Bingöl Zaza-Der 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü kapsamında dernek merkezinde program düzenledi. Zazaca'nın korunmasına yönelik mesajların verildiği programda, bu alanda çaba gösterenlere de plaket verildi.
Dernek merkezinde gerçekleştirilen programda konuşan dernek başkanı Bukan, dilin gelişiminin konuşmakla mümkün olabileceğini vurguladı.
“DİLİMİZE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRMELİYİZ”
Programda yaptığı konuşmasında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerine göre dünya genelinde konuşulan dillerden 2 bin 500'ünün kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Bingöl Zaza-Der Başkanı İbrahim Bukan, Türkiye'de yaklaşık 38 dil konuşulduğunu ve bunlardan 18'inin tehlike altında bulunduğunu vurguladı.
Zazaca'nın da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan diller arasında yer aldığına dikkat çeken Bukan; “Zazaca'nın kırılgan diller kategorisinde yer almasının nedenlerinden biri de Zazaca'nın eğitim dili olmayışıdır. Ülkemizde Zazaca diline mensup olan yaklaşık, 7-8 milyon insandır. Dilimizin kırılgan diller kategorisinde olması bizler açısından son derece üzüncü bir durumdur. Bu dile mensup her bireyin, geçmişinden devraldığı kültürel değerlerini, aidiyetini yaşatması ve kendini buna karşı sorumlu hissetmesi gerekir. ‘Dilden kopuş, kökten kopuştur' kaygısıyla aileler, geçmişten devraldıkları dil ve kültür değerlerini çocuklarına aktarmalıdırlar. Toplumsal sözleşmemiz olan dilimize karşı hepimiz sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Zazaca'nın yaşatılabilmesi için dilin ilk ayağı olan, annenin geçmişten devraldığı dil mirasını çocuklarına devretmesidir. Evde, işyerinde, arkadaş ortamında ve yaşamın her alanında dilimizi konuşarak yaşamımıza dokunan her şeyi dilimizle ifade etmeye çalışarak dilimizi de bizimle birlikte yaşar ve yaşatabiliriz” dedi. (Haber: Ahmet Hakan VERGİ)