Son olarak hafta başında Sancak Beldesi Balıklıçay Köyü'nde görülen Şarbon Hastalığı'na karşı bilgilendirme ve korunma yolları hakkında bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Hamzaoğlu, halkın bu konuda hassas olmasını istedi.
Açıklamasında Şarbon hastalığı hakkında bir takım bilgiler veren Hamzaoğlu, Şarbon'un esas olarak ot yiyen hayvanlarda görülen bir bakteriyel infeksiyon olduğunu belirtti.
Hastalığın etkenin ‘Bacillus Anthracis' olduğunu aktaran Hamzaoğlu; “Hastalık insanlara hasta veya ölen hayvanlardan bulaşır. İnsanlarda ve hayvanlarda bilinen ve en eski hastalıklardan biri olmasına rağmen şarbon hastalığı halen güncelliğini korumaktadır. Hastalığa karşı ilk bakteriyel aşıyı Pasteur 1881 yılında hazırlanmıştır. Şarbon bakterisinin, hastalık oluşturmada rol oynayan kapsülü ve protein yapısında toksini vardır. Kapsül ve toksini kaybeden bakteri hastalık oluşturamaz. Hayvanlar yedikleri ota bulaşmış şarbon sporları ile hastalığı alırlar. İnsanlara bulaşma, ölen hayvanlardan veya hayvanların dışkısı ile dış ortama atılma sporlarla temas sonucu ortaya çıkar” dedi.
Özellikle hayvancılıkla uğraşan ve hayvan dışkısı ile temas eden kişilerde daha sık görülen Şarbon'un insanlarda başlıca üç tür hastalık yaptığına işaret eden Hamzaoğlu, bu hastalıkları şöyle sıraladı:
1.Deri Şarbonu: Şarbon hastalığına yakalanan tüm hastaların yaklaşık %95'i bu türdendir. Şarbon ile bulaşık hayvan derisinin ciltteki bir yara veya çatlaktan girmesi sonucu oluşur. Deride ağrısız, siyah renkte, kabuklu bir yara oluşur. Ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, görülebilir. Antibiyobitiklerle tedavi edilir.
2. Solunum Yolu Şarbonu: Şarbon sporlarının solunum yoluyla alınması sonucu oluşur. Yüksek ateş, nefes almakta zorluk, şok ve koma tablosu gelişebilir. Hastaların yaklaşık yarısında beyin zarlarında iltihap görülür. Hastalık belirtileri ortaya çıktıktan sonra antibiyotiklerin etkisi yoktur. Tedaviye mümkün olduğunca erken başlamak gerekir.
3. Mide-Bağırsak Şarbonu: Hastalıklı hayvanların iyi pişmemiş etlerinin yenmesiyle bulaşır. Mide ve bağırsaklarda kanamaya neden olur. Yüksek oranda öldürücüdür.
Şarbon dünyada gittikçe azalan enfeksiyon hatalıklarından biridir. Henüz tamamen ortadan kaldırılamamıştır. Şarbon hastalığı insandan insana bulaşmaz. Hastalığın her üç türü de etkili antibiyotiklerle tedavi edilir. Şarbondan korunmak için geliştirilmiş aşılar vardır.
Şarbon hastalığından korunmada alınacak bazı önlemler;
Şarbon olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemeli ve yüzülmemelidir.
Şarbondan ölen hayvanlar mümkünse yakılarak imha edilmeli veya 2 metre derinliğinde çukurlar açılarak üzerine sönmemiş kireç dökülüp gömülmelidir.
Hasta hayvanların bulundukları yerler ve taşındıkları nakil vasıtaları temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
Hasta hayvanların temas ettiği yem maddeleri, altlıklar ve gübre gibi bulaşık materyaller yakılarak imha edilmelidir.
Hastalık şüphesiyle yetkili birimler tarafından konulan müşahede ve karantina süresi sona ermeden hayvanlar kesilmemeli ve etleri tüketilmemelidir.
Riskli bölgelerde, hayvanlar kesilmemeli ve etleri tüketilmemelidir.
Asla Unutmayınız! Yukarıda belirtilen koruma önlemlerine titizlikle uyulmaz ise havayla temas eden şarbon bakterisi, spor denilen dış ortamlara dayanıklı bir yapıya dönüştüğünden yıllarca hastalık yapabilme özelliğini sürdürür. Hayvanlar bu bakteri ile temasıyla da tekrar ortaya çıkar.
Dünyada her yıl 20.000- 100.000 arasında insan şarbonu vakası görülmektedir. Ülkemizde yılda ortalama 100- 150 insan şarbon hastalığına yakalanmaktadır. İlimizde geçen yıl şarbon vakası sayısı fazla iken bu yıl birkaç vaka dışında hastalıkla ilgili önemli bir sorun bulunmamaktadır. Sağlık müdürlüğü ve Tarım Müdürlüğü hastalığın görülmesini engellemek için çalışmalar yapmaktadır. Bununla ilgili ‘İl Hıfzsında Toplantı'sında karar alınmıştır. Hastalığa yakalanma riski bulunan insanların gerekli koruyucu tedbirleri almaları hastalığın görülme sıklığını azaltacak ve ileride ki zamanlarda hastalığın ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır.
Bingol Kent Haber