançlara hakaret eden, toplumsal barışı zedeleyen ve vicdanları yaralayan bu tarz yayınları en güçlü şekilde kınıyor, hem hukuki hem ahlaki sorumluluğun takipçisi olacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz' vurgusunun altı çizildi.
01.07.2025
11:28
Bingöl'de aranan suç makinesi yakalandı
Polislerin şok baskınıyla çembere alınan şahıs kıskıvrak yalandı. Şahıs, işlemlerinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın