Bingöl'e 1951 yılında yerleşen Sabit Söyler (81) isimli yaşlı dede, ekmeğini taştan çıkarıyor. Beton su deposu üzerine sebze bahçesi eken Sabit dede, evinin sebze ihtiyacını bu bahçeden karşılıyor.
5 çocuk ve 16 torun sahibi olan Sabit Söyler 1951 yılında kardeşinin Bingöl'de müteahhitlik yapması nedeniyle Artvin'in Yusufeli İlçesi Havuzlu Köyü'nden Bingöl'e gelir ve yerleşmeye karar verir. Evine ekmek götürmek için işçi olarak çalışmaya başlar. Ilıcalar beldesinde 30 yıl boyunca kireç işi ile uğraşır, çamur evler yerine betonarme evler yaygınlaşınca bu işi bırakmak zorunda kalır ve Bingöl'e gelerek Merkez Yeni Cami'ye hizmet etmeye başlar. Burada boş toprağı gören Sabit dede, bahçeye sebze ekerek toprağı işlemeye karar verir. Su deposunun üzerini dahi kullanmaya başlayan Sabit dede, bahçesinde biber, domates, lahana, şeker pancarı, maydanoz, marul, turp gibi birçok meyve türünü ekerek, buradaki toprağı değerlendirir.
15 yıldır Yeni Cami'ye hizmet eden Sabit dedeyi, ektiği bahçede ziyaret ettik. Sabit dede, beton üzerine toprak dökerek ektiği bahçeden övgüyle bahsediyor. Bingöl topraklarının verimli toprak olduğunu ve Bingöllülerinde bu toprakları değerlendirmesi gerektiğini söylüyor.
Sabit dede, övgüyle bahsettiği bahçesi ile ilgili şunları söylüyor: “Ben 51 yıldır Bingöl'de yaşıyorum. Bingöl'de değişik işlerde çalıştım. Yaşım ilerlediği için Yeni Cami'ye hizmet etmeye başladım. Belli bir süre sonra cami bahçesine sebze ekerek toprağı değerlendirmek istedim. Ektiğim sebzelerden sürekli verim aldığım için beton olan su deposunun üstünü de bahçeye dönüştürme kararı aldım. Su deposunun üzerine toprak dökerek, sebze yetiştirmeye başladım. Burada yetiştirdiğim ürünlerle evimin sebze ihtiyacını karşılıyorum.”
Bingöl topraklarının çok verimli olduğunu ve her karış toprağının değerlendirilmesi gerektiğini belirten Sabit dede, bazı tavsiyelerde de bulundu. Sabit dede; “Bingöl toprağı verimli olduğu kadar ekilmeye müsaittir. Bu toprakların mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Karadeniz bölgesinde kayalar kırılıp, düz alan şekline dönüştürülüyor. Sonda bu alanların üzerine toprak doldurulup, sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılır. Bingöl'de böyle bir sorunda yok. Bingöl'deki bütün topraklar işlenmeye müsaittir. Bu topraklar Karadeniz bölgesi'nde olsaydı, her karış toprağı ekilir ve yurt genelinde pazarlanırdı. Bingöl halkının da bu toprakların değerini bilip ekmeleri gerekiyor.” diyerek, Bingöl topraklarının değerlendirilmesi çağrısında bulundu.
bingolunsesi