KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Eylül 2026 Salı
°C

Dilden kopuş, kökten kopuştur

Anadil Günü'nde düzenlenen programda Zazaca'nın yaşatılması için çaba gösterilmesi çağrısında bulunan Bukan: Aileler, geçmişten devraldıkları dil ve kültür değerlerini çocuklarına aktarmalıdırlar. Toplumsal sözleşmemiz olan dilimize karşı hepimiz sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.

Dilden kopuş, kökten kopuştur
22 ŞUBAT 2018 PERŞEMBE 00:04
7
6364
0
AA aa

Bingöl Zaza-Der 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü kapsamında dernek merkezinde program düzenledi. Zazaca'nın korunmasına yönelik mesajların verildiği programda, bu alanda çaba gösterenlere de plaket verildi.

Dernek merkezinde gerçekleştirilen programda konuşan dernek başkanı Bukan, dilin gelişiminin konuşmakla mümkün olabileceğini vurguladı.

“DİLİMİZE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRMELİYİZ”

Programda yaptığı konuşmasında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerine göre dünya genelinde konuşulan dillerden 2 bin 500'ünün kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Bingöl Zaza-Der Başkanı İbrahim Bukan, Türkiye'de yaklaşık 38 dil konuşulduğunu ve bunlardan 18'inin tehlike altında bulunduğunu vurguladı.

Zazaca'nın da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan diller arasında yer aldığına dikkat çeken Bukan; “Zazaca'nın kırılgan diller kategorisinde yer almasının nedenlerinden biri de Zazaca'nın eğitim dili olmayışıdır. Ülkemizde Zazaca diline mensup olan yaklaşık, 7-8 milyon insandır. Dilimizin kırılgan diller kategorisinde olması bizler açısından son derece üzüncü bir durumdur. Bu dile mensup her bireyin, geçmişinden devraldığı kültürel değerlerini, aidiyetini yaşatması ve kendini buna karşı sorumlu hissetmesi gerekir. ‘Dilden kopuş, kökten kopuştur' kaygısıyla aileler, geçmişten devraldıkları dil ve kültür değerlerini çocuklarına aktarmalıdırlar. Toplumsal sözleşmemiz olan dilimize karşı hepimiz sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Zazaca'nın yaşatılabilmesi için dilin ilk ayağı olan, annenin geçmişten devraldığı dil mirasını çocuklarına devretmesidir. Evde, işyerinde, arkadaş ortamında ve yaşamın her alanında dilimizi konuşarak yaşamımıza dokunan her şeyi dilimizle ifade etmeye çalışarak dilimizi de bizimle birlikte yaşar ve yaşatabiliriz” dedi. (Haber: Ahmet Hakan VERGİ)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
01.09.2026
02:27
Baraç:
Baraç: 'Bingöl'ün geleceği 4 bin kişilik cezaeviyle kurulmaz'
İktidarın kamu yatırımlarını siyasi başarı olarak sunmasına tepki gösteren DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Bingöl'ün iş, üretim ve istihdam sağlayacak kalıcı yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirterek 4 bin kişilik cezaevi projesini, 'Bingöl'ün kalkınma modeli bu mu olacak?' sözleriyle eleştirdi.
01.09.2026
02:25
Motorine 3,60 liralık vergi zammı!
Motorine 3,60 liralık vergi zammı!
Eylül ayıyla birlikte motorinde yeni vergi artışı pompaya yansıdı. Zamla birlikte Bingöl'de de akaryakıt fiyatları yeniden tırmanışa geçti; sürücüleri önümüzdeki günlerde yeni bir tablo bekliyor.
01.09.2026
02:24
Bingöl`de ağaç kovuğundan kilo kilo doğal bal çıktı!
Bingöl'de ağaç kovuğundan kilo kilo doğal bal çıktı!
Bingöl'de ormanlık alanda inceleme yapan Hüseyin Anacur ve Cemal Anacur, bir ağacın kovuğuna giren arıları fark etti. Kovuktan çıkarılan kilo kilo doğal balın görüntüsü dikkat çekerken, Anacur o anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti.
01.09.2026
02:23
335 STK`dan ortak çağrı:
335 STK'dan ortak çağrı: 'Karma eğitim tek seçenek olmasın'
81 ilden 335 sivil toplum kuruluşu, karma eğitimin kaldırılmasını değil, kız ve erkek okullarının da ailelere seçenek olarak sunulmasını istedi. Çağrıya Bingöl'den de 9 sivil toplum kuruluşu destek verdi. Ortak açıklamada, 'Karma eğitim kaldırılsın demiyoruz; tek seçenek olarak dayatılmasın diyoruz' ifadeleri kullanıldı.
01.09.2026
02:22
Cami bahçesinde yılan paniği!
Cami bahçesinde yılan paniği!
Cami bahçesinde yılanı gören vatandaşlar, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye gelen ekipler, yılanı kontrollü şekilde yakaladı.
31.08.2026
05:25
Bingöl`e 89 hekim atanacak!
Bingöl'e 89 hekim atanacak!
130. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurası kapsamında Bingöl'deki sağlık tesislerine 20'si uzman, 69'u pratisyen olmak üzere toplam 89 hekimin ataması yapılacak. Kentte ilk kez Algoloji uzmanı görevlendirilirken, Genç Devlet Hastanesi de iki yeni uzmanlık branşına kavuşacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın