Konu ile ilgili basın açıklaması yapan Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı Ramazan Çakırcı, 2006 OKS sınavına giren 798 bin 307 adaydan 46.733'ünün "sıfır" puan aldığını bildirdi. OKS sınavında 500 puan alan iki şampiyon öğrencinin bırakılıp "sıfır puan" alan öğrencileri ve bu öğrencileri başarısız kılan nedenlerin acil olarak açıklanması ve sorgulanması gerektiğini belirten Çakırcı, "Bizler sınav şampiyonlarını tartışmayı bırakmalı, her geçen gün içten içe çürüyen eğitim sistemini ve sorunlarını nasıl çözüm bulunabileceğimizi tartışmaya açmalıyız. Her alanda olduğu gibi eğitim sisteminde de eşitsizlik ve adaletsizlikler en belirgin neden olarak görmekteyiz. Parası olan dershane veya özel okulda çocuğunu okutabilmekte, bu durumda parası olan olmayana göre daha avantajlı hale getirmektedir. Bunun için 'sıfır puan" alan 46.733 öğrencinin ailesinin ekonomik durumları bir tez konusu olabilecek kadar önemli buluyoruz. Sıfır çeken öğrencilerin aile yapıları ve ekonomik durumları araştırılmalıdır. Sıfırların altındaki gerçekler gün yüzüne çıkarılmalıdır."dedi.
Öte yandan, kalabalık sınıflar, altyapı eksiklikleri, ikili öğretim, okullardaki şiddet, din öğretiminin yetersizliği, öğretmen açığı, ücret yetersizliği gibi sorunlara dikkat çeken Çakırcı, son yıllarda yaygınlaşan sözleşmeli öğretmenlik, geçici personel çalıştırma gibi uygulamaların, eğitimin niteliğini ve sürekliliğini olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Çakırcı sözlerine şöyle devam etti. "Özellikle öğrencileri yarış atı gibi görülmesi başlı başına bir vahamettir. Bunun için OKS'nin gelecek eğitim-öğretim yılında kaldırılması elzemdir. Çünkü bir sınavdan diğerine hazırlanan öğrencilerimiz hem büyük bir psikolojik tahribat yaşamakta hem de öğrencilerimizin gelecek hayalleri yok edilmektedir. Daha oyun çağındaki bu çocuklarımızın sırtına yük onlara ağır gelmektedir. Öğrencileri sınav sistemi ile elemek yerine, performanslarına değerlendirmek ve yerleştirmek en akılcı çözüm olacaktır. Ayrıca OKS sınavın varlığı, ilköğretimde ölçme ve değerlendirmenin iyi yapılmadığının da bir kanıtıdır."
Çakırcı, bu nedenlerle öğrencilere dershanelerde değil, okullarda kaliteli eğitimin verilmesi gerektiğini ve öğrencilerin dershaneler yerine okullara akışı sağlanmasının önemini de sözlerine ekledi.