Bingöl'de 2006 yılı Ağustos ayı değerlendirme toplantısına, son günlerde bir türlü çözüm bulunmayan içme suyu sorunu damgasını vurdu. Yetkililer su sorunun içme suyunun tarla sulamasında kullanıldığından kaynaklandığını ileri sürdü.
Sıcakların artmaya devam ettiği son günlerde Bingöl'de içme suyu sıkıntısı da artmaya devam ediyor. Şehrin su ihtiyacını karşılamak için köylerin suyunu kesmekle çözüm bulan belediye şehrin su sıkıntısını göz ardı ederek tekrar köylere su verdi. Bu karara tepki gösteren halkın çabaları sonuç vermeyince konu il koordinasyon toplantısında tartışıldı.
Bingöl'e 50 yıl yeteceği söylenen ancak 2 yıl bile yetmeyen Kürük suyundan halkın yararlanamadığını savunan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Bayram, su kesintilerinin sıkça yaşandığı bu günlerde şehir şebekesine Kürük suyu yerine kuyu suyu verildiğini iddia etti. Bayram, “Kuyu suyu yüzünden onlarca çocuk hastanelik oldu. Hiç bir vatandaşın evinde yazın başından bu yana düzenli olarak su akmadı. Bu soruna kesin ve kalıcı bir çözümün üretilmesini ve halkın bu sıcak havalarda mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz” dedi.
Bayram'ın bu sözlerine ilişkin açıklamada bulunan Bingöl Belediye Başkanı Hacı Ketenalp, yaşanan kesintilerin bağ, bahçe sulamasından kaynaklandığını ileri sürdü. Ketenalp, su ile ilgili büyük bir sıkıntı yaşandığını ve kaçakla mücadele çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ifade etti. Şebekeye kuyu suyu verildiği iddialarını doğru olduğunu ancak sadece 2 gün kuyu suyu verdiklerini kaydeden Ketenalp, “Büyük sıkıntıların yaşandığı biliyoruz. Saniyede 800 litre akması planlanan Kürük suyundan saniyede ancak 250 litre civarında su alabiliyoruz. Oysaki aldığımız 250 litre su şehrin ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak miktardadır. Buna rağmen bağ, bahçe sulamaları bu sıkıntıyı sürekli ortaya çıkarmaktadır” diye konuştu.
Proje hacmi saniyede 800 litre olan Kürük suyundan sadece 400–450 litresinden istifade edildiğini belirten İller Bankası Bölge Müdür Yardımcısı Hayrullah Koca, “Projede belirtilen 800 litre hacim bölgede bulunan tüm kaynakların toplam hacmidir. Bingöl'e gelen kaynağın hacmi ise kayıtlarımıza göre saniyede 400–450 litre civarındadır. Projede 800 litre olarak belirilmesindeki sebep ise projenin kabulü edilmesini kolaylaştırmaktı” dedi.
Bingöl Kent Haber