Eğitim hizmet kolunda çalışan hizmetli ve idari personelin düşük ücret alımıyla ilgili bir açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Çakırcı, Milli Eğitimde bu gruplarda çalışanların ekonomik ve çalışma şartları açısından ciddi sorunlar ve haksızlıklar yaşadığını öne sürdü.
Eğitim öğretim ve bilim hizmet kolunda görev yapan yardımcı hizmetler ve genel idari hizmetler grubunda çalışanları eğitimin görünmez kahramanları olarak nitelendiren Çakırcı; “Okullarımızın, yurtlarımızın onların çalışmaları olmaksızın hizmet üretmesi imkansızdır. Ne yazık ki Milli Eğitimde bu gruplarda çalışanlarımız ekonomik ve çalışma şartları açısından ciddi sorunlar ve haksızlıklar yaşamaktadırlar. Biz Eğitim Bir Sen olarak daima bu haksızlıkların karşısında; hizmetlisi ve memuru ile öğretmeni, şoförü ile idarecisi, teknisyeni ile tüm çalışanlarının yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Ortak ekonomik, sosyal ve mesleki taleplerimizde özellikle hizmetli ve memurların mağduriyetini seslendirmeyi öncelikli bir görev olarak bilmekteyiz. Başka bakanlıklarda aynı işi yapan memurlara oranla çok düşük ücret alan eğitim hizmet kolundaki çalışanlar üvey evlat değildir” dedi.
Sendika olarak hizmetli ve memurların adına seslerini buradan yükselterek hükümete duymasını istediklerini aktaran Çakırcı, taleplerini şöyle sıraladı
1-Anayasamızda angarya yasaklanmasına rağmen bizler günde 8 saat, haftada 40 saatten fazla çalışmaktayız. Günde 8 saatten fazla çalışmanın angarya olduğu tüm hukuk devletlerinin mevzuatında yer alır. Talebimiz Mesai saatlerimizin belirlenmesi yada hafta içi veya hafta sonu mesai harici çalışmalarında ve belirlenen alanlar dışında yapacağımız işler için ek ücret ödenmelidir.
2-Hizmetli, şoför, memur ve teknisyenlerin özel hizmet tazminat oranları artırılmalı, ek gösterge verilmelidir.
3-Eğitim öğretim yılı başında öğretmenlere ödenen eğitim öğretim yılı ödeneği tüm eğitim çalışanlarını kapsamalıdır.
4- Yılda 1 kez ödenen eğitim öğretim giyim yardımı tüm eğitim çalışanlarına, nakit olarak ödenmelidir.
5- Okluların güvenliği hizmetliler tarafından sağlanmakta olup, hizmetlilerin kendi güvenlikleri göz ardı edilmektedir. Okulların güvenliği güvenlik görevlilerince sağlanmalı, güvenlik görevlisi kadrosu tahsisi edilmelidir.
6-Hizmetli ve memurların öğretmenler gibi il içi ve il dışı atama dönemleri olmalıdır.
7-Öğretmen çocuklarının yararlanmış olduğu her türlü haklardan, özellikle DPY ve Bursluluk sınavlarındaki kontenjan ayırımından hizmetli ve memur çocukları da yararlanmalıdır.
8-Görevde yükselme sınavını kazan hizmetlilerin bir an önce atamaları yapılmalı ve yeni görevde yükselme sınavı yapılmalıdır.
9-Şube müdürleri ve şeflerin derse girmeden ek ders verildiği gibi hizmeti ve memurlara da verilmelidir.
Çakırcı, bu iyileştirilmeler yapılıp hak ve adalet yerini buluncaya kadar sendikal mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Bingöl Kent Haber