KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2024 Cumartesi
°C

'Ortaçağ'da İslam Bilimi' Paneli

Bingöl Üniversitesi'nde 'Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı' etkinlikleri kapsamında 'Ortaçağ'da İslam Bilimi' paneli gerçekleştirildi.

`Ortaçağ`da İslam Bilimi` Paneli
26 KASIM 2019 SALI 16:30
3
1948
1
AA aa

Cumhurbaşkanlığı'nca ilan edilen “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” dolayısıyla Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda “Orta Çağda İslam Bilimi” adlı panel düzenlendi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin'in anısını yaşatmak, İslam medeniyetine katkısını gün yüzüne çıkarabilmek amacıyla gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci yaptı. Konuşmacılarının İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Agah, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç. Dr. Abdullah Duman ile Bingöl Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyeleri Bedrettin Basuğuy ve Nevzat Keleş'in olduğu panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Taşkesen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, Fuat Sezgin'in İslam medeniyetine ve dünya bilimine yaptığı katkılara değindi.  Fuat Sezgin'in İslam dünyası için önemli eserlere imza atmış bir bilim adamı olduğunu belirten Prof. Dr. Çiftci, “Prof. Dr. Fuat Sezgin, ömrü boyunca bilime ve İslam medeniyetinde yetişen bilim insanlarını gün yüzüne çıkarmak için çalıştı” dedi.

İlk panelist Prof. Dr. Mustafa Agah, Kur'an-ı Kerim'in önceliği bilime verdiğini belirtti. Kur'an-ı Kerim'in on dört asırdan beri insanlığın bütün ihtiyaçlarına cevap vermiş, kıyamete kadar gelecek olan insanların ihtiyaçlarına da cevap vereceğini dile getiren Prof. Dr. Agah, “Kur'an, bugünün problemlerine çözüm getirebilecek ve çağımız insanını da bağlayacak prensiplere sahip bir kitaptır. Bu prensipleri incelediğimizde, bunların genel prensipler olduğunu ve her zaman bütün insanların uygulayabileceği türden ilkeleri içinde barındırdığını görmekteyiz” diye konuştu.

İkinci panelist Doç. Dr. Abdullah Duman ise Biruni'nin bilime yaptığı katkılar üzerinde durdu. Doç. Dr. Duman, “Bîrûnî'ye, Cürcan/Gürgan'da ilmî çalışmalar konusunda bütün imkânlar sağlanmıştır. Onun tekrar Cürcaniye/Gürgenç'e dönünceye kadar Kâbûs'un hizmetinde rasat faaliyetlerini ve ilmî çalışmalarını devam ettirdiğini, hatta ay tutulmasını gözlemlemek için 387/997 tarihinde Harizm'de bulunduğunu görüyoruz. Hayatı boyunca döneminin bütün bilimleriyle uğraşmış ve eserler vermiştir. Eser verdiği alanlardan birisi de tarih ilmidir. Bîrûnî tarih felsefesi ve tarih biliminin felsefesi bağlamında kendinden önceki İslâm tarihçilerinden farklılık arz etmektedir. O, tabiat ve toplumun genel geçer yasalar çerçevesinde işlediğine inanmaktadır. Buna bağlı olarak da tarihi hadiseleri döngüsel tarih felsefesi anlayışı içinde değerlendirmektedir” diye ifade etti.

Dr. Öğr. Üyesi Bedrettin Basuğuy, haçlı seferlerinin bilim tarihi üzerindeki yeri hakkında sunum yaptı. İslam medeniyeti havzasında üretilen bilimin batıya nasıl transfer edildiği hakkında değerlendirmelerde bulunan Dr. Basuğuy, “akla ve bilgiye dayanan İslam uygarlığı, dünyanın bugün sahip olduğu pek çok değere de kaynaklık etmiştir. Teknik ilimler, tıp, astronomi, cebir ve kimya gibi birçok alanda önemli neticeler elde eden Müslüman bilim adamlarının, medeniyet ve kültür sahasında önemli katkıları olmuştur. Buluşlarıyla uygarlığın ilk adımlarının atılmasına vesile olan Müslümanlar, ilerlemenin de yolunu açmışlardır. Dokuzuncu yüzyıldan on dördüncü yüzyıla kadar dünya tarihinde birçok keşif, dönemin en ileri uygarlığı olan “İslam Uygarlığı”nın ürünüdür. Haçlı seferleri ile İslam medeniyetinin yetiştirdiği bilim insanlarının çalışmaları batı tarafından alınıp kullanılmıştır” şeklinde konuştu.

Panelin son konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Nevzat Keleş de Ortaçağ İslam dünyasında bilgi toplama amaçlı yapılan seyahatlere değindi. Dr. Keleş, Ortaçağ İslam dünyasında bilginin seyahati ya da bilgi için seyahat önemli konulardan biriydi. İslam dünyasında bilim amaçlı seyahat öteden beri övülen, teşvik edilen bir konuydu. Seyahatler İslam dünyası kaynaklıdır. Çünkü sadece bir yer görmek,  gezmek amacı yoktur. İlim öğrenme ve bilimin peşinden gitmek amacı vardır” dedi.

Panel, panelistlere teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53074)
27 Kasım 2019 Çarşamba 10:15
Geçmişe sığınmak ve olabildiğince köpürtmek Müslümanların gelecekle ilgili hayallerinin olmadığını gösterir.
26.04.2024
13:17
Bingöl`de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Bingöl'de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Trafik konusunda büyük bir sorun yaşanan Bingöl merkezde çözümsüzlüğe tepki gösteren Bingöl Online okurları, tek tek adres gösterdi ve hem Emniyeti hem de Belediyeyi harekete geçmeye davet etti. Sürücülerin duyarsızlığından da yakınan okurlar, yapılacaklar noktasında da görüş belirttiler. İşte trafiği kilitleyen o noktalar ve çözüm önerileri…
26.04.2024
13:06
Bingöl`de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Bingöl'de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilay İçkilli, bahçe veya piknik alanlarına gidildikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkilli, 'Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgelerinde kene gizlenebildiği için bu yerlere tekrar tekrar önemle bakılması gereklidir' dedi.
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın