KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Mayıs 2024 Pazar
°C

'Doğu Türkistan'a ses verin!'

Bingöl Genç İHH Bayan Birimi, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' münasebetiyle düzenlediği basın açıklamasıyla Doğu Türkistanlı kadınlara yönelik insanlık dışı uygulamaların son bulmasını istedi.

`Doğu Türkistan`a ses verin!`
09 MART 2022 ÇARŞAMBA 16:30
20
1255
4
AA aa

Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH) Genç İHH Bayan Birimi tarafından Bingöl Merkez Dörtyol Saat Kulesi önünde bir araya gelen kadınlar, ellerinde “Ben hürüm, özgürlüğümü kısıtlayamazsın', ‘Doğu Türkistanlı kadınların çığlığına kulak ver', ‘Çin zulmüne dur de!', ‘Ben Müslümanım, ibadetimi engelleyemezsin” yazılı dövizlerle basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Bingöl Genç İHH Bayan Birimi Temsilcisi Semra Bulut, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde dünyadaki tüm kadınların eşit, hür ve insani yaşam koşullarına ulaşabilmeleri için toplandıklarını söyledi.

HER KADIN İNANCIYLA VE ÖZ BENLİĞİYLE HAYATINA DEVAM EDEBİLMELİ

Kadınlara yönelik yapılan erdem dışı muamelenin son bulması için bir araya geldiklerini kaydeden Bulut, Doğu Türkistan bölgesinde yaşanılanları kınayarak, “Bugün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve bizler bugün burada dünyadaki tüm kadınların eşit, hür ve insani yaşam koşullarına ulaşabilmeleri için toplanmış bulunuyoruz. Doğu – Batı fark etmeksizin her kadının öncelikle yaşama, giyinme, yeme-içme, inanç ve ibadetlerini özgürce ifa etmesi gayesiyle birleşiyoruz. Kadınlarımızın ötekileştirilmemesi, zulüm görmemesi ve baskın ideolojilerin galip geldiği coğrafyalarda sesini duyuramamasından dolayı tüm kısık seslerin nidası olmak adına farklı meydanlardan farklı megafonlardan aynı cümleleri zulme karşı kaldırıyoruz! Ele geçirilen Doğu Türkistan bölgesinde illegal yollarla kurulan toplama kamplarında kadınlığı, anneliği ve en başta insanlığı gasp eden bu işgali kınıyoruz. 8 Mart gününün anlam ve önemine binaen amacımız; Doğu Türkistan başta olmak üzere yaşayan her kadının onuruyla, inancıyla ve öz benliğiyle hayatına devam edebilmesi. Rızasız ve anlaşmasız yapılan erdem dışı muamelelerin son bulması. Çalınan, el konulan, yok sayılan hakların iadesi. Muhacirliğin ve göçün sürüklediği göçebe hayatın, dehşet verici ölümlerin açlık ve sefaletin bitmesidir” dedi.

SAVAŞLARIN KAYBEDENİ KADINLARDIR

Her savaşın kaybedeninin kadınlar olduğunu vurgulayan Bulut, kadınlara yönelik ihlallerin tüm insanlığın vicdanını isyan ettiren korkun olaylar olduğuna dikkat çekerek, “Günümüzde Doğu Türkistan'da olduğu gibi kadınlar savaşların en çok kaybeden cephesi olmuştur. Suriye, Yemen, Libya, Filistin ve Mısır'da çatışma ortasında kalan kadınların uluslararası sözleşmelerdeki haklarını en güçlü puntolarla yazıp altını çizerek ihlal edildiğine dikkat çekmek ve bu ihlallerin son bulması için kanunların icra edilmesi gerekliliğini ortaya koymak üzere harekete geçildi. Bu hareket Doğu Türkistanlı kadınların Çin'in işgal süreciyle birlikte gelen sistematik ihlallerinin korkunç bir seviyeye ulaştığını dünyaya duyurmak, atılamayan çığlıklar adına başlatılmıştır. Başlarda Çin Komünist Partisi yönetiminin tamamen kapalı tutup saklamaya çalıştığı bu ihlaller kamp şahitlerinin ve gerçekliği ispatlanan raporların, işkencenin ve sistematik soykırımın boyutlarını dünyanın gözü önüne sermiştir. Sadece kadınlara yönelik ihlaller, tüm insanlık vicdanını isyan ettiren korkunç suçlardır. Kamplarda uygulanan zorbalıklar: Haksız ve keyfi tutuklama, hapsedilme, İşkence ve toplu tecavüz, Zorunlu kürtaj ve kısırlaştırma uygulaması, Asimilasyon, öz benlik kaybettirme provakasyonları, Dini anlam ifade eden isimlerin değiştirilmesi, Aile Olmak Projesi adı altında ev içine Çinli erkeği zorla kabul ettirme, evlendirme, Zorla Çin'in uzak bölgelerine taşınarak, buralarda zorunlu çalıştırma, Aile parçalanması ve çocukların annelerden alınması, Kılık kıyafet ve etnik, kültürel ve inanca dair pratiklerin tamamen yasaklanması, Ömür boyu çalışmaya mahkûm edilecek şekilde, sistematik para cezaları” diye konuştu.

ÇİN İLE OLAN EKONOMİK İLİŞKİSİYE SON VERİLMELİ

Çin'in Doğu Türkistanlılara yönelik işlediği soykırım ve insanlık suçlarından dolayı yargılanması gerektiğini ifade eden Bulut, BM'yi harekete geçmeye çağırarak, “Sadece Doğu Türkistan Hoten bölgesindeki 15.000 kadının tutulduğu bir kamp olması çok sayıda kadının sesi olmamız gerektiği gerçeğini bir kez daha göz önümüze sermektedir. Çin'in Doğu Türkistanlılara etnik ve dini gerekçelerle yapmış olduğu bu sistematik ihlaller, uluslararası hukuka göre soykırım ve insanlığa karşı suçlar kategorisinde olan suçlardır. Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesidir ve Birleşmiş Milletler bünyesindeki çok sayıda insan hakları sözleşmesine taraftır. BM ve BM üyesi tüm devletler Çin'in yapmış olduğu bu suçları durdurmakla sorumludur. Dini, inancı, uyruğu ne olursa olsun dünyanın tüm kadınlarını Doğu Türkistanlı kadınlarla dayanışmaya davet ediyoruz. Bizim hakkımız sizin de hak alanınızdır. İhmal etmelerine izin vermeyin. Lütfen bize ses verin. Çin'in işlediği bu soykırım suçu ve insanlık suçlarından dolayı yargılama başlatın. Çinli yetkililerin ve sorumluluğu olanların yargılanmasını ve cezalandırılmasını sağlayın. Müslüman Uygur kadınlarına yapılan bu korkunç vahşi zulmü durdurun, bu acı ve utancı taşımayın. İslamiyet zulme boyun eğmez, mazlumun yanındadır. En kutsal olan can ve namustur. Tüm İslam ülkeleri gereğini yapmalı ve ayrıca Doğu Türkistanlı kadınların bedenine basarak üretimini sürdüren Çinle olan ekonomik ilişkisine son vermelidir. Son olarak Çin'in, Doğu Türkistanlılara yapmış olduğu bu zulmü durdurmak için hala hiçbir şey yapmayacak mısınız? Çin'e yaptırımlar uygulayın. Zira Birleşmiş Milletler Sözleşmesi bu suçları işleyenlere yaptırım uygulanmasını emreder. Hakkı, hürriyeti, onuru insanca yaşamayı koruyun ve tüm dünyaya iade edin” şeklinde konuştu.

Yapılan basın açıklamasından sonra grup sessizce dağıldı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_90255)
10 Mart 2022 Perşembe 09:30
''Bir zülmü durduramıyorsanız onu herkese duyurun''Hz. Ali
Bu kardeşlerimiz en azından yapılan bu zulmü duyuruyorlar. Birileri gibi hamasat nutukları atmayıp en azından saflarını belli ediyorlar. Sizleri tebrik ediyorum Rabbim sesinizi duysun ve tüm zalimleri kahru perişan etsin. YAŞASIN ZALİMLER İÇİN CEHENNEM.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_90250)
09 Mart 2022 Çarşamba 21:53
Bunlar da kafayi Çinle bozmus, gidin Çine ortaligi ragatsiz etmeyin.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_90235)
09 Mart 2022 Çarşamba 19:17
Sizin oy verip, öve öve arşa çıkardığınız, reis-i el mutlak yaptığınız hükümetin, kutsadığınız devlet erkanın Çin Halk Cumhuriyetiyne çıkarları gereği dilsiz sağır kalması ne zaman görüp protesto yapma cesaretine kavuşacaksınız.Artık duvara ağlamanın, devekuşu sendromuna yatmanın mazlum haklara bir faydası olmayacağını görün lutfen.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_90234)
09 Mart 2022 Çarşamba 19:10
Zalimleri lütfen uzaklarda aramayıniz.
25.05.2024
17:13
Öğretmenlikte yeni dönem
Öğretmenlikte yeni dönem
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AK Parti MKYK toplantısında yaptığı sunumda, önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulması beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yeni dönem öğretmenlik şartlarıyla ilgili detayları anlattı.
25.05.2024
15:59
Bingöl`de kurbanlık sevkleri başladı
Bingöl'de kurbanlık sevkleri başladı
Bingöl'den Bursa'daki kurban pazarına gitmek üzere 105 büyükbaş hayvanın sevkiyatı yapıldı.
24.05.2024
20:41
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Bingöl`e geliyor
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Bingöl'e geliyor
Yılmaz, Bingöl Üniversitesi mezuniyet törenine katılmak üzere geleceği kentte çeşitli temaslarda da bulunacak!
24.05.2024
17:49
Bingöl`ün trafik sorunları masaya yatırıldı
Bingöl'ün trafik sorunları masaya yatırıldı
İl Trafik Komisyonu Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta başkanlığında toplandı. Alt komisyon kurulması kararının alındığı toplantıda, aktarılan görüşlerin bu komisyon tarafından tespiti ve üretilen çözümlerinin İl Trafik Komisyonuna sunması ve bu doğrultuda kesin kararın alınması kararlaştırıldı.
24.05.2024
17:03
Bingöl Valiliği, demir madeni ocağı için ‘ÇED Gerekli Değildir` Kararı verdi
Bingöl Valiliği, demir madeni ocağı için 'ÇED Gerekli Değildir' Kararı verdi
Genç İlçesi'nin Gözertepe ve Kavaklı Köyü Mevkiinde yürütülmesi planlanan ve yıllık 450 Bin ton (demir + pasa) üretimin yapılması hedeflenen demir madeni projesine 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi.
24.05.2024
17:02
Yeni eğitim müfredatı onaylandı
Yeni eğitim müfredatı onaylandı
MEB, uzun süredir üzerinde çalışılan ve tartışmalara neden olan yeni müfredat taslağını Talim ve Terbiye Kurulu onayına sundu ve onaylandı. Bu onay ile birlikte, 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' olarak da bilinen yeni müfredat, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında kademeli olarak uygulamaya alınacak. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Demirli, 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin askı sürecinde eğitim paydaşlarından gelen 67 bin 284 görüş ve öneri tek tek tasnif edildi' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın