Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Turan Buzgan, Aile Hekimliği konusunda bilgilendirme sunumu yaptı.
Bingöl Üniversitesi Konferans Salonu'nda saat 14.00'te gerçekleştirilen programa Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Turan Buzgan, Bingöl Sağlık İl Müdürü Dr. Cihan Tekin, Sağlık İl Müdür Yardımcıları, Hastane Başhekimleri, doktorlar ve sağlık personeli katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını Sağlık İl Müdürü Dr. Cihan Tekin, yaptı.
Dr. Tekin, “Bakanlığımızca 2003 yılında başlatılan sağlık hizmetlerinin etkili, verimli hakkaniyete dayalı verilmesine dayalı köklü değişimler büyük oranda başarıya ulaşmıştır. 2010 yılında Türkiye'nin Aile Hekimliği'ne geçişiyle taçlanacak olan sağlık reformudur. Bingöl'de Aile Hekimliği'ne 5 Temmuz da geçmeyi planlıyoruz. Aile Hekimliği geçiş sürecinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Dr. Tekin'in konuşmasının akabinde Aile Hekimliği hakkında bilgilendirme yapan Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Turan Buzgan, Sağlıkta Dönüşüm Programı'na bakıldığında sağlık hizmetlerinin etkili bir şekilde sürdürülmesi, bu hizmetler sunulurken ülke kaynaklarının iyi bir şekilde kullanılması, dolayısıyla iyi bir verimlilik gerektiğini dile getirdi.
Sağlıkta Dönüşüm Programının temel ilkelere baktığında onların başında insan merkezlilik geldiğini ifade eden Doç. Dr. Buzgan, “Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın amacı; sağlık hizmetlerinin etkili, verimli ve hakkaniyete uygun bir şekilde; organize edilmesi, finansmanının sağlanması ve sunulmasıdır. Etkililik, uygulanacak politikalarla halkın sağlık düzeyinin yükseltilmesidir. Verimlilik, kaynakları uygun şekilde kullanarak maliyetleri düşürmek ve aynı kaynakla daha fazla hizmet üretmektir (insan kaynaklarının dağılımı, malzeme yönetimi, akılcı ilaç kullanımı, sağlık işletmeciliği ve koruyucu hekimlik uygulamaları bu esas çerçevesinde değerlendirilmelidir). Hakkaniyet ise bütün insanlarımızın sağlık hizmetlerine ihtiyaçları ölçüsünde ulaşmalarının ve hizmetlerin finansmanına mali güçleri oranında katkıda bulunmalarının sağlanmasıdır. Ülkemizde özellikle son yıllarda sürdürülen sağlık hizmetlerinin Sağlıkta Dönüşüm Programının merkezinde insan var. Bazen hasta hakları birimleri gibi şeyler kurduğumuzda değerli mes
lektaşlarımızın bir kısmı sıkıntılar yaşadılar. Bazen aslı astarı olmayan, yâda çok küçük şikâyet edilmemesi gereken şeylerde bildiriliyor ama sonuçta haklı şeylerde var. Vatandaşın maruz kaldığı yanlış şeyler, kötü muamele, sağlık hizmetini iyi almaması gibi şeyleri elbette incelemeliyiz. Çünkü vatandaş için varız insan için varız' dedi.
SDP VE BİNGÖL'E YANSIMALARI
SDP(Sağlıkta Dönüşüm Projesi) ve Bingöl'e bazı yansımalarına da değinen Doç. Dr. Buzgan, “Pratisyen hekimin dengeli dağıtılması ile daha önce hekim bulunmayan birçok sağlık ocağı aktif hale getirilmiş ve yine ebe verilmediği için atıl halde bekleyen birçok sağlık evine ebe verilerek hizmet vermeleri sağlanmıştır. Daha önce Bingöl'de hiç olmayan Çocuk Cerrahisi Plastik Cerrahi uzmanlık alanları da hizmet vermeye başlamıştır. Bingöl Devlet Hastanesi'nde Yoğun Bakım Servisi açılmış ve hastaların komsu illere sevkinin önüne geçilmiştir. Aynı şekilde Doğum Ve Çocuk Hastanesi'ne de Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi açılmıştır. Tomografi, MR, ekokardiyografi gibi birçok hizmet ilk kez verilmeye yapılmaya başlanmıştır. Bu süreçte sağlık ocakları ve sağlık evleri de elden geçirilmiş ve atıl birçok tesis tekrar hizmete alınmıştır. Sağlık yatırımları acısından bakıldığında; Ilıcalar Sağlık Ocağı, merkez eğitim tipi sağlık ocağı, Uydukent Sağlık Ocağı ve Göğüs Hastanesi binaları bitirilerek hizmete alınmışlardır. (Göğüs Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi olarak açılmıştır). Daha önce olmayan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi açılmış 112 Acil Sağlık Hizmetleri ayrı bir binada konuşlanmıştır. İnşaatları tamamlanan yatırımlardan Solhan ve Karlıova Devlet Hastaneleri ile Arakonak, Çavuşlar ve Yayladere Sağlık Hastanesi inşaatına başlanmış, Bingöl merkezde 200 yataklı (300 yataklı olarak kullanılabilecek şekilde ) Devlet Hastanesi ve Adaklı İlce Hastanesi ihale aşamasına getirilmiştir. Sağlık Müdürlüğü hizmet binası, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bir aile sağlığı merkezi (merkezde) yatırımlarına da karar verilmiş olup proje aşamasındadır. Ayrıca Bingöl Devlet Hastanesi'nin yoğun bakım ve ameliyathane kapasitesinin arttırılmasına karar verilmiş olup çalışmalar devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Aile Hekimliği bilgilendirme programı soru cevap faslı ile son buldu.
Bingöl Online Haber Servisi