KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Şubat 2026 Cuma
°C

Krize hazır olun!

TOKİ konutlarının geri ödemeleri devam ediyor ancak birçok hak sahibi ödeme şekilleri ve ödemelerdeki kurallar hakkında bilgiden yoksun

Krize hazır olun!
25 MART 2008 SALI 10:15
0
2170
0
AA aa
2008 Ağustos ayında ilk 3 taksitini ödemeyenlerin konutuna el konulacak, o tarihten itibaren yapılacak ödemelerde ise vade şansı verilmeyecek, ödemelerin tamamının tek seferde yapılması istenecek. İlgili bankadan bu konuya ilişkin hiçbir açıklama ve bilgilendirme yapılmaması dikkat çekiyor.
TOKİ konutlarının ödemeleri ile ilgili tepkilerin büyüdüğü bugünlerde ilgili kurum ve kuruluşların sessizliği sürüyor. En fazla dikkat çeken durum ise ilgili bankanın, geri ödemelere ilişkin vatandaşa hiçbir ödeme planı göndermemesi.
Yaşanan soruna ilişkin açıklamada bulunan Bingöl Sosyal Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, halkı uyardı ve sessiz işleyen ödemelere dair önemli notlar aktardı.
İcra işlemleri başlayacak
31 Ağustos 2008 tarihinden itibaren; kredi borçlanması yaparak TOKİ, EYY, Köy Konutları, Orta Hasar Güçlendirmesi yapan tüm borçluların geri ödeme yapma zorunluluğu döneminin başlayacağını aktaran Karasu, ödemelerin yapılmaması durumunda icraların kapıya dayanacağını vurguladı.
Karasu: “Bir kez daha uyarıyoruz! Bingöl esnafı, memuru, sanatkârı, çiftçisi, köylüsü, siyasisi ve bürokrasisi ile ekonomik şoka hazır olmalıdır. Herkes tedbirini almalıdır. Ekonomik dinamiklerimiz önümüzdeki süreci kaldıramayabilir. Tüm kesimlerin kent ekonomisine yeni bir yol haritası çizmek üzere harekete geçmesi gerekmektedir” dedi.
Haklar elden alınacak
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün gönderdiği yazıdaki önemli notları paylaşan Karasu, yazıdaki şu hususlara dikkat çekti.
Karasu: “Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün gönderdiği yazıda: ‘Son kredi diliminin ödendiği tarihten sonra ilk 2 yıl borçların tahsili yapılmayacaktır' bilgisine yer verilmiştir. ‘2 yıl dolduktan sonra, 3 yıl üst üste taksitini ödemeyen borçluların icraya uğratılmasını, işlemlerin bankanın usul ve esaslarına göre yapılmasını, günü geçen her yıllık takside yüzde 5 faiz uygulanması ve borçlanan borçluların taşınmaz mallarının ipotek edilmesi, taşınmaz malları yoksa kefil suretiyle borçlandırılmaları' hükmüne yer verilmiştir. Daha da kötüsü şudur: ‘3 yıl üst üste ödeme yapmamış hak sahiplerinin, 20 yıl taksitle borçlarını ödeme hakları kayboluyor. Bu hak sahiplerinin borçlarını bir defada ödemeleri zorunlu kılınıyor” Asıl zorluk burada” diye konuştu.
Vatandaş neden bilgilendirilmiyor
Ödeme cetvellerinin vatandaşa bildirilmemesi ve olayın ‘muhtarlara bildirdik' şeklinde geçiştirilmesini sert bir dille eleştiren Karasu, bankanın ve ilgili kurumun sessiz kalmasının kafalarda soru işaretleri oluşturduğunu dile getirdi.
Karasu: “Bunun anlamı şudur: Bu konutlar kredi alınarak yapılmıştır. TOKİ, EYY, Köy Konutları, Orta Hasar Güçlendirmeleri krediyle yapılmıştır. Bu krediler ilk 2 yıl ödemesiz, 2 yıldan sonra 3 yıl üst üste ödemenin yapılması gerekmektedir. İlk 2 yıl geçtikten sonra, 3 yıl üst üste ödeme yapma süresi 31 Ağustos 2008 tarihinde doluyor. Bu tarihe kadar olan tüm borçların ödenmesi gerekiyor, ödenmediği takdirde icra işlemlerine başlanacaktır. Borçlanan herkesin taşınmaz malları ipotek edilecek, taşınmaz malı olmayanlar ise kefil bulmak zorunda kalacaktır. Vatandaşlar bilgilendirilmemiş. Sadece muhtarlara bildirilmiş. Görüştüğümüz vatandaşlar: ‘Bu bilgi eksikliğinin en büyük sebebi Ziraat Bankası ve Bayındırlık İl Müdürlüğüdür. Normal koşullarda alınan kredilerde tüm süreçler tek tek borçluya bildiriliyorken, konut ödemelerinde bilgilendirmelerin yapılmamasının nedeni Ziraat Bankası ve Bayındırlık İl Müdürlüğüdür. Basında zaman zaman konu gündeme gelirken, bankanın sessiz kalmasını anlayamıyoruz, ama gittiğimizde faiz uygulamasını biliyorlar. Bilgi vermemiş olmalarının sebebi faiz almak mıdır?' dediler.” Şeklinde konuştu.
 

 

 



BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.02.2026
17:01
Suça Sürüklenen Çocuklara
Suça Sürüklenen Çocuklara 'Diversiyon' Modeli!
Adalet Bakanlığı, suça sürüklenen çocukların cezaevine girmeden topluma kazandırılmasını hedefleyen 'Diversiyon' modeli üzerinde çalışıyor. 16 ülkede uygulanan sistem, yargılama yerine eğitim ve denetimi esas alıyor. Ancak modelin Türkiye'de ne kadar başarılı olacağı tartışma konusu.
12.02.2026
16:45
Bingöl`den TÜBİTAK`ta Büyük Başarı
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Büyük Başarı
57. TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge Finali'nde Bingöl rüzgârı esti. 20 projeyle yarışmaya katılan Bingöllü öğrenciler, farklı alanlarda birincilik ve üçüncülük dereceleri elde ederek önemli bir başarıya imza attı.
12.02.2026
16:09
Genç`te hasta kız çocuğunun talebi geri çevrilmedi
Genç'te hasta kız çocuğunun talebi geri çevrilmedi
Bingöl Umut Kervanı Derneği Genç İlçe Temsilciliği, kalp ve böbrek rahatsızlıklarıyla mücadele eden Yağmur Ok'un talebi üzerine, günlük yaşamını kolaylaştıracak özel bir koltuk desteği sağladı.
12.02.2026
15:53
Bekiroğlu`ndan Gençlere: Kendinizi Arayın
Bekiroğlu'ndan Gençlere: Kendinizi Arayın
Bingöl Üniversitesi'nde 'Hayatın Hızında Kendini Bulmak' konferansında öğrencilerle bir araya gelen düşünce ve edebiyat dünyasının önemli isimlerinden Halit Bekiroğlu, hız ve tüketim çağında bireyin kendini arama yolculuğunu anlattı.
12.02.2026
15:27
Fırat Kalkınma Ajansı personel alacak
Fırat Kalkınma Ajansı personel alacak
TRB1 Bölgesi'ni kapsayan Fırat Kalkınma Ajansı, aralarında Bingöl'ün de bulunduğu illerde görevlendirilmek üzere 4 uzman personel ve 1 programcı alımı yapacağını duyurdu. Başvurular 6–18 Mart 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
11.02.2026
18:38
Bingöl DHA`da Yeni Dönem: Ahmet Sayılır Bingöl Temsilcisi Oldu
Bingöl DHA'da Yeni Dönem: Ahmet Sayılır Bingöl Temsilcisi Oldu
Gazetecilikte 20 yıllık mesleki bilgi birikimi ve saha tecrübesiyle tanınan Ahmet Sayılır, Demirören Haber Ajansı (DHA) Bingöl Temsilcisi olarak görevine başladı. Aziz Önal ve Ahmet Sayılır, bu görevi birlikte yürütecekler.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın