KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Nisan 2026 Salı
°C

‘Ekmeğini taştan çıkarıyor’ lafı gerçek oldu

Artvinli yaşlı dede, beton su deposu üzerine ektiği sebze bahçesiyle, Bingöl'ün her karış toprağının istenirse işlenebileceğini gösterdi.

‘Ekmeğini taştan çıkarıyor’ lafı gerçek oldu
19 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA 13:15
0
1795
0
AA aa
Bingöl'e 1951 yılında yerleşen Sabit Söyler (81) isimli yaşlı dede, ekmeğini taştan çıkarıyor. Beton su deposu üzerine sebze bahçesi eken Sabit dede, evinin sebze ihtiyacını bu bahçeden karşılıyor.
5 çocuk ve 16 torun sahibi olan Sabit Söyler 1951 yılında kardeşinin Bingöl'de müteahhitlik yapması nedeniyle Artvin'in Yusufeli İlçesi Havuzlu Köyü'nden Bingöl'e gelir ve yerleşmeye karar verir. Evine ekmek götürmek için işçi olarak çalışmaya başlar. Ilıcalar beldesinde 30 yıl boyunca kireç işi ile uğraşır, çamur evler yerine betonarme evler yaygınlaşınca bu işi bırakmak zorunda kalır ve Bingöl'e gelerek Merkez Yeni Cami'ye hizmet etmeye başlar. Burada boş toprağı gören Sabit dede, bahçeye sebze ekerek toprağı işlemeye karar verir. Su deposunun üzerini dahi kullanmaya başlayan Sabit dede, bahçesinde biber, domates, lahana, şeker pancarı, maydanoz, marul, turp gibi birçok meyve türünü ekerek, buradaki toprağı değerlendirir.

15 yıldır Yeni Cami'ye hizmet eden Sabit dedeyi, ektiği bahçede ziyaret ettik. Sabit dede, beton üzerine toprak dökerek ektiği bahçeden övgüyle bahsediyor. Bingöl topraklarının verimli toprak olduğunu ve Bingöllülerinde bu toprakları değerlendirmesi gerektiğini söylüyor.

Sabit dede, övgüyle bahsettiği bahçesi ile ilgili şunları söylüyor: “Ben 51 yıldır Bingöl'de yaşıyorum. Bingöl'de değişik işlerde çalıştım. Yaşım ilerlediği için Yeni Cami'ye hizmet etmeye başladım. Belli bir süre sonra cami bahçesine sebze ekerek toprağı değerlendirmek istedim. Ektiğim sebzelerden sürekli verim aldığım için beton olan su deposunun üstünü de bahçeye dönüştürme kararı aldım. Su deposunun üzerine toprak dökerek, sebze yetiştirmeye başladım. Burada yetiştirdiğim ürünlerle evimin sebze ihtiyacını karşılıyorum.” 

Bingöl topraklarının çok verimli olduğunu ve her karış toprağının değerlendirilmesi gerektiğini belirten Sabit dede, bazı tavsiyelerde de bulundu. Sabit dede; “Bingöl toprağı verimli olduğu kadar ekilmeye müsaittir. Bu toprakların mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Karadeniz bölgesinde kayalar kırılıp, düz alan şekline dönüştürülüyor. Sonda bu alanların üzerine toprak doldurulup, sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılır. Bingöl'de böyle bir sorunda yok. Bingöl'deki bütün topraklar işlenmeye müsaittir. Bu topraklar Karadeniz bölgesi'nde olsaydı, her karış toprağı ekilir ve yurt genelinde pazarlanırdı. Bingöl halkının da bu toprakların değerini bilip ekmeleri gerekiyor.” diyerek, Bingöl topraklarının değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

bingolunsesi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.04.2026
00:23
Bingöl Devlet Hastanesi`ne Yeni Endoskopi ve Kolonoskopi Cihazı
Bingöl Devlet Hastanesi'ne Yeni Endoskopi ve Kolonoskopi Cihazı
Bingöl Devlet Hastanesi'ne kazandırılan yeni nesil endoskopi ve kolonoskopi cihazı hizmete alındı. İkinci cihazla birlikte tanı süreçlerinin hızlanması ve sağlık hizmetlerinde kapasitenin artırılması hedefleniyor.
07.04.2026
00:22
Sumud Filosu`nda İki Bingöllü İsim
Sumud Filosu'nda İki Bingöllü İsim
Gazze'ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkacak Özgürlük ve Sumud Filosu'nda Bingöllü sendikacılar Nevzat Öylek ve Yunus Kava da yer alacak. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, filonun Gazze'nin özgürlüğü ve insani yardımlar için büyük önem taşıdığını söyledi.
07.04.2026
00:21
Motosiklet kazasında yaralanan genç hayatını kaybetti
Motosiklet kazasında yaralanan genç hayatını kaybetti
Bingöl'de motosiklet kazasında yaralanan 24 yaşındaki Furkan Görgülü, tedavi gördüğü hastanede yaşam mücadelesini kaybetti.
07.04.2026
00:20
Bingöl için zirai don uyarısı: Üreticilere 4 günlük kritik süre
Bingöl için zirai don uyarısı: Üreticilere 4 günlük kritik süre
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 8 Nisan Çarşamba akşamından 12 Nisan Pazar sabahına kadar zirai don beklendiğini duyurdu. Yetkililer, özellikle yüksek kesimlerde kuvvetli don riskine karşı üreticileri tedbirli olmaya çağırdı.
07.04.2026
00:19
Bingöl`de 146 Proje Masaya Yatırıldı
Bingöl'de 146 Proje Masaya Yatırıldı
Bingöl'de 2026 yılı kamu yatırımlarının değerlendirildiği İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda kurumlar arası eşgüdüm vurgusu öne çıktı. Vali Cahit Çelik, tıkanan noktalarda hızlı karar ve sahada uyumlu çalışma çağrısı yaptı.
07.04.2026
00:18
Bingöl`den Giden Üsteğmen Türkiye Şampiyonu Oldu
Bingöl'den Giden Üsteğmen Türkiye Şampiyonu Oldu
Diyarbakır'da düzenlenen Türkiye Kick Boks Şampiyonası'nda mücadele eden Genç İlçe Jandarma Komutanlığı personeli Üsteğmen Murat Algül, altın madalya kazanarak Türkiye Şampiyonu oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın