KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Aralık 2025 Perşembe
°C

Polenlerden korunun

Bahar mevsiminde polene alerjisi olanlar, önlem almak zor değil...

Polenlerden korunun
27 MART 2008 PERŞEMBE 11:12
0
1058
0
AA aa
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, baharla beraber alerji mevsiminin de başladığını belirterek, Türkiye'de yetişen 9 binden fazla bitkinin yüzde 10 kadarının alerjiye yol açtığının tahmin edildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Küçükusta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baharın iyiden iyiye kendini göstermeye başladığı şu günlerde, doğadaki değişimin insan sağlığını da yakından etkilediğini, aylarca soğuğa, yağmurlu ve kapalı havalara alışmış olan bünyenin ani sıcaklarla şaşkına döndüğünü kaydetti.

Hormon salgılarındaki değişiklikler, bağışıklık sistemi ve ruhsal yapıdaki uyum kusurlarının vücudu çok duyarlı bir hale getirdiğini belirten Küçükusta, ''Özlemle beklenen bahar, hastalıklarla geliyor. Çeşme gibi akan burunlar, hapşıranlar, genzi tıkananlar, damakları kaşınanlar, öksürenler, nefesi tıkananlar, derileri kabaranlar, kızaranlar ve kaşınanlar...'' dedi.

Bahar mevsiminde bu tür şikayet yaşayanların, hangi polenlere alerjik
olduğunu bilmesi için test yaptırması gerektiğini vurgulayan Küçükusta,
''Ülkemiz doğal bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Topraklarımızda 9
binden fazla bitkinin yetiştiği saptanmıştır. Fakat bunların yüzde 10 kadarının alerjiye yol açabileceği tahmin edilmektedir'' diye konuştu.

Genel olarak en çok alerjiye neden olduğu bilinen polenlere ait ağaçları ''Huş, kızıl ağaç, kızıl meşe, fındık, servi, kayın, söğüt, ıhlamur, zeytin ağacı, kavak'', çayırları ''İngiliz çimi domuz ayrığı, çayır kelp kuyruğu, çayır salkım ve tatlı ilkbahar otu'', yabani otları ''Pelin, yapışkan otu, sinir otu, akkazayağı, kuzu kulağı'', hububatları da ''Arpa, buğday, yulaf, çavdar, mısır'' olarak sıralayan Prof. Dr.Küçükusta, şu önerilerde bulundu:

''Polenlerine alerjik olduğunuz bitkilerden uzak kalın, evinizin kapı ve pencerelerini sıkıca kapayın. Evde ve arabanızda polen filtreli klimalar kullanın. Evinizdeki polen miktarı çok fazla ise hava temizleyicilerden yararlanın. Polenlerin atmosferde yoğun olarak bulundukları sabahın erken saatleri, sıcak, kuru ve fırtınalı havalarda dışarı çıkmamaya özen gösterin. Mutlaka dışarı çıkmanız gerekiyorsa, ağzınızı ve burnunuzu koruyan maskelerden yararlanın. Polen mevsimi açık havada spor ve egzersizden kaçının, ağaçlık, çimenlik yerlere seyahat etmeyin, deniz kenarlarını tercih edin.

Dışarıda mutlaka güneş gözlüğü kullanın ve eve gelince gözlüğünüzü bol
su ile yıkayın. Şapka takın, takmıyorsanız saçlarınızı yatmadan önce mutlaka yıkayın. Günlük kıyafetlerinizi eve gelir gelmez, yatak odası dışında bir yerde hemen değiştirin.''

Aynı aileden olan bitki türlerinin polenlerinin yapısının birbirlerine benzediğini, bu nedenle de alerjik bir kişide aynı aileden pek çok bitkiye birden alerji saptanabildiğini kaydeden Küçükusta, ''Buna çapraz reaksiyon denir. Mesela huş ağacı polenlerine alerjisi olanların fındık ve kızılağaç polenlerine de alerjik olmaları mümkündür. Çapraz reaksiyonlara polenlerle meyveler arasında da rastlanır. Yine huş ağacı polenlerine alerjik olanların yarısında elma ve fındığa karşı da alerji vardır. Çünkü huş ağacı polenindeki proteinlerle elma ve fındıktaki proteinler birbirlerine çok benzerler'' dedi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.12.2025
22:38
LÖSEV`den Bingöl Üniversitesi`nde Anlamlı Etkinlik
LÖSEV'den Bingöl Üniversitesi'nde Anlamlı Etkinlik
LÖSEV'in 27. kuruluş yılı ve Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte, lösemiyle mücadelede farkındalık çağrısı yapıldı; kanser bilinci ve sağlıklı yaşam vurgusu öne çıktı.
24.12.2025
20:24
Meteoroloji`den Bingöl`e Yoğun Kar Uyarısı
Meteoroloji'den Bingöl'e Yoğun Kar Uyarısı
Sürücüler ve besiciler için kritik günler başlıyor! Bir diğer önemli uyarı ise sürücülere! Kış lastiği olmadan yola çıkılmaması istenirken, olası tipi ve buzlanma nedeniyle yollarda mahsur kalma riskine de dikkat çekildi.
24.12.2025
20:20
50 bin mahkûma tahliye yolu
50 bin mahkûma tahliye yolu
Kamuoyunda 'Covid-19 düzenlemesi' olarak anılan ve infaz indirimini içeren 27. madde kabul edildi. Deprem suçları ise pakete dahil edilmeyerek, deprem suçlularının infaz indiriminden faydalanılmasının önüne geçildi.
24.12.2025
16:57
12 Bingölspor Cephesinde Disiplin Gündemi
12 Bingölspor Cephesinde Disiplin Gündemi
Tartışmaların gölgesinde kalan Silifke Belediyespor–12 Bingölspor karşılaşmasının ardından disiplin süreci başladı; kulüp, başkan Özturan ve bir futbolcu PFDK'ya sevk edildi.
24.12.2025
16:36
Bingöl`deki silahlı saldırı olaylarıyla ilgili 2 şüpheli tutuklandı
Bingöl'deki silahlı saldırı olaylarıyla ilgili 2 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de meydana gelen iki ayrı silahlı saldırı olayıyla ilgili gözaltına alınan ve işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
24.12.2025
16:34
Hayatını kaybeden Uzman Çavuş Arı, son yolculuğuna uğurlandı
Hayatını kaybeden Uzman Çavuş Arı, son yolculuğuna uğurlandı
Kuzey Irak harekât alanında görev yapan ve hayatını kaybeden Piyade Uzman Çavuş Taner Arı, memleketi Bingöl'de son yolcuğuna uğurlandı
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın