KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Eylül 2025 Perşembe
°C

Alevilerden ahmet hakan'a mektup

Ahmet Hakan'ın 'Alevilere Sorular' başlıklı yazısına yanıt, eski Tunceli Milletvekili Musa Ateş dededen geldi. İşte, Ahmet Hakan'ın yayınlamadığı iddia edilen mektup:

Alevilerden ahmet hakan`a mektup
13 AĞUSTOS 2006 PAZAR 10:51
0
1301
0
AA aa

Güneş Gazetesi yazarı Rıza Zelyut, köşesinde kendisine gönderilen ve Ahmet Hakan'ın Hürriyet'te yayınlamadığı iddia edilen cevabi mektubu yayınladı.

Rıza Zelyut'un köşe yazısı:

Ahmet Hakan'a mektup var

Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan'ın 7 Temmuz 2006 tarihli Alevilere Sorular başlıklı yazısıyla ilgili olarak eski Tunceli Milletvekili Musa Ateş dede; bize bir mektup yollamış. Diyor ki: 'Dost, 07.07.2006 tarihli Hürriyet Gazetesi'nin yazarlarından Ahmet Hakan, Alevilere Sorular başlığında, (sanki bilmiyormuş gibi) sorular soruyordu. Kendisine Cem Dergisi'nde çıkmış olan Alevilik Nedir Ne Değildir?' başlıklı yazımı faksladım; hiç değinmedi... Bize hiç cevap hakkı tanımadılar. Bunun için hizmet size düşüyor...'

Sorularında haklı

Musa Dede'nin bize verdiği görev, Ahmet Hakan'ın ağzının payını vermek... Gel gör ki Ahmet Hakan sorularının çoğunda haklı bir kuşkuyu dile getiriyor. Sorarken yaptığı eleştiriler de aslında Alevilik alanında yaratılan kargaşadan-karanlıktan duyulan rahatsızlığı yansıtıyor. Bugün Alevilikle ilgili değerlendirmelerde at izi it izine karışmış bulunuyor.
  • Aleviliği Hazreti Ali'den kopartıp Zerdüşt'e bile götürmeye çalışan gruplar yok mu? Bunlar; Hazreti Ali'yi, Muaviye'nin adamlarının ağzıyla karalamıyorlar mı?
  • Aleviliği İslam'dan soyutlamak için '10 bin sene önce de Alevilik vardı!' diye kitap yazan sosyoloji kaçkınları yurt içinde yurt dışında gariban Alevilere konferans vermiyorlar mı? 'Alevilik İslamdışıdır!' diyen kültür tarihinden habersiz kişileri 'Allame' kürsüsüne oturtup ülke ülke gezdirenler de bazı Alevi dernekleri değil mi?
  • Aleviliği bir yerlerinden tutup Kürtçülüğe yamamaya uğraşanların örgütleri, dergileri yok mu?
  • Anadolu'da şekillenen ve zaman içinde geleneksel Şii ekolden uzaklaşan Aleviliğin Türk kültürünün damgasını taşıdığını inkar etmiyorlar mı? Aleviliği, milli değerlere düşman olmak gibi göstermeye çalışanların örgütlere egemen olduklarını görmüyor musunuz?
    Ya bana Alevilikle ilgili olarak gönderilen şu sorulara ne dersiniz: 'Hazreti Ali saz mı çalıyordu da siz saz çalıyorsunuz? Hazreti Ali de semah etti mi? Semah adıyla yaptığınız dansın dinde yeri var mı? Cem töreninde türkü söylüyorsunuz; böyle ibadet olur mu?'
    Bu sorularda hem cahillik var hem kasıt... İyi ki Ahmet Hakan bu tarzda sorular sormamış...

    Bir soruya cevap

    Ben Ahmet Hakan'ın bir takıntısını aydınlatmak istiyorum: Cemevi...
    Evet; Anadolu Aleviliğinde cemevi yüzlerce yıldır vardır. 13. Yüzyıl'ın başlarında pir (büyük öğretmen) olan Dede Kargın'ın yoldaşları ile 40 gece cem yaptığı Menakıbül Kudsiyye'de yazılıdır. O cem, camide değil, bir talibin evinde yapılmıştır ki işte orası cemevidir. Gerek Selçuklu Devleti gerek Osmanlı Devleti zamanında Alevilerin ibadet ettikleri evlere cemevleri denilmiştir ve bu mekanlar tarihsel mekanlardır. Baskı ve kıyım yüzünden buralar sabit hale getirilemedi diye yok oldukları, meşru olmadıkları iddia edilemez.

    Muaviye zamanında; cuma namazlarında bütün camilerde Hazreti Ali ve ailesine küfredilmeye başlanıldığı zaman; Ali yandaşları (Aleviler) bu mekanlara gitmekten vazgeçtiler... Ayrıntılı bilgi için tarafımızdan yazılan Öz Kaynaklarına Göre Alevilik kitabının son baskısına (Karaca Ahmet Derneği Yayınları/Üsküdar) bakılabilir.

    Ayrıca ibadet için cami hiç de şart değildir. Tarihi hatırlayalım: Kuran 610 yılında inmeye başaldı. Peygamberimiz bu tarihten itibaren kendisine inananlarla birlikte evlerde gizli gizli ibadet ediyordu. İşte o evler de cemevleriydi. İlk mescit 623 yılında Medine'de yapıldığına göre, Müslümanların bu tarihten önceki ibadetleri sakat mıdır, yanlış mıdır?

    'Peygamber camide ibadet etmediği için yanlış yapmıştır, günaha girmiştir, ibadeti ibadet sayılmaz.' diyebilir misiniz? Öyleyse ibadet için illa da camiye gitmek gerekir görüşü, tarihi ve dini temellerden yoksundur.
    İslam da birilerinin sandığı gibi sadece Sünnilik değildir. Mezhepleri yarıştırmak da inanca saygı kavramıyla uyuşmaz...

    Musa Dede'ye de Ahmet Hakan'a da selamlar...



  • YORUM YAZIN
    Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
    Değiştir
    Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
    Kodu Girin
    Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
    11.09.2025
    17:36
    Bingöl`de okul çevreleri ve servisler denetlendi
    Bingöl'de okul çevreleri ve servisler denetlendi
    Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından okul çevreleri ve servisleri denetlendi. Denetimlerin yıl boyu süreceği aktarıldı.
    11.09.2025
    17:29
    Bingöl`de iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı gerçekleştirildi
    Bingöl'de iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı gerçekleştirildi
    Bingöl'de, üst merkezlerde riskli bulunarak yapılmayan iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı, Bingöl Devlet Hastanesi'nde başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
    11.09.2025
    12:16
    Bir ilginç kaza! Bingöl`de park halindeki otobüs kaza yaptı!
    Bir ilginç kaza! Bingöl'de park halindeki otobüs kaza yaptı!
    Otobüsün hareket ettiğini fark eden sürücü kapıyı açmak istese de başarılı olmadı ve otobüs, park halindeki başka bir otobüse çarparak durdu. Kameralara yansıyan kazada maddi hasar oluştu.
    11.09.2025
    11:56
    Bingöl`de aranan şahıs saklandığı adreste yakalandı!
    Bingöl'de aranan şahıs saklandığı adreste yakalandı!
    Bingöl'de 7 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şüpheli şahıs saklandığı adreste yakalandı. Yapılan aramada 1 adet tabanca ve 14 adet fişek ele geçirildi. Şahıs, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine teslim edildi.
    11.09.2025
    07:37
    `Haftada 4 gün mesai` iddiasına DMM`den yalanlama
    'Haftada 4 gün mesai' iddiasına DMM'den yalanlama
    İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı basın yayın organlarında yer alan 'Orta Vadeli Program'da haftada 4 gün mesai uygulamasına geçileceği' yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
    10.09.2025
    18:23
    Başkan Arıkan: `Bingöl`ün afet müdahale kapasitesi artıyor`
    Başkan Arıkan: 'Bingöl'ün afet müdahale kapasitesi artıyor'
    Bingöl Belediyesi, yeni İtfaiye Hizmet Binası ve Afet Koordinasyon Merkezi – Arama Kurtarma Hizmet Binası'nın yapım sürecine başladı. Modern tesislerle birlikte şehir, yangın ve olası afetlere karşı daha hazırlıklı hale gelirken müdahale kapasitesi de önemli ölçüde artacak. Başkan Arıkan: 'Bu merkezle şehrimiz afetlere müdahale gücünü artıracak ve arama-kurtarma ekiplerimizin çalışmalarını tek çatı altında yürütmelerini sağlayacak.'
    Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
    ©Copyright 2017
    Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın