1997 yılından beri yapımı devam eden Bingöl Organize Sanayi Bölgesi (OSB), yatırım yapacak 30 girişimciden 27'sini kaybetti. OSB'nin bu yıl tamamlanmaması durumunda son 3 girişimcinin de yatırımlarını başka illere yapacakları bildirildi.
1991 yılında yer seçimi çalışmaları başlayan ve ancak 5 senede yer seçimi tamamlanan Bingöl OSB'nin inşası için 1997 yılının Mart ayında Sanayi Bakanlığı'nca ihale yapıldı.
7 firmanın katıldığı ihalede % 55 kırım atan Özyapıcılar Firması 70 bin 600 YTL ile ihaleyi kazandı. Firma, 2003 yılına kadar çalışmalarını sürdürdü ve işin yüzde 60'ını tamamladı. 2003 yılında meydana gelen depremde 1 milyon YTL'lik ödenek, kullanılamadığı için Sanayi Bakanlığı'na geri gönderildi.
9 yıldır yapımına başlanan ancak bir türlü bitirilemeyen OSB hakkında görüştüğümüz Bingöl Ticaret Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı OSB Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Bozan, ilginç açıklamalarda bulundu.
Firmanın 2003 yılına kadar yaptığı çalışmalarda yol yapımında kullanılan kilitli parke taşlarının kalitesiz çıktığını belirten Bozan, Elazığ Fırat üniversitesi'nde yapılan tahlillerde de sonucun olumsuz çıkması üzerine yönetim kurulu olarak durumu rapor halinde Bakanlığa bildirdiklerini ifade etti.
Taşların parası ödenmeyince müteahhit firmanın ‘zarar ettim' gerekçesi ile 2004 yılında çalışmalarına ara verdiğini kaydeden Bozan, 2004 yılında 600 bin YTL'lik bir ödenekleri olmasına rağmen firmayı çalıştıramaya ikna edemediklerini söyledi.
2005 yılında yapılan tekliflerin ardından işe yeniden başlayan firmanın standartlara uygun taşlarla yolları yenilemeye başladığını aktaran Bozan; “İç yolların tamamı kilitli parke taşlarıyla yapıldı. OSB'ye ait 1 kilometrelik giriş yolunun kenar taşlar döşendi, stabilizesi döküldü ancak asfalt yapılmadı. Bu duruma kadar müteahhit firma işin yüzde 90'ını tamamlamış oldu. Geri kalan işleri yapamayacağına dair firma tarafından yönetim kuruluna dilekçe verildi. Yönetim kurulu olarak bu beyandan dolayı işin tavsiyesi kararı alınıp Bakanlığa gönderildik. Büyük bir ihtimalle kalan işler, yapılacak yeni bir ihale ile tamamlanacak” dedi.
Su deposu sorun oldu
1998 yılında Hazine tarafından şahsa satılan 6 bin metrekarelik bir parselde yer alan su deposu sorun oldu. 8 yıl boyunca Yönetim Kurulu olarak su deposunun bulunduğu alanı kamulaştırılmış olarak bildiklerini belirten Bozan, araziyi satın alan şahsın ‘Arazime su deposu yaptınız' diyerek OSB hakkında dava açtığını söyledi.
Davanın ardından kurdukları bir komisyonla arazinin metrekare maliyetini tespit ettiklerini ifade eden Bozan; “Metrekare maliyeti en fazla 2 bin YTL olarak tespit edildi ve karara bağlandı. Arazinin toplamı için belirlenen toplam bedel 12 bin 500 YTL. Yönetim kurulu olarak arazi sahibine tutarı bildirdik ve arazinin OSB'ye devrini istedik. Fakat şahıs, bu meblağı kabul etmeyip yazdığı resmi bir dilekçe ile 50–60 bin YTL'den aşağı fiyat kabul etmeyeceğini beyan etti. Bizlerde komisyon kararını ve arazi sahibinin teklifini Bakanlığa bildirdik. Bakanlık; ‘12 bin 500 YTL'yi arazi sahibinin hesabına yatırın ve depoyu kullanın' dedi. Bu konuda Milletvekili Abdurrahman Anık'ın çabaları sonucu 12 bin 500 YTL şahsın hesabına yatırıldı. Para gönderildiği halde kanunen depoyu yine kullanamıyoruz. Yönetim kurulu olarak mal sahibi hakkında dava açtık. Bakanlığın deyişine göre dava sonuçlanıncaya kadar depoyu kullanabileceğiz. Durum böyle olunca parsellerin tahsisini yapamıyoruz” diye konuştu.
Enerji şebekesi yağmalandı
Enerji hatlarının ve şebekesinin tam teşekküllü teslim edildiğini ancak bekçi bırakılmadığı için trafo kilitlerinin kırılarak yağmalandığını söyleyen Bozan, şuanda 15–20 bin YTL arasında zarar oluştuğunu kaydetti.
Bingöl Belediyesi'nden 60–70 bin YTL'lik OSB katılım payını tahsil edemediklerini ifade eden Bozan, OSB'nin şuanda 65 bin YTL borcu olduğunu, belediyeden bu parayı tahsil etmeleri halinde borçları kapatacaklarını belirtti.
Bingöl-Genç Karayolu 12. kilometresinde 80 bin 600 metrekare alana sahip Bingöl OSB'nin 5 bin ila 20 bin metrekare arası toplam 37 işyerinden oluştuğunu belirten Bozan, bölgede karakol, sağlık ocağı, su arıtma tesisi, tır parkı ve sosyal tesis bulunması gerektiğini ifade etti.
Teşvik Yasası kapsamında bulunan Bingöl'de 2004 yılına kadar OSB'ye yatırım yapmak isteyen 30 müteşebbis bunduğuna dikkat çeken Bozan, OSB'nin faaliyete geçmemesi ve 2005 yılında yürürlüğe giren 5084 sayılı teşvik yasasının birçok ili kapsaması üzerine müteşebbislerin başka illere yöneldiklerini vurguladı.
Şuanda 3 müteşebbis bulunduğunu kaydeden Bozan, parsellerin tahsisini gerçekleştiremedikleri takdirde bu 3 müteşebbisi de kaybedeceklerinin altını çizdi.
Bu yıl 1 milyon 200 bin YTL'lik bir ödeneğin olduğunu ancak işin tavsiyesini bildirdikleri bakanlıktan cevap beklediklerini dile getiren Bozan, Bakanlığın onay verip kalan işleri ihaleye çıkarması ve iş sezonu bitmeden işe başlanması halinde ödeneği kullanabileceklerini kaydetti.
Bakanlıktan yana hiçbir ödenek sıkıntısının yaşanmamasına rağmen 9 yıldır bir türlü bitirilemeyen OSB'nin yılan hikâyesine dönüştüğünü aktaran Bozan; “Neden bitirilemediğini ben de anlamış değilim” dedi.
Bingöl Kent Haber