KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Temmuz 2025 Perşembe
°C

Eserlerimiz dışarıda sergileniyor

Sanat tarihçisi akademisyen Nebi Butasım; “Erzurum müzesinde Bingöl’de ortaya çıkarılan eserler var ve bunlar Urartulardan kalma eserler. Yine Elazığ müzesinde de Bingöl’de ortaya çıkmış eserler var” dedi.

Eserlerimiz dışarıda sergileniyor
28 NİSAN 2016 PERŞEMBE 23:10
0
2924
0
AA aa

 Bingöl FM'de yayımlanan Çapakçur'un Sesi programına konuk olan sanat tarihçisi akademisyen Nebi Butasım, Bingöl'ün tarihi ve tarihi mekânlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bingöl'ün milattan öncede yerleşim birimi olduğunu kaydeden Butasım, “Bingöl ismi çok da yeni bir isim değil. Urartular döneminde buralar Bianni Bian olarak adlandırılıyordu. Urartuların merkezi Van (başkentleri Tuşpa) olarak bilinir ancak Urartuların tarih sahnesine çıktığı yer Bingöl yöresidir. Urartular M.Ö 8. asırda Van'da kuruldu ancak öncesinde burada varlardı. Urartu dilinde Bianni Bian ‘Göller Yöresi' anlamına gelmektedir. Evliya Çelebi de Seyahatnamesinde İskender'in bu yöreye geldiğinden ve meşhur Bingöller efsanesinden söz eder. Bingöl milattan önce de bir yerleşim birimiydi. Nitekim Erzurum müzesinde Bingöl'de ortaya çıkarılan eserler var ve bunlar Urartulardan kalma eserler. Yine Elazığ müzesinde de Bingöl'de ortaya çıkmış eserler var” dedi.

Bingöl'ün rivayet tarihinin bilimsel açıdan ortaya çıkarılması için çalışmalarının olduğunu kaydeden Butasım, şunları söyledi: “Böylece bu rivayet kültürünün daha nitelikli ve daha bilimsel bir arka planı olduğunu ortaya çıkarmayı umuyoruz. Güçlü bir altyapı ve çalışkan ekip gerekiyor. Ancak çalışkanlığımızı daha çok definecilik alanında gösteriyoruz gibi! Bu hususta duyarlı hemşerilerimiz de var. Karlıova'dan Hititlere ait eserlerin bizzat Karlıovalı hemşerilerimiz tarafından müzeye teslim edildiğini biliyorum.”

DEFİNECİLER BULDU

Önceki yıllarda definecilerin Urartulara ait çivi duvar yazısı bulduklarını ifade eden Butasım, “Bu yazı kaybolunca ortaya bir şey çıkaramadık. Okutmak için uğraştık ve elimizdeki tek çivi yazısı örneğiydi. İşte Simani'de buna benzer çivi yazısı örnekleri bulma olasılığı çok yüksek. Belediye Başkanımız Yücel Barakazi ve Kültür Müdürü Kasım Barman'a projelerimizden söz ettik. İnşallah bizler de bu hususta bir proje gerçekleştireceğiz” dedi.

BİNGÖL BİR SAHABE ŞEHRİ!

İslam döneminde Diyarbakır ile birlikte sahabeden İyaz bin Ğanem komutasında Müslümanlar bu yöreye geldiğini ifade eden Butasım, şöyle konuştu: “Fetih döneminde ilk gidilen yer şimdiki Kiğı ilçemiz. Kiğı kalesi fethediliyor ve Kiğı'da şehit olan 7 sahabe var. O bölgedeki dağın şimdiki adı da Sultan Kasım'dır. Sultan Kasım bir sahabedir. Yine ortaçağ kaynaklarında medeni bir şehir görünümünde olduğu belirtilen Merel diye bir yerden söz ediliyor. Araştırmalarımız sonucunda buranın Sarıcan-Kuruca bölgesinde olduğunu tespit ettik. Şu anda bölgeye Sukê Meron deniyor. Orada konuştuğum insanlar daha önce yörede tarihi yapılar olduğundan bahsettiler. Yine oraya yakın bölgede Sultan Kubeysi türbesi var. Sultan Kubeys de bir sahabe ve yanında 7-8 kişi daha orada şehit oluyorlar. Bölgedeki köylülerin bu konuda bilgisi var.”

Sonraki dönemlerde Bingöl bölgesinde en çok varlık gösteren devletin Akkoyunlular olduğunu ifade eden Butasım, “Malumunuz Uzun Hasan da o zaman bölge insanı tarafından Hasanê Tewil olarak adlandırılıyor. Sonrasında Osmanlı bölgeye hükmediyor. Osmanlı döneminde bölgedeki en güçlü kişilik olarak Isfahan Bey biliniyor. Tabii o zamanlar Bingöl tek parçalı değil. Genç/Gınc (Kale Köyü), Kiğı, Karlıova farklı bölgeler. Şimdiki Aşağı Çarşıda Isfahan Bey ikamet ediyor. Çarşûya Cêr'deki camiye adını veren kişidir Isfahan Bey” dedi.

SİMANİ KALESİ TURİZME KAZANDIRILMALI

Simani Kalesi ve diğer tarihi mekânların turizme kazandırılması gerektiğini vurgulayan Butasım, “Genç köprüsünün hemen solunda bir kale kalıntısı var. Urartular döneminden kaldığı söyleniyor ama ben bu yapının Orta Çağdan kalma olduğunu düşünüyorum. Yine Genç'te iki tane türbe var, Kral Kızı kalesi var Buekköyünde. Tabii Bingöl'de Urartulardan kaldığını net olarak bildiğimiz Simani Kalesi var. Uzun yıllar önce İranlı bir arkeologla o bölgeden geçtiğimizde bana ‘İşte burası Urartu Kalesi' demişti. Yani burası iyi biliniyor. Sonrasında ben de orada yüzey araştırması yaptım. Temel seviyesinde blok taşlar hala orada duruyor. Simani'ye yolu düşenler o tepeye çıkıp Bingöl'ün manzarasını şöyle bir izlerlerse Urartuların neden o hâkim tepeye kale inşa ettiklerini rahatlıkla anlayabilir. Önemli bir hususa değinmek gerekiyor. Tarihi eserler insanlığın ortak mirasıdır. Bu eserlerin maddi olarak bir değeri yok. Definecilik yapanların bunu bilmesi lazım. Bu eserler manevi, tarihsel ve ilmi açıdan ortak mirasımızdır ve bunlara sahip çıkmak gerekiyor” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.07.2025
18:41
Bingöl`de 60 dönüme 400 konteynerlik geçici barınma alanı
Bingöl'de 60 dönüme 400 konteynerlik geçici barınma alanı
Bingöl'de 'Mehmetçik AFAD Destek Üssü Geçici Barınma Alanı' kurulması için protokol imzalandı. Kurulacak alanda yaklaşık 400 konteynerin yer alacağı bilgisini paylaşan Vali Ahmet Hamdi Usta, Bingöl Belediyesinin altyapı, elektrik ve içme suyu gibi tüm ihtiyaçları karşılayacağını belirtti.
10.07.2025
15:19
Bingöl`de engellilerin tepkisi!
Bingöl'de engellilerin tepkisi! 'Öncelik hakkımız ihlal ediliyor!'
Bingöl Devlet Hastanesi personel ve yönetimine defalarca uyarıda bulunmalarına rağmen herhangi bir düzelme olmadığı gibi bir muhatap da bulamadıklarını savunan Bingöl Engelliler Platformu Sözcüsü Belgin, çözüm çağrısında bulundu ve Vali Ahmet Hamdi Usta'dan destek talep etti.
10.07.2025
14:54
Aile hekimleri için yeni düzenleme! O süre uzatıldı
Aile hekimleri için yeni düzenleme! O süre uzatıldı
Aile Hekimliği Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre, muayeneye gitmeyen hasta nedeniyle kesilen maaşlarda süre kriteri 6 aydan 1 yıla çıkarıldı. İşte tüm detaylar...
10.07.2025
14:39
6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak!
6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak!
Sahipsiz ve trafikten men edilen araçlarla ilgili satış süreci yeniden şekillendi. Milli Emlak Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikle, 6 ay içinde teslim alınmayan araçlar doğrudan satışa çıkacak.
10.07.2025
13:12
Bingöl`de KGYS kameralarıyla ortalama hız tespiti başladı
Bingöl'de KGYS kameralarıyla ortalama hız tespiti başladı
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), trafik güvenliğini sağlamak amacıyla ortalama hız denetimlerini genişletiyor. Bugünden itibaren Bingöl dahil 9 ilde Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarıyla ortalama hız kontrolleri başlatıldı.
10.07.2025
00:48
Bingöl`de Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuruluyor
Bingöl'de Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuruluyor
Söz konusu bölge, Bingöl Üniversitesi'nin koordinasyonunda faaliyet gösterecek ve kentte Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın