KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Mayıs 2026 Cuma
°C

Dilden kopuş, kökten kopuştur

Anadil Günü'nde düzenlenen programda Zazaca'nın yaşatılması için çaba gösterilmesi çağrısında bulunan Bukan: Aileler, geçmişten devraldıkları dil ve kültür değerlerini çocuklarına aktarmalıdırlar. Toplumsal sözleşmemiz olan dilimize karşı hepimiz sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.

Dilden kopuş, kökten kopuştur
22 ŞUBAT 2018 PERŞEMBE 00:04
7
6192
0
AA aa

Bingöl Zaza-Der 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü kapsamında dernek merkezinde program düzenledi. Zazaca'nın korunmasına yönelik mesajların verildiği programda, bu alanda çaba gösterenlere de plaket verildi.

Dernek merkezinde gerçekleştirilen programda konuşan dernek başkanı Bukan, dilin gelişiminin konuşmakla mümkün olabileceğini vurguladı.

“DİLİMİZE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRMELİYİZ”

Programda yaptığı konuşmasında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerine göre dünya genelinde konuşulan dillerden 2 bin 500'ünün kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Bingöl Zaza-Der Başkanı İbrahim Bukan, Türkiye'de yaklaşık 38 dil konuşulduğunu ve bunlardan 18'inin tehlike altında bulunduğunu vurguladı.

Zazaca'nın da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan diller arasında yer aldığına dikkat çeken Bukan; “Zazaca'nın kırılgan diller kategorisinde yer almasının nedenlerinden biri de Zazaca'nın eğitim dili olmayışıdır. Ülkemizde Zazaca diline mensup olan yaklaşık, 7-8 milyon insandır. Dilimizin kırılgan diller kategorisinde olması bizler açısından son derece üzüncü bir durumdur. Bu dile mensup her bireyin, geçmişinden devraldığı kültürel değerlerini, aidiyetini yaşatması ve kendini buna karşı sorumlu hissetmesi gerekir. ‘Dilden kopuş, kökten kopuştur' kaygısıyla aileler, geçmişten devraldıkları dil ve kültür değerlerini çocuklarına aktarmalıdırlar. Toplumsal sözleşmemiz olan dilimize karşı hepimiz sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Zazaca'nın yaşatılabilmesi için dilin ilk ayağı olan, annenin geçmişten devraldığı dil mirasını çocuklarına devretmesidir. Evde, işyerinde, arkadaş ortamında ve yaşamın her alanında dilimizi konuşarak yaşamımıza dokunan her şeyi dilimizle ifade etmeye çalışarak dilimizi de bizimle birlikte yaşar ve yaşatabiliriz” dedi. (Haber: Ahmet Hakan VERGİ)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.05.2026
23:38
Minik Sümeyye`nin Rüyası Gerçek Oldu
Minik Sümeyye'nin Rüyası Gerçek Oldu
Bingöl'de yaşayan ayrık omurga hastası ve yüzde 90 fiziksel engelli 10 yaşındaki Sümeyye Kalan'ın rüyasında gördüğü akülü sandalye, Vali Cahit Çelik'in desteğiyle gerçeğe dönüştü.
07.05.2026
23:08
Sosyal Medyada
Sosyal Medyada 'Kimlik Doğrulama' Dönemi
Sosyal medya platformları için yeni bir düzenleme hazırlanıyor. Buna göre kullanıcıların tüm hesaplarını e-Devlet üzerinden kimlik doğrulamasıyla eşleştirmesi zorunlu hale gelecek. Doğrulanmayan hesapların kapatılması öngörülüyor.
07.05.2026
22:56
'Gazze Meselesi Vicdani Bir Sorumluluktur'
Bingöl'de düzenlenen 'Gazze' konulu panelde, Filistin'de yaşanan insani kriz, İslam dünyasının tutumu, ümmet bilinci ve tarihi süreçler farklı yönleriyle ele alındı. Programa akademisyenler, kurum temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
07.05.2026
19:10
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu madde, ruhsatsız tabanca ve hassas terazi ele geçirildi. Gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
07.05.2026
18:41
Süresiz nafaka sona erdirilecek
Süresiz nafaka sona erdirilecek
12. Yargı Paketi'nde, yargılama süreleri ve hobi bahçeleri davalarına yönelik pakette düzenlemeler yer alacak. Paket kapsamında kamuoyunda da tartışma konusu olan süresiz nafaka sona erdirilecek.
07.05.2026
12:24
Bingöl`de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Bingöl'de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Solhan'da bir haftadır aranan Parkinson hastası öğretmenden acı haber geldi. Kutbattin Keskin'in cansız bedeni, bugün Dilektepe köyü mevkiindeki Solhan Deresi'nde bir köy sakini tarafından bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın