Çapakçurlu Bazı Müderris ve Meşayih, Şeyh Said Harekâtına Katılanlar | HABER YORUMLARI
Araştırmacı Yazar Abdullah Demir, Detay Dergisi'nde yayımlanan Bingöl'den Şeyh Said Harekâtına katılanlarla ilgili yazısında önemli noktalara dikkat çekti. Yazısının bu bölümde Çan Şeyhleri ile ilgili kısımları ana konu olarak öne çıkaran ve Kiğı Cephesi ile Az Aşiretine de değinen Demir, Şeyh Said Harekâtı'na katılan diğer aileler, bölgeler ve detayları da daha sonra irdeleyecek.
aslında çapakçur da .kimsenin .bir baskasından farkli bi yönu yok kimse baski ve söz sahibii.olmadıgı gibi kardes ce yasamışlar.bence.bu sate.yok .o güçlüydü bu söz sahibiydi.deyip insanlari.sarj ettmenın.bi anlami yok.su an ki bingöl de .yasayan aileler ve .feodal yapılarından çok dostluklari.devam ediyor.bence .gerek yok.onun baskıs.böyleydi bu güce hakim di amca birak insanlar.huzurlu bi ortam da yasasınlar.elbeteki.tarihi yazmak .okumak güzel ama.güçden .kuvvet den bahsetmek olmaz.çolig.i şeman.
Isvec'te Norvec'te Japonya'da veya herhangi gelismis bir ulkede boyle seyh murit dervis duydunuz mu? neden muslumanlar bu ulkelere kacmak istiyor?neden yakin zamana kadar dinin yine en iyi yasandigi ulke laik Turkiye'ydi? musluman Afganistan'da Pakistan'da nasil yasantilar var haberiniz var mi? Ya da arap ulkelerinde, Iran'da? Neden bunlarda bile Turkiye reformlari ornek alinmaya calisildi? Gecin bu bos isleri, isyan etmislermis. Az bile yapilmis, bunlara destek veren hepsi asilsaydi bugun biz de o yukarda sayilan huzurlu ulkelerden biriydik.
@Misafir Kullanıcı Sen bu gelişmiş beyninle çok az yaşarsın. Nasıl bu havayı soluyon merak ettim. Bahsi geçen yıllarda bu bahsettiğin ülkeler birbirini yiyiyordu. Bizlerden kat kat geriydiler. Japonyada tarikatlar yokmuydu zannediyorsun.
Alevi kürtlerin isyana katılması için çalışmalarda olmuş. Daha detaylı bilgi için ; Karerli Mehmet Efendinin Yazılmayan Tarih Hatıralarım kitabı Mahmut Akyüreklinin Binbaşı Kasımın Hatıraları adlı kitapları okuyabilirler.
Şark İstiklal Mahkemesi 435 kişiyi idam etti. Abdullah beyin yazdıkları belgelere dayanmaktadır. Ama bunlar resmi belgelerdirler. Resmi belgeler tabiki resmi ideolojinin çıkarına göre düzenlenir. Kığı bölgesinde Şeyh Sait İsyanına karşı savaşanlar 1. dünya savaşında Kığıya yerleşen kafkasyalılar ve türklerdirler ve bunların örgütlediği kişilerdirler. Aleviler isyana genelde katılmamışlar ama isyana karşı savaşmamışlarda, savaşanlar olmuşsada bazı beylerin zorlamasıyla olmuş. Alevilerin kürtlerin sunni kürtlere güvensizliğinden dolayı katılım olmamış ama isyana katılan alevilerde vardır.
Sayın Abdullah Demir Şeyh Sait hareketinde En çok Palu Gökdere bölgesi ve Genç Sivan bölgesi savaşmış. Ve hareket düzenledikeri her yerde başarılı olmuşturlar. Buda Şeyh Şerif önderliğinde olmuştur. Sen neden Çan ve Az köylerini ön planda tutmuşsun ki.
@Misafir Kullanıcı @Misafir_103285 Kürt düşmanı değil, İslam düşmanları. Hem Şeyh Said kürtlük davası için değil, Şeriat-ı Muhammediye lağv edilmesin diye kıyam yaptı
Bu konuda alevilerin konumunu bilmek isteyenler, Karerli Mehmet Efendinin, Yazilmayan Tarihi Hatiralarim adli kitabini ve Mahmut Akyuzun kitabi , Binbasi Kadinin itiraflari adli kitabini okuyabilir
Vali Cahit Çelik'in incelediği yeni asfalt plenti, Ağustos ayının ilk haftasında üretime başlayacak. Saatte 160 ton üretim kapasitesine sahip tesisle birlikte Bingöl'de yıllık 100 ila 150 kilometre sıcak asfalt yapılması hedeflenirken, İl Özel İdaresi yol yapımında dışa bağımlılığını da tamamen sona erdirecek.
22.07.2026
13:04
Bingöl'de 30 kişiye iş fırsatı: Başvurular başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından yürütülecek İşgücü Uyum Programı kapsamında Orman İşletme Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünde toplam 30 kişi istihdam edilecek. Başvurular 26 Temmuz'a kadar alınacak.
22.07.2026
02:18
Bir Saz, Bir Gurbet, Bir Ömür
Mehmet Boğatekin'in hikâyesi, Bingöl'de bir dut ağacının dallarında başlayan türkülerle, yıllar sonra ahırda gizlice çalınan bir sazın izinde gurbete uzanıyor. 40 yıl boyunca memleket hasretini türkülerine taşıyan Boğatekin, bugün kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan Zazaca'nın ve kültürel hafızanın yaşatılması için ses veriyor.
22.07.2026
02:17
Bingöl'ün afet risk haritası yeniden şekilleniyor
Bingöl'de 2027-2031 İl Afet Risk Azaltma Planı için hazırlıklar başladı. Vali Cahit Çelik, başta Yedisu fay segmenti olmak üzere kentin afet risklerine karşı daha dirençli hale getirilmesi için yapı stokunun güçlendirilmesi ve riskli yapıların dönüşümünün önemine dikkat çekti.
22.07.2026
02:16
Bingöl'de iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı
Bingöl-Elâzığ karayolu Adliye karşısında iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.
22.07.2026
02:15
Yeşilay Bingöl'den semt pazarlarında bağımlılıkla mücadele çalışması
Yeşilay Bingöl Şubesi, bağımlılıkla mücadele kapsamında semt pazarlarında vatandaşlarla bir araya gelerek farkındalık çalışması gerçekleştirdi.
22.07.2026
02:14
Gökçekanat'ın içme suyu sorunu Meclis gündeminde
Bingöl Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Hülakü, Gökçekanat köyünde yıllardır devam ettiği belirtilen içme suyu sorununu İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'ye yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
22.07.2026
02:13
Çapakçur Köprüsü'nde zincirleme kaza
Bingöl'de 4 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası maddi hasarla atlatıldı.
22.07.2026
02:12
Bingöl'de bahçe yangını korkuttu!
Bingöl'ün Genç ilçesinde bahçelik alanda çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle büyümeden kontrol altına alınarak söndürüldü.
21.07.2026
12:06
Fırat Havzası Projesi'yle Bingöl'e kırsal kalkınma desteği
Bingöl dahil 6 ildeki 400 orman köyünde yaklaşık 40 bin haneye ulaşılması hedeflenen proje çerçevesinde başta kadınlar ve gençler olmak üzere kırsal alanda üretim yapan vatandaşlara yaklaşık 86 milyon avro tutarında hibe ve kredi desteği sağlanacak. Bingöl'ün 5 ilçesi projeden yararlanacak. İşte o ilçeler ve detayları…
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın