‘12 Mayıs Hemşireler Günü' ile ilgili basın açıklaması yapan Memur-Sen Konfederasyonu Sağlık-Sen Bingöl Şube Başkanı Abdurrahman Taşkesen, Sağlık hizmetlerinin sunumunda hemşireliğin çok önemli ve müstesna bir yere sahip olduğunu söyledi.
Sağlık hizmetlerinin bütünlük içinde ve ekip çalışmasıyla yürütüldüğünü belirten Taşkesen; “Ancak ne yazık ki, hemşirelerimiz toplumumuzda “doktor yardımcısı” olarak görülmektedir. Ne yazık ki Türkiye'de sağlık hizmetleri sadece doktor merkezli görülmekte, sağlık plan ve projeleri de bu merkeziyetçi yaklaşımla hazırlanmaktadır. Bu yaygın ve yanlış kanaat sonucu da hemşirelerimizin toplumsal statüsüne zarar vermektedir. Bu konu yaptığımız çalışmalarda hemşirelerimizin en çok rahatsızlık duydukları konuların başında gelmektedir. Oysa sağlık hizmetleri bir bütündür ve bu bütünlük içinde sağlık hizmetleri sunulduğu takdirde verimli ve başarılı olunur” dedi.
Yine hemşirelerin en çok rahatsız olduğu konuların bir diğeri ise 1954 yılında çıkarılan 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu olduğunu kaydeden Taşkesen; “Söz konusu kanun hemşirenin değişen ve yapmakta olduğu rol ve işlevlerini kapsamamaktadır. Avrupa Birliği süreciyle birlikte hızla uyum yasaları çıkarılırken hemşirelik yasasının gündemde olmaması hemşirelerimizi derinden üzmüştür. Ayrıca, kamusal istihdamın daraltılması nedeniyle, meslektaşlarımız ya işsiz, ya özel sektörde ya da kamuda sözleşmeli statüde çalışmaktadır. Şu anda Sağlık Bakanlığı yetkililerinin 16 bin civarında hemşirenin işsiz olduğunu açıklamasına karşın, 30 binden fazla hemşire açıkta, iş beklemektedir. Böylesi yoğun koşullarda çalışan hemşireler kendi alanları olan bakımı başkalarına bırakma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu durum mesleğin özerkliğini, bakım kalitesini olumsuz yönde etkilemekte, hemşireliğin sadece hekim istemlerini uygulayan bir meslek olarak algılanmasına neden olmaktadır” diye konuştu.
Hemşireliğin profesyonel bir meslek olduğunun altını çizen Taşkesen şöyle devam etti: “Gelişmiş ülkelerde meslekleşme sürecini tamamladığı halde yukarda sayılan nedenlerle ülkemizde meslekleşme istenilen düzeyde değildir. Hemşirelik mesleğinde yaşanan sorunlar, hemşirelik uygulamalarına; hemşirelerin bağımsız fonksiyonlarından olan bakım verme ve yardım etme işlevlerini yeterince yerine getirememesi, mesleki bilgi ve yeteneklerini etkin kullanamaması şeklinde yansımaktadır. Sonuçta toplum kaliteli hemşirelik bakımı alamamakta, sağlık hedeflerine ulaşmada hemşirelik potansiyeli değerlendirilememektedir.
Bütün bu olumsuz şartlara rağmen hemşirelerimiz fedakarca sağlık hizmeti vermektedirler. Sağlık-Sen olarak hazırladığımız özellikle eğitim-öğrenim durumu, branşlaşma, döner sermaye katkı paylarının arttırılması, hemşirelik kanunun acilen ve çağın şartlarına uygun olarak çıkarılması için çalışmalarımız aralıksız sürmektedir. Bu bağlamda hazırladığımız raporları ve yaptığımız anketin sonuçlarını yetkililere iletip hemşirelerimizin sorunlarının giderilmesi çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz.
Sağlık ve Sosyal Hizmet çalışanlarının hak arama çatısı olan Sağlık-Sen, sadece ücret iyileştirilmesi sağlıkçıların özlük şartlarının da iyileştirilmesi için etkili çalışmalarını sürdürecektir. Genelde bütün sağlık ve sosyal hizmet çalışanları özelde hemşirelerimizin sorunları çözülene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtir, bu vesileyle bütün hemşirelerimizin hemşireler günü kutlarım”
Bingöl Kent Haber