KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Temmuz 2025 Salı
°C

Alevilerden ahmet hakan'a mektup

Ahmet Hakan'ın 'Alevilere Sorular' başlıklı yazısına yanıt, eski Tunceli Milletvekili Musa Ateş dededen geldi. İşte, Ahmet Hakan'ın yayınlamadığı iddia edilen mektup:

Alevilerden ahmet hakan`a mektup
13 AĞUSTOS 2006 PAZAR 10:51
0
1271
0
AA aa

Güneş Gazetesi yazarı Rıza Zelyut, köşesinde kendisine gönderilen ve Ahmet Hakan'ın Hürriyet'te yayınlamadığı iddia edilen cevabi mektubu yayınladı.

Rıza Zelyut'un köşe yazısı:

Ahmet Hakan'a mektup var

Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan'ın 7 Temmuz 2006 tarihli Alevilere Sorular başlıklı yazısıyla ilgili olarak eski Tunceli Milletvekili Musa Ateş dede; bize bir mektup yollamış. Diyor ki: 'Dost, 07.07.2006 tarihli Hürriyet Gazetesi'nin yazarlarından Ahmet Hakan, Alevilere Sorular başlığında, (sanki bilmiyormuş gibi) sorular soruyordu. Kendisine Cem Dergisi'nde çıkmış olan Alevilik Nedir Ne Değildir?' başlıklı yazımı faksladım; hiç değinmedi... Bize hiç cevap hakkı tanımadılar. Bunun için hizmet size düşüyor...'

Sorularında haklı

Musa Dede'nin bize verdiği görev, Ahmet Hakan'ın ağzının payını vermek... Gel gör ki Ahmet Hakan sorularının çoğunda haklı bir kuşkuyu dile getiriyor. Sorarken yaptığı eleştiriler de aslında Alevilik alanında yaratılan kargaşadan-karanlıktan duyulan rahatsızlığı yansıtıyor. Bugün Alevilikle ilgili değerlendirmelerde at izi it izine karışmış bulunuyor.
  • Aleviliği Hazreti Ali'den kopartıp Zerdüşt'e bile götürmeye çalışan gruplar yok mu? Bunlar; Hazreti Ali'yi, Muaviye'nin adamlarının ağzıyla karalamıyorlar mı?
  • Aleviliği İslam'dan soyutlamak için '10 bin sene önce de Alevilik vardı!' diye kitap yazan sosyoloji kaçkınları yurt içinde yurt dışında gariban Alevilere konferans vermiyorlar mı? 'Alevilik İslamdışıdır!' diyen kültür tarihinden habersiz kişileri 'Allame' kürsüsüne oturtup ülke ülke gezdirenler de bazı Alevi dernekleri değil mi?
  • Aleviliği bir yerlerinden tutup Kürtçülüğe yamamaya uğraşanların örgütleri, dergileri yok mu?
  • Anadolu'da şekillenen ve zaman içinde geleneksel Şii ekolden uzaklaşan Aleviliğin Türk kültürünün damgasını taşıdığını inkar etmiyorlar mı? Aleviliği, milli değerlere düşman olmak gibi göstermeye çalışanların örgütlere egemen olduklarını görmüyor musunuz?
    Ya bana Alevilikle ilgili olarak gönderilen şu sorulara ne dersiniz: 'Hazreti Ali saz mı çalıyordu da siz saz çalıyorsunuz? Hazreti Ali de semah etti mi? Semah adıyla yaptığınız dansın dinde yeri var mı? Cem töreninde türkü söylüyorsunuz; böyle ibadet olur mu?'
    Bu sorularda hem cahillik var hem kasıt... İyi ki Ahmet Hakan bu tarzda sorular sormamış...

    Bir soruya cevap

    Ben Ahmet Hakan'ın bir takıntısını aydınlatmak istiyorum: Cemevi...
    Evet; Anadolu Aleviliğinde cemevi yüzlerce yıldır vardır. 13. Yüzyıl'ın başlarında pir (büyük öğretmen) olan Dede Kargın'ın yoldaşları ile 40 gece cem yaptığı Menakıbül Kudsiyye'de yazılıdır. O cem, camide değil, bir talibin evinde yapılmıştır ki işte orası cemevidir. Gerek Selçuklu Devleti gerek Osmanlı Devleti zamanında Alevilerin ibadet ettikleri evlere cemevleri denilmiştir ve bu mekanlar tarihsel mekanlardır. Baskı ve kıyım yüzünden buralar sabit hale getirilemedi diye yok oldukları, meşru olmadıkları iddia edilemez.

    Muaviye zamanında; cuma namazlarında bütün camilerde Hazreti Ali ve ailesine küfredilmeye başlanıldığı zaman; Ali yandaşları (Aleviler) bu mekanlara gitmekten vazgeçtiler... Ayrıntılı bilgi için tarafımızdan yazılan Öz Kaynaklarına Göre Alevilik kitabının son baskısına (Karaca Ahmet Derneği Yayınları/Üsküdar) bakılabilir.

    Ayrıca ibadet için cami hiç de şart değildir. Tarihi hatırlayalım: Kuran 610 yılında inmeye başaldı. Peygamberimiz bu tarihten itibaren kendisine inananlarla birlikte evlerde gizli gizli ibadet ediyordu. İşte o evler de cemevleriydi. İlk mescit 623 yılında Medine'de yapıldığına göre, Müslümanların bu tarihten önceki ibadetleri sakat mıdır, yanlış mıdır?

    'Peygamber camide ibadet etmediği için yanlış yapmıştır, günaha girmiştir, ibadeti ibadet sayılmaz.' diyebilir misiniz? Öyleyse ibadet için illa da camiye gitmek gerekir görüşü, tarihi ve dini temellerden yoksundur.
    İslam da birilerinin sandığı gibi sadece Sünnilik değildir. Mezhepleri yarıştırmak da inanca saygı kavramıyla uyuşmaz...

    Musa Dede'ye de Ahmet Hakan'a da selamlar...



  • YORUM YAZIN
    Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
    Değiştir
    Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
    Kodu Girin
    Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
    30.06.2025
    20:07
    Şeyh Seyyid Muhammed Mübarek Bingöl`e geliyor
    Şeyh Seyyid Muhammed Mübarek Bingöl'e geliyor
    Çarşamba günü gerçekleştirilecek program, Bingöl Merkez İnönü Mahallesi, Maden Sokak'ta bulunan Semerkand Mescidi'nde düzenlenecek.
    30.06.2025
    19:47
    Siz de koruyucu aile olabilirsiniz!
    Siz de koruyucu aile olabilirsiniz!
    Bingöl Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, 2025 Aile Yılı kapsamında '30 Haziran Koruyucu Aile Günü' dolayısıyla bir dizi farkındalık etkinliği gerçekleştirdi, vatandaşları bilgilendirildi.
    30.06.2025
    18:16
    Türkiye`yi temsil edecekler
    Türkiye'yi temsil edecekler
    Bocce Bowling ve Dart Milli Takıma seçilen Bingöllü sporcular Sayak ve Gezli, 1-6 Eylül 2025 tarihlerinde İsviçre'de olacak Avrupa Büyükler Raffa Şampiyonasında Türkiye'yi temsil edecekler.
    30.06.2025
    17:24
    Zıkte Aşireti Hınıs`ta Buluştu
    Zıkte Aşireti Hınıs'ta Buluştu
    Bu buluşmayı sadece bir ziyaret değil, aynı zamanda bir toplumsal aidiyet ve gelecek nesillere bırakılacak güçlü bir miras olarak değerlendiren Ataoğlu: 'Elbette yollar uzun, şehirler uzak olabilir. Fakat bizler biliriz ki, mesafe sadece haritalarda vardır. Gönüllere sınır çizilemez. Ne zaman ki birbirimizi unutur, aramıza fitne düşmesine izin veririz; işte o zaman asıl kaybımız başlar' dedi.
    30.06.2025
    17:23
    Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
    Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
    Bingöl'de üzerinde uyuşturucu ile yakalanan şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.
    30.06.2025
    17:22
    Özel Güvenlikçilerin taleplerini paylaştı
    Özel Güvenlikçilerin taleplerini paylaştı
    Yıpranma hakkı, statü tanımı, taltif ve KİT'lerde çalışan özel güvenlik işçilerinin kadroya alınması taleplerini dile getiren Güvenlik-İş Sendikası Bingöl İl Başkanı Cahit Ateş; 'Ve biz, emeğimizin hakkını, can güvenliğimizin teminat altına alınmasını, saygı görmeyi talep ediyoruz' dedi.
    Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
    ©Copyright 2017
    Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın