KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ağustos 2026 Salı
°C

Ilk defa fark edildi

Bingöl merkeze bağlı kuşburnu köyünde yontma taş devrine ait olduğu tahmin edilen mağaralarda havalandırma sistemleri, mutfak, kiler, soğuk hava depoları, mahsen, gözetleme pencereleri, yazlık ve kışlık odalar, özel erzak depoları, tahrip olmuş sarnıçlar ve mağaraya çıkmak için kullanılan oyuk merdivenler bulunuyor.

Ilk defa fark edildi
02 AĞUSTOS 2008 CUMARTESİ 11:20
0
3052
0
AA aa
İlimiz milli eğitim müdürlüğünde görevli bir ilköğretim müfettişi tarafından fotoğraflanan mağaraların ilk defa tespit edildiği öğrenildi. Doğa şartlarında kaderine terke edilen taş devrine ait olduğu tahmin edilen onlarca mağara koruma altına alınmadığı gibi hiçbir incelemede yapılmamış. Köye 2 kilometre uzaklıkta bulunan ve dönemin insanlarına ait olan Zommo mağaraları  onlarca farklı bölümlerden oluşuyor.
Mağaralarda havalandırma sistemleri, mutfak, kiler, soğuk hava depoları, mahsen, gözetleme pencereleri, yazlık ve kışlık odalar, özel erzak depoları, tahrip oluş sarnıçlar ve mağaraya çıkmak için kullanılan oyuk merdivenler bulunuyor. Mağaraların 200 metre yakınından geçen bir çayda dönemin insanları tarafından yılın belirli aylarında balıkçılık ile uğraştıkları olasılığını akla getiriyor. Hiçbir bilimsel araştırmanın yapılmadığı belirtilen bu mağaraların bölgenin en hakim tepesine olması o insanların düşmanlarından korunmak için  seçtikleri ve o bölgede başka insanlarında yaşadığı kanısını oluşturuyor. Bugüne kadar Bingöl tarihinde bulunan en eski tarihi kalıntı olma özelliğine sahip mağaralar şuan köylüler tarafından hayvan barınağı veya samanlık olarak kullanılıyor.  Bingöl turizmi için önemli bir etken olma özelliğine sahip mağaraların incelenmesi gerektiğini belirten köylüler, mağaraların tarihini bilmediklerini ve bugüne kadar birkaç kişi haricinde resmi olarak kimsenin gelip incelemediğini ifade ettiler. Bahse konu yerin sit alanı olması gerektiğini vurgulayan köylüler, yetkiler tarafından mağaralar için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna başvurulması gerektiğini ifade ettiler.
Vali Balkanlıoğlu “Gereken çalışma başlatılacaktır”   
Konu ile ilgili görüştüğümüz Vali İrfan Balkanlıoğlu ise, konunun il için çok önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, gereken girişimleri başlatacaklarını söyledi. İl Kültür Müdürlüğü kanalı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile irtibata geçeceklerini belirten Vali Balkanlıoğlu, “ Biz valilik olarak üzerimize düşeni yapacağız. Bu mağara gerçekten tahmin edilen döneme ait olup olmadığı bilimsel olarak araştırılacak. Böyle bir niteliği varsa korunması ve turizme açılması için çalışmalar yapacağız”  dedi.



YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.08.2026
16:08
Afşin, TOKİ Başkan Yardımcısı Oldu
Afşin, TOKİ Başkan Yardımcısı Oldu
TOKİ İhale Dairesi Başkanlığı görevini uzun yıllar sürdüren Bingöllü hemşehrimiz Abdulvahap Afşin, yayımlanan yeni atama kararıyla Toplu Konut İdaresi Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
18.08.2026
16:07
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü değişti!
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü değişti!
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görev değişikliğine gidildi. Geçtiğimiz yıl göreve getirilen Mehmet Fatih Aktay'ın yerine, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ödeme Daire Başkanı Hikmet Güneş atandı. Güneş, Bingöl'deki görevine başladı.
18.08.2026
16:06
Araç Bahçeye Uçtu: 1 Yaralı
Araç Bahçeye Uçtu: 1 Yaralı
Bingöl'ün Genç ilçesinde kontrolden çıkan otomobil yol kenarındaki bahçeye uçtu. Kazada araçta bulunan Abdülhakim Tuğal hafif yaralandı.
18.08.2026
16:05
Bayram`a TMOK`ta Önemli Görev
Bayram'a TMOK'ta Önemli Görev
Bingöl Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Alican Bayram, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bünyesindeki Olimpik Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Komisyonu üyeliğine atandı. Bayram, TMOK bünyesindeki kurul ve komisyonlarda Bingöl Üniversitesi ve Bingöl'ü temsilen görev alan ilk akademisyen oldu.
18.08.2026
16:04
Bingöl`de kaza! Otomobil ters döndü: 3 yaralı
Bingöl'de kaza! Otomobil ters döndü: 3 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.
18.08.2026
16:03
Bingöl Üniversitesi YKS`de Yüzde 99,20 Doluluk Oranına Ulaştı
Bingöl Üniversitesi YKS'de Yüzde 99,20 Doluluk Oranına Ulaştı
2026 YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Bingöl Üniversitesi'nin 3 bin 783 kişilik lisans ve ön lisans kontenjanının 3 bin 760'ı doldu. Üniversitenin genel doluluk oranı yüzde 99,20 olurken, ön lisans programlarında yüzde 100 doluluk sağlandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın