KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Temmuz 2025 Perşembe
°C

Işte kolay oruç tutmanın yolları

Gastroenterohepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Duygu İbrişim, 'Ramazan’a özgü dengeli beslenme' ile zorlanmadan oruç tutmakla ilgili açıklamalarda bulundu.

Işte kolay oruç tutmanın yolları
13 HAZİRAN 2015 CUMARTESİ 01:27
0
1628
0
AA aa

 Hisar Intercontinental Hospital Gastroenterohepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Duygu İbrişim, yaklaşan Ramazan Ayı'nda 'Ramazan'a özgü dengeli beslenme' ile zorlanmadan oruç tutulabileceğini söyledi. İbrişim, zorlanmadan oruç tutmanın ilk kuralının sahura kalkmak olduğunu belirterek,

"Kahvaltı en kıymetli öğündür. Yeni güne sağlıklı başlamak için gereken enerji ve metabolizmanızın aktifleşmesi için kahvaltı şarttır. Orucun kahvaltısı olan sahur, uzun oruç gününü daha rahat ve dengeli geçirmenizi sağlar, oruçla oluşabilecek besinsel eksiklikler ve sağlık problemi risklerini azaltır ve metabolizmanızın dengeli çalışmasına katkıda bulunarak Ramazan'da aşırı kilo alma veya kilo verme gibi istenmeyen etkileri büyük oranda önler" dedi.

SAHURDA KAHVALTI

Sahurda yenilenleri önemli olduğunu belirten Hisar Intercontinental Hospital Gastroenterohepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Duygu İbrişim, "Sahurda yağlı-ağır yemekler, tatlı ve hamur işleri değil; kahvaltı etmeniz en uygunudur. Tam buğday ekmeği, düşük tuzlu peynir (tuzunu azaltmak için peyniri geceden suya koyabilirsiniz)ve zeytinler, haşlanmış yumurta (tabii yüksek kolesterol sorununuz yoksa), süt, açık çay, domates- salatalık, maydanoz-dereotu gibi yeşillikler besin gruplarını dengeli olarak içeren iyi bir başlangıçtır. Mutlaka birkaç bardak su içmeye özen gösterin" ifadelerini kullandı

SAHURDAN HEMEN SONRA YATMAYIN

Gastroenterohepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Duygu İbrişim, sahurdan hemen sonrasının da önemli olduğunu belirterek, "Yer yemez yatarsanız; hazımsızlık, reflü gibi sorunlarınız artabilir. Bu nedenle sahurun sabaha en yakın saatlerinde yiyip tekrar yatmadan güne başlamak veya yaşam biçiminiz uygunsa sahurdan bir saat sonra yatmak daha uygun olacaktır" dedi.

İFTARI NORMAL BİR AKŞAM ÖĞÜNÜNDEN AĞIR HALE GETİRMEYİN

İftarda ağır ve çok yememek gerektiğini belirten İbrişim, "İftarı beklerken her şeye daha çok özenir, her zamankinden daha fazla çeşit hazırlamaya çalışırız. Aslında yapmamız gereken; iftarı normal bir akşam öğününden daha ağır hale getirmemektir. Alışverişe önceden hazırladığınız gereklilik listesi ile gidin ve gözünüzün gördüğü, özendiğiniz bazı şeyleri almayın" ifadelerini kullandı.

ÇORBAYI İFTAR SOFRANIZIN BAŞ TACI EDİN

İbrişim, su kaybının önemli olduğunu vurgulayarak, "Oruç tutarken özellikle yaz aylarında açlık kadar su kaybı da önemlidir. Bu nedenle iftarda çorbalar, sulu ve özellikle sebzeli yemekler, cacık, az şekerli komposto, taze mevsim salataları gibi besin değeri, su ve lif içeriği yüksek gıdalar tercih edilmeli. İftara başlarken önce bir bardak su, ardından çorba içmek ve sonrasında 5-10 dakika bekleyip sonra devam etmek; hem hazım sistemini rahatlatır hem de yavaş yavaş tokluk hissini uyararak bir anda her şeyden aşırı tüketmemiş olursunuz. Yemeklerin mümkün olduğunca az yağlı, düşük tuzlu, haşlama-buğulama ve yakmadan ızgara şeklinde hazırlanması, çok fazla baharat ve sos katkısı olmaması ve işlenmiş hazır gıdalardan kaçınılması önerilir. Makarna-pilav ve börek gibi yüksek kalorili yiyecekleri haftada bir-iki ile sınırlayın, bunları yediğiniz zaman ekmek tüketmeyin. İyi çiğneyin ve yavaş yavaş yemeye özen gösterin" dedi.

PİDEYE VE TATLILARA MESAFELİ DURUN

Doç. Dr. Duygu İbrişim, geleneksel lezzetlere karşı da dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Ramazan pidesi çok sevilen geleneksel bir lezzet, hele de fırından yeni çıkmışsa. Her iftarda değil; ama birkaç günde bir sofrada bulundurmak diğer zamanlarda tam buğday ekmeğini tercih etmek kurtarıcı olabilir. Her akşam tatlı yemeyin, kendinizi belli günler için ödüllendirin ve o akşamlarda iftar yemekleri daha hafif olsun. Sütlü ve şeker miktarı dengeli olan tatlılar, kızarmış veya şerbetli-unlu tatlılardan daha hafif ve düşük kalorilidir. Tatlıyı yemeğin hemen üzerine değil, 1-2 saat sonra ve makul miktarda yiyin. Daha da iyisi tatlı niyetine mevsim meyvelerini tercih edebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

GECE BOYUNCA SU TÜKETİN

İbişim su içmenin de önemli olduğunu söyleyerek "İftar ile sahur arasına yayarak 2 litre kadar su tüketmek gün içinde kaybettiğimiz eksiği yerine koymak açısından önemlidir. Çay ve kahve makul miktarlarda tutulmalıdır, kola gazoz gibi gazlı içecekleri hiç içmezseniz daha iyi olur" dedi.

HAREKET EDİN

Hareket etmenin de önemli olduğunu vurgulayan İbrişim "Gece yemekten 1-2 saat sonra yapacağınız açık havada 20-30 dakikalık bir yürüyüş tüm vücut sistemleriniz gibi sindirim sisteminiz için de çok rahatlatıcıdır" ifadelerini kullandı.

SİNDİRİM SİSTEMİ SORUNU YAŞAYANLAR

İbrişim son olarak sindirim sistemi sorunu yaşayanlara tavsiyelerde bulunarak "İftar sonrası ağır ve aşırı yeme, yeterli su tüketmeme, gece yiyip yatmak ve hareketsizliğe bağlı olarak reflü, gastrit, ülser ve kabızlık gibi yakınmaları kolaylaştırabilir. Beslenme ve yaşam biçimindeki hataların düzeltilmesi yakınmaları düzeltebilir. Düzelmeyen ve/veya artan şikayetleriniz varsa bir gastroenteroloji hekimi tarafından görülmeniz uygun olacaktır. Bilinen sindirim sistemi hastalıklarınız varsa mutlaka Ramazan ayından önce hekiminize başvurun ve ona göre hareket edin.

Oruçtaki uzun açlıkta yemek borusu- mide- barsak hastalıkları, karaciğer, safra kesesi-safra yolları ve pankreasla ilgili zaten tanı konmuş hastalıkları olan kişilerde yakınmalar ve hastalık alevlenmeleri artabilir. Hafif ve yönetilebilir bulguları olan hastalarda doktor bilgisiyle iftar ve sahurdaki ilaç ve özel diyet düzenlemeleri ile oruç tutmak denenebilir. Mide barsak ülserleri, şiddetli reflü ve gastrit, kronik iltihabi barsak hastalıkları, karaciğer sirozu, pankreas yetmezliği ve sindirim sistemi kanserleri gibi ciddi tablolarda oruç tutulması önerilmemektedir" dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.07.2025
13:47
28 milyon TL`lik destek planı açıklandı
28 milyon TL'lik destek planı açıklandı
Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu toplantısı, Elazığ Valiliği'nde bölge valileri ve kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, TRB-1 bölgesindeki mikro ve küçük işletmelerin yeşil dönüşüm yatırımları için 28 milyon TL bütçeli hibe desteği programı tanıtıldı.
17.07.2025
13:36
Bingöl Valiliği orman yangınlarına karşı uyardı
Bingöl Valiliği orman yangınlarına karşı uyardı
'Şehrimizin oksijen kaynağı ormanlarımızı koruma konusunda vatandaşlarımızdan azami hassasiyet bekliyoruz' vurgusu yapılan açıklamada, yapılması gerekenler de sıralandı…
17.07.2025
03:59
Otomobil şarampole devrildi: 2 ölü, 3 yaralı
Otomobil şarampole devrildi: 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl-Elazığ'da yolunda otomobilin şarampole devrilmesi sonucu meydana gelen kazada, 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ağır yaralandı.
17.07.2025
03:42
Bingöl`de 4 adet ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de 4 adet ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 4 adet ruhsatsız silah ele geçirildi, 4 şahıs hakkında işlem başlatıldı.
17.07.2025
03:39
Bingöl`de Bin 651 kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de Bin 651 kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, bin 651 kök kenevir bitkisi ele geçirildi. 3 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.
17.07.2025
03:29
Yılmaz`dan ‘Yeni Anayasa ile Güçlü Demokrasi` vurgusu
Yılmaz'dan 'Yeni Anayasa ile Güçlü Demokrasi' vurgusu
15 Temmuz'un ardından milli iradenin güçlenmesi, yeni anayasa çalışmaları, terörsüz Türkiye ve Türkiye Yüzyılı vizyonunu değerlendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; 'Demokratik standartlarımızı yükseltmek, daha iyi noktalara getirmek durumundayız. Yeni Anayasa ve onunla bağlantılı diğer çalışmalarla inanıyorum ki Türkiye gelecekte çok daha güçlü bir demokrasi olacaktır. Millî iradeye hiç kimse saldırmayı aklının ucundan dahi geçiremeyecektir' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın