Göç suç işleme oranını arttırıyor. Göç'ü durdurmaya yönelik herhangi bir çalışma yapılmıyor. Sürekli göçüyoruz!
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV)'in yaptığı araştırmaya göre, Bingöl en fazla göç veren on dört il arasında yer alıyor. İstanbul göç alan illerin başında geliyor. Açıklanan rapora göre çalışma, göç veren 14 il yoğun göç alan 10 il ile diğer 57 ilin kentsel ve kırsal alanlarını temsil eden 6 bin hane halkından oluşan bir örneklem üzerinden gerçekleştirildi. Raporda en fazla göç veren iller şöyle sıralandı: “Bingöl, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van.”
Nüfus giderek azalıyor
Bingöl'ün nüfusu 20 yıl önce 380 bin iken bugün 250 bine düştü. Ulaşım, eğitim, sağlık, terör ve işsizlik gibi sorunlar köyleri boşaltıyor. Terörün hortladığı 1984 yılına kadar 380 bin civarında nüfusa sahip Bingöl'de göç hiç durmuyor. Bingöl'de umduğunu bulamayan birçok insan ya yırt dışına çıkıyor ya da İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere çalışmaya gidiyor. Yurtdışı ve büyük şehirlerde yaşayan birçok Bingöllü suça karışıyor.
Mesleksizlik büyük sorun
Kalifiye eleman sıkıntısının yaşandığı Bingöl'deki mesleksizlikte büyük sorun olarak gösteriliyor. Gençlerin büyük çoğunluğu günlerini hiç üretmeden geçiriyorlar. İşsizlik oranının giderek arttığı şehirde, çaresizlik göçe zorluyor. Her yıl binlerce öğrenci liseden mezun olduktan sonra üniversite kazanamıyor ve liseden mesleksiz olarak ayrılıyor. İşsiz ordusunun çoğaldığı Bingöl'de açılan meslek kurslarına ilgi de yetersiz.
Göç araştırma projesi
Bingöl'de göç nedeniyle yaşanan sıkıntılara çözüm aranmazken komşu Diyarbakır, 189 bin Euro'luk “Göç Araştırma Projesi” AB tarafından kabul edildi. Şehrin sağlıklı gelişimi için, göçün etkilerinin tam olarak belirlenebilmesini bulmak amacıyla hazırlanan ‘Göç Araştırma Projesi' hazırlandı. Göç-Der ve Yerel Gündem 21'in ortak olacağı proje 8 ay sürecek.
Proje kapsamında şunlar hedefleniyor:
“Geri dönmek isteyenler ile kalmak isteyenlerin ihtiyaçlarını tespit etmek.
Göçün kentteki etkilerinin araştırılması amacıyla göç eden 3000 kişiye anket uygulanacaktır.
Kent yönetiminin en önemli bileşenleri olan imar, gelişme, çevre düzeni, vb planlarının bilimsel/gerçek kriterlere dayanmasına katkı sunmak.
Yoksullukla mücadele kapsamında atılacak adımları doğru programlayabilmek.”
bingolgezetesi