Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nı (YKS) 'Yıllarca gençlerin hayallerini süsleyen, belirledikleri hedeflerine girmek için yılların emeğini birkaç saat içine sığdırmak bence akıllara durgunluk veren bir sistem' olarak nitelendiren ve YKS'nin kaldırılması gerektiğini savunan Emekli Eğitimci Semiramis Karaarslan; 'Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi üniversiteye sınavsız başvuru sistemi açılabilir' dedi.
Eğitim ve Toplum Gönüllüsü Emekli Öğretmen Semiramis Karaarslan, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) kaldırılması gerektiğini savundu. Yaptığı açıklamada sınavın kaldırılma gerekçelerini anlatan Karaarslan, önerilerini de paylaştı.
“Yılların emeği tek bir sınava bağlanmamalı”
Yıllar süren eğitim hayatlarının sonunda tek bir sınava mecbur kalan adayların birkaç saatlik sınav süresi sonunda ya hayallerine kavuştuğunu, ya da hayallerinden mahrum kaldığını aktaran Karaarslan; “Yıllarca gençlerin hayallerini süsleyen, belirledikleri hedeflerine girmek için yılların emeğini birkaç saat içine sığdırmak bence akıllara durgunluk veren bir sistem. Üniversite sınavlarının kaldırılması gerektiğine inanlardanım. Sınava giriş esnasında yaşanan stresi bir o kadar aileler de yaşıyor. Bu gençler hayata nasıl olumlu bakabilecekler sınav sonrası, bu psikolojiler daha sınava girmeden başlarsa… Tek bir sınava umut bağlamaları ne acı, yılların emeğine karşılık” dedi.
“Sınavsız giriş olabilmeli. Bu da….”
YKS'nin kaldırılmasını söylerken çözüm önerisini de paylaşan Karaarslan; “Eski bir eğitimci olarak şöyle bir çözüm gelebilir düşüncesindeyim; Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi üniversiteye sınavsız başvuru sistemi açılabilir. Bu sistemde öğrenci üniversite yerleştirme merkezi başvuru sayfasına girerek lise not ortalamalarını, aldığı belgeleri, katıldığı sosyal faaliyetleri, yabancı dil sertifikalarını yükleyip, gerekli bilgileri girdikten sonra Online Başvuru yapabilmeli… Bu başvuru sistemi İle üniversitelere öğrenci kabulleri yapılabilir. Tek bir sınavla değerlendirmektense yıllarca aldığı notlar, katıldığı sosyal faaliyetler, ilgili olduğu spor branşlarıyla, yabancı dil bilgisiyle değerlendirilmesi bence daha mantıklı… Bu sadece eski bir eğitimci olan şahsımın düşüncesi. Belki hükümet bundan daha uygun başka bir sistem üzerinde çalışabilir. Böyle veya bir başka sistem ama mutlaka üniversite sınav sistemi kaldırılmalı ve hem çocuklarımız ve hem de velilerimiz bunca ağır yükün altından kalkmalı” diye konuştu.
Yoğun stres altında geçen sınavda beklediği sonucu alamayan adaylara “Hayatta kaldığınız sürece bilmelisiniz ki, hiçbir şey dünyanın sonu değil” nasihatinde bulunan Karaarslan; “. Aynı şeyi sevgili velilerimize de söylüyorum. Can sağ olunca her şeyin üstesinden birlikte gelineceğine inanıyorum. Geçmiş olsun. Önemli olan sağlık. Sağlık olduktan sonra üstesinden gelinmeyecek hiçbir şey yoktur” sözlerini aktardı.
Valla öğretmenler en önemli bürokratlar olurlar, herkes öğretmenlere yalakalık yapar, kimi rüşvet verir çocuğuma iyi puan verin diye. Öğretmenlerin burnundan artık kıl bile alamazsın. Ülkemizin gerçekleri bunlardır. Bu nedenle ÖSYM sınavı en mantıklısıdır diyebiliriz. fakat eğitim öğretim anlayışımız gelişmelidir. Mesela Lise sonrası 2 yıllık uygulamalı meslek okulları olabilir. Bu öğrenciler haftanın belirli günlerinde okula belirli günlerinde de şirket-firmalarda ücretli olarak çalıştırılabilir. Okul bitiminde hazır işleri olur.
Kafa yorulması gereken, günün şartlarına, ülkemizin şartlarına göre eğitim sistemi gerçekten başa sona yeniden ve çok ciddi bir şekilde yeniden tartışılmalı, ders sayıları, her dersi öğretme vs vs. Neye ihtiyacımız var? Öğrenci kardeşlerimiz ne istiyor? Öğrencilerimize ne öğretmeliyiz ? bu gibi sorular gerçekten yeniden tartışılmalı
Üniversiteyi isteyen kazansın istediği yere gitsin hiçbir sorun yok,kişisel tercih meselesi.Vakti ve nakiti olan istediği gibi istediği yerde ister boşa ister doluya harcasın. Üniversite sisteminin hatalar ürettiğini herkese ispatlamak kabul ettirmek vakit kaybıdır, boş uğraştır. Burokrasiyle boğuşmak yerine özel ya da devlet alternatif meslek edindirme kurumları ülkenin her mahallesine, üniversitelere alternatif olarak acilen mutlaka açılmalıdır. Nesil erimekte,enerjileri boş yere emilmekte, en verimli yılları heba olmaktadır.LÜTFEN MEDYA MENSUBU OLARAK BU KONUYU İŞLEYİN MASAYA YATIRINIZ!
KALDIRILMASIN,HAYIR. ZATEN ARTIK YARARDAN ÇOK ZARAR GETİRİYOR.KALDIRILSIN DİYE Bİ DÜNYA BÜROKRASİYLE UĞRAŞMAYA GEREK YOK. ÜNİVERSİTELERE ALTERNATİF YENİ OLUŞUMLAR GÜNDEME GELMELİ, 1-2 YIL GİBİ DAHA AZ SÜRELİ VE SADECE UYGULAMALI MESLEK ÖĞRETİLDİĞİ.VE AYRICA ÇOK ÖNEMLİ OLAN KISMI KALİTELİ OLMASI,İŞ BİLMEYEN SADECE O ALANDA DİPLOMASI OLAN DEĞİL DE İŞ SEKTÖR TECRÜBESİ,İŞ DENEYİMİ OLAN ÖĞRETİCİLERİN İSTİHDAM EDİLDİĞİ MESLEK DERSHANELERİ GİBİ BİR KURUM ACİLEN DERHAL İNŞA EDİLMESİNE İZİN VERİLMELİDİR. ÖZEL YADA DEVLET HİÇ FARKETMEZ.ÖZEL OLURSA KALİTE ODAKLI OLUR. ÜNİVERSİTELER ARTIK BİTMİŞTİR!
Bireyin 80-90 yıllık hayat kalitesinin durumu sadece üniversite sınavında göstereceği sınava bağlıdır bugün. Bence bugün türkiyenin heryerine eski üniversiteye hazırlık dershaneleri tipinde piyasada ihtiyaç duyulan mesleklerin öğretildiği, üniversitelere alternatif meslek edindirme acil dershaneleri kurulmalıdır.İşsiz nesil yetişmesi sonucu ekonomik nedenlerle aile kurulamıyor, boşanmalar arttı,hanımında çalışmak zorunda olması sonucu evin düzeni bozuldu,çocuk sevgisiz büyüyor.Akraba ilişkileri çok zayıfladı,işsiz nesilin sosyoekonomik açıdan psikoloji bozuk ve potansiyal suç makinası halinnde
Bugün üniversiteler üstendikleri misyon gereği işsizlik sayılarını düşürmesi gerekirken bilakis rekor oranlara çekmektedir. Ülkedeki meslek alanına göre istihdam ihtiyacını planlamaması sonucu işsiz mezun sayıları nerdeyse milyona ulaşacak hale gelmesine neden olmuş ziraat fakülteleri, su ürünleri, su bilimleri,balıkçılık tek.müh. sosyoloji,coğrafya,edebiyat,gıda müh.,çevre müh,biyoloji,maden,jeoloji vesaire artık çoktan kapatılması gereken veya sayısının büyük oranda azaltılması gereken bölümleri hala faaliyet göstermektedir.
İŞKUR'dan üniversite öğrencilerine 19 bin 250 TL destek!
İŞKUR Gençlik Programı'nın 2026-2027 dönemi kontenjanı 150 bin öğrenciye çıkarıldı. Günlük 1.375 TL ödeme yapılacak programda, ayda 14 gün katılım sağlayan öğrenciler 19 bin 250 TL gelir desteği alabilecek. Başvuru takvimi için üniversitelerin duyuruları takip edilecek.
12.10.2026
22:48
Depremi yaşayan Bingöllü lise öğrencisi arama kurtarma robotu geliştirdi
Bingöl'de Karşıyaka Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Emir Azam Alban, arkadaşlarıyla 4-5 aylık çalışma sonucunda arama kurtarma robotu prototipi geliştirdi. Altı tekerlekli robotun, deprem enkazları ve maden sahaları gibi insanların girmesinin tehlikeli olduğu alanlarda kullanılması hedefleniyor.
12.10.2026
21:38
Genç Köprüsü'nde feci kaza: 2 ölü, 2 yaralı
Bingöl'den Genç ilçesine doğru seyir halinde olan otomobilin Genç ilçesi girişindeki Murat Köprüsü'nde kontrolden çıkarak bariyerlere çarpması sonucu meydana gelen kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.
11.10.2026
23:10
Bingöl'e sarı kodlu uyarı: Sağanak hafta boyunca sürecek!
Meteoroloji'nin kuvvetli yağış nedeniyle sarı kodla uyardığı 13 il arasında Bingöl de yer aldı. Kentte pazartesi sabahı başlaması beklenen gök gürültülü sağanağın hafta sonuna kadar etkisini sürdürmesi, hava sıcaklıklarının ise 10 dereceye kadar düşmesi bekleniyor.
11.10.2026
23:09
Bingöl Sefa12 Spor imkânsızlıkları aşıp lider oldu
2022 yılında kurulan ve bu yıl TFF U14 Gelişim Ligi'nde mücadele etmeye başlayan Bingöl Sefa12 Spor Kulübü, kendi imkânlarıyla ortaya koyduğu başarıyla dikkat çekiyor. İlk dört maçını da kazanan Bingöl temsilcisi, grup lideri Iğdır'ı deplasmanda 2-3 mağlup ederek zirveye yerleşti. Şimdi hedef Türkiye finalleri… Ancak genç futbolcuların bu hayalini gerçeğe dönüştürmek için desteğe ihtiyaçları var.
11.10.2026
23:08
E-tebligatta yeni dönem: Mükelleflere 30 Kasım'a kadar süre!
Hazine ve Maliye Bakanlığının yeni düzenlemesiyle e-Tebligat sistemine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi. Sisteme dahil olması gerektiği halde henüz başvuru yapmayan belirli mükelleflerin 30 Kasım'a kadar işlemlerini tamamlaması gerekiyor.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın