İlçe / Belde gün Hastanesi; Sağlık Bakanlığınca belirlenecek yerlerde, bünyesinde koruyucu sağlık hizmetleri, acil sağlık hizmetleri, doğum-ana çocuk sağlığı hizmetleri, ayaktan ve yatarak tıbbi müdahale, muayene, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile çevre sağlığı, adli tabiplik ve ağız diş sağlığı hizmetleri ile benzeri hizmetlerin verildiği, hasta potansiyeline göre diyaliz ünitesi bulundurabilen, görev yapan tabiplerin ayakta ve yatırarak hasta kabul ve tedavi ettiği, ileri tetkik ve tedavi gerektiren durumlarda hastaların stabilize edilerek uygun bir şekilde sevkinin sağlandığı sağlık kurumlarıdır.
Uygulama ile ilgili açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Köksal Hamzaoğlu, bu uygulamanın, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun 3.maddesi ve 9. maddesinin (C) bendi ile 181 sayılı Sağlık Bakanlığı Teşkilat ve Görev Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname'nin 43. maddesi ile Yatak Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğine istinaden hazırlandığını bildirdi.
Ulaşım imkânları, coğrafi şartlar gibi sebeplerle nüfus değişikliğinin beklenenden fazla olduğu yerleşim yerlerinde, sağlık hizmetlerinin planlanması ve sunumunda güçlük çekildiğini aktaran Hamzaoğlu, verimliliğin arttırılması, israfın önlenmesi, sağlık hizmetlerinin planlanması ve sunumunun tek merkezden yapılması suretiyle, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin bir arada yürütülmesini sağlayan bu uygulamaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Sağlık Müdürlüğü 2006 yatırım planında olan ve çalışmaları şu an devam eden 50 Yataklı Karlıova Devlet Hastanesi tamamlandığında ve yeterli personel atamaları yapıldığında, Karlıova ilçesinde tekrar eski sisteme geçileceğini vurgulayan Hamzaoğlu; “Zaten şu anda Karlıova ilçesinde bina ve personel yetersizliğinden dolayı hastane ile sağlık ocağı birbirine entegre bir şekilde hizmet vermekte ve bunun sonucu özellikle koruyucu sağlık hizmetleri çalışanlarında sorun yaşanmaktadır. ‘İlçe-Gün Hastanesi Uygulaması' ile bu sorunlar giderilmeye çalışılacaktır. Kiğı İlçesi'nde ise nüfus sayısının azlığından dolayı şuan ki şartlarda ‘İlçe/Gün Hastanesi' uygulaması devam edecektir. Sağlık Bakanlığı, hazırladığı Personel Dağıtım Cetveli (PDC)'ye göre, bir bölgeye personel planlaması yaparken öncelikli olarak nüfus kriterini göz önüne almaktadır. Buna göre Kiğı ilçesi'ne 2 hekim düşmektedir. Ancak yaptığımız girişimler ve yazışmalar sonucu hekim sayısının 3'e çıkması sağlanmıştır. Bir ilçede 3 hekim ile hem sağlık ocağı hem de hastane çalıştırmak mümkün değildir. Bu sebepten dolayı ‘İlçe Gün Hastane Uygulaması'na gidilmiştir dedi.
Kiğı ve Karlıova ilçelerinde belirtilen sebeplerden dolayı bu uygulamaya geçilmesi için Sağlık Bakanlığının onay verdiğine işaret eden Hamzaoğlu, “Uygulama 31.08.2006'dan itibaren başlayacaktır. ‘İlçe Gün Hastanesi uygulaması sanıldığı gibi, sağlık kurumlarının kapatıldığı ve sağlık hizmetlerini aksatıcı bir uygulamada değil, tam aksine iyi bir şekilde sunulmasını sağlayacak bir uygulamadır. Ayrıca nüfus verilerinin değişmesi, tesis sayısının artması ve personel istihdam sorunlarının çözülmesi halinde tekrar eski uygulamaya geçilebileceği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.
Bingöl Kent Haber