KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2025 Pazar
°C

Markalaşamıyoruz!

Adını kavurma, bal, kaymak, güneşin doğuşu, yüzen ada ve kös kaplıcalarıyla duyuran Bingöl, değerlerine sahip çıkamıyor. Kaliteli bal üretimi için gerekli olan bitki florası zenginliğiyle Türkiye’nin ilk sıralarında yer alan kent, bal üretiminde 15’inci sırada yer alıyor. Orman ve Su İşleri tarafından duyurulan ‘Doğanca Bal Ormanı’nın oluşturulmasına yönelik somut adımlar atılmazken, siyasi ve ilgili kesimlerin ‘Bingöl balı markalaştırılacak’ söylemleri ise sadece lafta kalıyor!

Markalaşamıyoruz!
06 TEMMUZ 2015 PAZARTESİ 23:51
0
2292
0
AA aa

Coğrafi konumuyla Doğu ve Güneydoğu'nun gözde şehirlerinden olan Bingöl, hak ettiği değeri bir türlü göremiyor.

Turistik mekânları yeterince tanıtamayan, tarihi mekân ve kalıntılarına sahip çıkamayan, yıllarca dillendirilmesine rağmen ‘basit' bir müzeye dahi kavuşamayan kent, ekonominin can damarlarından olan tarım ve hayvancılıkta istediği seviyeye ulaşamıyor.

GÜYA BAL ŞEHRİ OLACAKTIK

Tüm planlarda bal şehri olarak gösterilen Bingöl, ileriye dönük planlarda da ekonomisinin arıcılık ile gelişebileceği yönünde vurgular yapıldı. Yıllarca, kaliteli bal üretimi için çalışmaların yapılacağı deklare edilen kent, buğday tanesi kadar yol alamıyor.

2007 yılında 1819 ton bal üretilirken, 2008 yılında bu rakam 1524'e kadar geriledi. 2014 yılında en fazla bal, 15 bin 282 ton ile Muğla'da üretilirken, Bingöl'de 1288 ton bal üretildi.

Her fırsatta balıyla meşhur olduğu vurgulanan Bingöl, Türkiye'deki bal üretim miktarında ilk beşe dahi giremedi. 15 bin 282 ton bal üreterek ülke birincisi olan Muğla'yı, Ordu, Adana, Aydın ve Sivas izledi. Bingöl, Bin 288 tonla sonlarda yer aldı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre, 2014 yılında Muğla, 15 bin 282 ton bal üretimiyle Türkiye birincisi oldu. Bal üretiminde Muğla, Ordu, Adana, Aydın, Sivas, Mersin, İzmir, Antalya, Balıkesir, Siirt ve Bingöl izledi.

BAL ORMANLARI OLUŞTURULMALI

Yıllarca siyasilerin ‘markalaşacağız' söylemleriyle bir yere gelemeyen Bingöl'de bal sektörüyle uğraşan üreticilerin tek umudu bal ormanları.

Afyon, Zonguldak, Muğla, Mersin gibi birçok ilde bal ormanları oluşturan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, geçtiğimiz Mart ayında Genç ilçesinde ‘Doğanca Bal Ormanı' oluşturulacağı duyurdu.

Bingöl Valilik toplantısında konuşan Orman Bölge Müdür Vekili Arif Can, “Bingöl Genç İlçesi, Doğanca Köyü'nde 600 dekar alanda Doğanca Bal Ormanı tesisi projelendirme aşamasında olup çalışmalara devam edilmektedir” dedi. Aradan geçen zaman diliminde somut adımlar atılmadığı belirtiliyor.

ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE DERTLİ

Kırsal kesimlerde geçimini bal sektörü üzerinden sağlayan üretici de, piyasadan aldığı sahte balı yiyen tüketici de dertli. İran ve Ordu başlıca olmak üzere çeşitli bölgelerden getirilen sahte ballar, piyasada ‘Bingöl balı' diye satışa sunuluyor. Bingöl Arıcılar Birliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü sahte bal konusunda yeterince önlem alamazken, kötü balın ceremesini üretici ve tüketici çekiyor.

ÜRETİCİ BALI SATAMIYOR

Sahte balların piyasada ucuz satılmasından dert yanan üreticiler, “hastalıklara şifa kaynağı olan ballarımız maalesef arıcılarımızın elinde kalmaktadır. İlimizde üretilen balların üreticinin elinde kalmaması ve üreticilerimizin perişan olmaması için İlimize dışarıdan gelen ve raflarımızı süsleyen ve içeriğinin ne olduğu belli olmayan bu balların ilgililer tarafından denetlenmesi gerekmektedir. Ayrıca bal kenti olarak bilinen İlimizde bal veriminin artırılması ve kaliteli bal üretilmesi için Tarım Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Üniversite ve ilgili tüm kurumlar işbirliği içerisinde meralarımızın bal veren bitki tohumları ile yeşillendirerek verimin artırılması için çalışılmalı. Ayrıca ilimiz genelinde uygun görülecek yerlere bal ormanlarının oluşturalı” dedi.

Öte yandan hayvancılıkta bir zamanlar ‘depo' niteliğinde olan Bingöl, yeterince desteklenmeme ve benzer etkenlerden dolayı hayvancılığın tükendiği il haline geldi. 1990 yılında 712 bin 841 olan yerli koyun sayısı 24 yılda 321 bin 56'ya; 618 bin 692 olan keçi sayısı ise 151 bin 753'e geriledi! 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2025
01:00
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
AK Parti tarafından nüfusu beş bin ve üzerinde olan yerleşim yerinde belediye kurabilmesi, nüfusu iki binin altına düşen belediyelerin ise köye dönüştürülmesini sağlayan kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
17.05.2025
00:44
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Bingöl'de ameliyattan çıkan genç, BAL Ligi finaline çıkan Genç Muratspor'un şampiyon olup olmadığını sordu, ortaya çıkan renkli görüntüler yakınları tarafından anbean kayda alındı.
17.05.2025
00:13
Bingöl, en çok çay tüken iller listesinde
Bingöl, en çok çay tüken iller listesinde
Türkiye'de çay denince akla ilk Karadeniz gelse de güncellenen çay tüketim haritası ezberleri bozdu. Yapılan yeni araştırmaya göre, ülkede en çok çay tüketen iller belirlendi. İşte çayı seven iller ve Bingöl'ün o listedeki yeri ile tüketilen çay miktarı…
17.05.2025
00:12
AK Gençlik Turnuvasında Şampiyon Belli Oldu
AK Gençlik Turnuvasında Şampiyon Belli Oldu
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Liseler Arası Geleneksel Halı Saha Turnuvası'nda kupanın sahibi Mehmet Akif Ersoy Anadolu lisesi oldu. Kupayı TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar takdim etti.
17.05.2025
00:07
Bingöl`de 6 mera ihaleyle kiraya verilecek
Bingöl'de 6 mera ihaleyle kiraya verilecek
Bingöl Valiliği İl Mera Komisyonu tarafından 2025 Yılı Otlatma Sezonu için ihtiyaç fazlası olarak belirlenen 6 (Altı) adet mera, göçerlere mevsimlik hayvan otlatmaları amacıyla kiraya verilecek. İhale 26 Mayıs'ta…
16.05.2025
17:20
Bingöl`de Gençlik Spor`a 5 geçici işçi alınacak
Bingöl'de Gençlik Spor'a 5 geçici işçi alınacak
TYP kapsamında Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde istihdam edilmek üzere 5 geçici işçi alınacak. Başvurular 20 Mayıs'ta başlıyor. Katılım şartları ve kura detayları ise şöyle;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın