KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
16 °C Çoğunlukla açık

Tıraştan kazandı, kaz çiftliği kurdu

Bingöl merkez Sancak beldesinde berberlik yapan Sezgin Arçumlu, saç sakal tıraşından yaptığı birikimle kaz üretim ve yetiştirme çiftliği kurdu.

Tıraştan kazandı, kaz çiftliği kurdu
21 MAYIS 2020 PERŞEMBE 16:45
73
40895
14
AA aa

Sancak beldesinde kuaför işletmeciliği yapan 32 yaşındaki Arçumlu, çocukluğundan beri hayalindeki kanatlı hayvan çiftliğini kurmak için internette araştırmaya başladı. Yeni tip koronovirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında iş yeri kapanınca araştırmasını derinleştiren Arçumlu, tavuk veya hindileri araştırırken kazların dünyasıyla tanıştı.

Kaz yetiştiriciliği konusunda araştırmasını tamamlayan Arçumlu, alın terini yatırımı dönüştürmek için saç sakal tıraşından biriktirdiği 110 bin lira ile babadan kalma Sancak ovasındaki arazide brandadan çiftliğini kurdu. Daha sonra tüyünden ve etinden istifade edilen kaz yetiştiriciliğini yapmak için Elazığ'dan getirdiği bin kaz yavrusuyla Arçumlu, çocukluk hayalini gerçekleştirdi.

Arçumlu, bin yavru kaz ile başladığı kaz üretimini yıllık 15 bine çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

Çocukluğundan beri kanatlı hayvanlara büyük ilgi duyduğunu anlatan Arçumlu, "Kazların hikayesi, internetten dolaşırken Elazığ'ın Kovancılar ilçesinde Türkiye'nin en büyük kaz entegre tesisinin açıldığını görmemle başladı. Meraklı olduğum için biraz araştırdım, orayla irtibata geçtim. Acaba bizim bölgemizde kaz yetiştirilebilir mi diye. Uygun arazimiz vardı. Kanatlı hayvanlara ezelden beri bir merakım var. Buranın merası ve havasının da kaz yetiştiriciliğine ideal olduğunu öğrendikten sonra bu işi yapmaya karar verdim." ifadelerini kullandı.

Arçumlu, özellikle gençlere ve yöre insanına örnek olabilmek amacıyla güzel bir entegre hayal ettiklerini, beldede bu işi geliştirmek ve büyütmek idealinde olduklarını belirtti.

Halen berberlik yaptığını, her iki işi birlikte yürüteceğini aktaran Arçumlu, "Bu tür şeylere meraklı olduğum için girdim bu işe. İnşallah Allah bizi mahcup etmez. Ayrıca, Bingöl'de ilk kaz yetiştirme projesidir. Projeyi kendi imkanlarımla yaptım” dedi.

Arçumlu, kazların ışığı sevdiğini, elektrik olmadığı için geceleri bu işi jeneratörle gidermeye çalıştıklarını, bunun için yetkililerden elektrik verilmesi konusunda destek beklediklerini sözlerine ekledi.

KAZLARIN ÇOBANLIĞINI YAPIYOR

Merada koyun keçi gibi otlayan kazların çobanlığını yapan Yusuf Kubulan da kazları gütmenin çok kolay olduğunu söyledi.

Kazları sabah meraya çıkarıp akşam barınağa getirdiğini dile getiren Kubulan; “Kaz çobanlığı yapmak çok rahat. Sabah altıda geliyoruz, suyunu değiştiriyoruz, akşam yemlerini hazırlıyoruz, altlarını temizliyoruz. Küçükbaş hayvanlar gibi merada otlatıyoruz.  'Geh geh' diye yüksek sesle bağırınca geliyorlar” diye konuştu.

İlk defa kaz çobanlığı yaptığını aktaran Kubulan, onlara alışmaya çalıştığını, onların da kendisini tanımaya ve çağrısına cevap vermeye başladıklarını anlattı.

"ÜRETİM YAPMAK İÇİN DE GENÇLERİN ÖNÜNÜ AÇMAK GEREKİYOR"

Sancak Belediye Başkanı Nusret Koçin ise beldede gençlerin bu işe girişmesinin il ve ülke ekonomisi için önemli olduğunu söyledi.

Bölgenin hayvancılığa uygun olduğunu belirterek kaz yetiştiriciliğinin Bingöl'de de teşvik kapsamına alınmasını isteyen Koçin, şöyle devam etti:

"Şu anda koronavirüs kriziyle bütün dünya boğuşurken Türkiye'nin gösterdiği başarı taktire şayandır. Virüsle mücadelede çok ciddi başarılar elde etti. Biz de bununla gurur duyuyoruz. Bunda sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi 'üretim' diyoruz. Üretim yapmak için de gençlerin önünü açmak teşvikleri ona göre yönlendirmek her yerde her yöreye uygun olabilecek ne varsa onların önünü açarak destekleyerek üretimi artırmaktan başka şansımız yok. Buranın rakımı 1550'dir. Rakım olarak bu işe uygun bir iklim olduğunu söylediler. Fikir aşamasından itibaren bu gençlere yardımcı oldum. İmkanlarımız ölçüsünde destek olmaya devam edeceğiz." (AA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58741)
24 Mayıs 2020 Pazar 15:00
saç sakal 50 TL ... günde 10 kişi 500 TL yapar 6 kişiş 300 TL ortalama 400 desek 26*400=ayda 10.400 TL yapar ki 2 senede rahatlıkla biriktirir... berber deyip geçmeyin...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58836)
27 Mayıs 2020 Çarşamba 23:57
@Misafir Kullanıcı Bende berberim ama o iş senin dediğin gibi olmuyor
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58731)
24 Mayıs 2020 Pazar 08:31
Allah yardimcın olsun kardeş....
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58721)
23 Mayıs 2020 Cumartesi 20:54
Bende bu işi düşünüyorum da bu kazaları nasıl satacaz o da var varsa alan bir yer bilmek istiyorum
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58720)
23 Mayıs 2020 Cumartesi 20:33
Alman mast kazı bunlar. 2 civciv aldım 2 ayda 3 kiloya ulaştılar. İyi bakılırsa 12 ayda 12 kiloya kadar ulaşıyor erkekleri fakat pazar noktasında iyi iletisimler kurmak gerekiyor.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58755)
25 Mayıs 2020 Pazartesi 15:48
@Misafir Kullanıcı Ustam satıosan ıryıbata gecebılıcegım bır numara alabılıtmıyım
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58719)
23 Mayıs 2020 Cumartesi 19:25
RABBİM yardımcısıolsun umarım başarılı olur zamanında sıfır faizle aldıgım koyunlardan zararla çıktıgım aklıma geldi girişimci arkadaşın umarım hesapları dogru çıkar İNŞALLAH dana danayı yedi hesabı olmaz ikisinide tercübe etmiş biri olarak başarılar diliyorum
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58689)
22 Mayıs 2020 Cuma 23:55
düzcede bende sekizyüzseksen civci alarak başladım yedir yedir aradan çıktım enaz ellibin zararım var halen yüzotuz tane var elimde satsan satılmıyor atsan atılmıyor birdahamı tövbe arkadaş otuz anaç koyun birde koç alsa daha karlı olurdu ALLAH yardımcısı olsun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58683)
22 Mayıs 2020 Cuma 23:02
Bu iş tutmaz kaz kesimi yok kesilse de çok düşük fiyatlara millet birbirine yumurta ve civciv satıyor paranız ve 1 bir buçuk yıllık emeğiniz boşa gidecek demedi demeyin .
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58718)
23 Mayıs 2020 Cumartesi 19:23
@Misafir Kullanıcı Sen paranin ustunde yat kirmayin insanlarin umudunu
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58681)
22 Mayıs 2020 Cuma 22:03
Bu kazlarınaydı yavru bunlar büyünce kaçmaz mi abi nasıl onlicen ucmazlarmi
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58675)
22 Mayıs 2020 Cuma 16:55
Bende çok düşündüm bu işi trakyada yapmak istiyorum fakat pazar konusunda sıkıntı var çok çabuk çoğalıyrlar araştırmalarım devam ediyorum hayırlısı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58726)
24 Mayıs 2020 Pazar 00:51
@Misafir Kullanıcı Karlı iş ama bıde hastalık gırdımı hepsı bırden gıdıyor bıde cok yıyorlar öyle böyle deyıl
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın