Başkent Viyanada belediye her gün caddelerden yaklaşık 10 ton köpek kakası topluyor. Kampanya sonuç verdi, bundan sonra belediye köpeğinin kakasını sokakta bırakan hayvan sahiplerine ceza yazacak.
Viyanada bir öğle vakti, metro istasyonu önü. İrice bir labrador, şık giyimli sahibinin yanında yürüyor. Aniden eğilip, kaldırım betonunun üstüne kakasını bırakıveriyor. 'İnanılmaz bir şey. Devlet, çevre kirliliği üreten bu makinelerin hepsini yok etmeli' diyor yanlarından geçen takım elbiseli adam öfkeyle. Mahcup olan köpek sahibi yakındaki gazete bayisine koşup, bir gazete alıyor ve köpeğinin kakasını temizleyip, çöp kutusuna savuruyor.
Tüm köpek sahipleri böyle davranmıyor ne yazık ki. Viyana sokaklarında yürüyüşe çıkarılan köpekler her gün 10 ton kaka bırakıyor geriye. Temizliğin belediyeye yıllık maliyeti yedi milyon Euro. Bunun sadece iki milyon Eurosu, köpek sahiplerinin ödemesi gereken özel vergiyle karşılanıyor. Avusturyalı av meraklıları, bölgesine göre değişen tarifelerle, yılda 40 ila 200 Euro ödüyor.
Bu nedenle, köpek kakasını kaldırımda bırakmanın hakları olduğu iddiasındalar. Karşı görüştekiler ise bu tavrı tek kelimeyle özetliyorlar: Sorumsuzluk.
Taraflar arasındaki gerilim gün geçtikçe artıyor. Av meraklılarının örgütü 'Pro Hund'ın açıklamasına bakılırsa, geçen ay birkaç köpek sokakta saldırıya uğradı. Köpeklere maytap atıldı, sahiplerine ise kaka fırlatıldı. 'Epeyce duygusal bir konu bu' diyor, Avrupada köpek hakları üzerine çalışan ilk halkla ilişkiler şirketinin sahibi Paul Cech.
Son kamuoyu yoklamalarına göre Avusturyalılar, sokaktaki köpek kakası kirliliğini işsizlik sorunundan daha fazla önemsiyor. Ceche göre çoğu kişi için bu her gün yaşadığı bir rahatsızlık. 'Kamuoyundaki tepkiden de yararlanıp, istedikleri zaman rahatlıkla köpek sahiplerine hakaret ediyorlar.'
Taraflar arasındaki gerilim şubat ayında başladı. 29 yaşındaki Petra Jens, bir gün oğlunu bahçede köpek kakasıyla oynarken buldu. Endişelenen Jens harekete geçti. Viyana Belediye Başkanı Michael Haeupldan önlem almasını isteyen bir mektup yazdı, imzaya açtı. O günden bugüne 150 bin imza topladı. Belediyeyle yaptığı birkaç görüşme sonucunda kampanyanın tüm şehre duyurulması için fon ayrılmasını sağladı. Reklam ajanslarıyla görüşüldü, 32 afiş taslağı hazırlandı. 18 Temmuzda toplanan jüri kampanyada kullanılacak afişi seçti. Afiş önümüzdeki ay, Viyana sokaklarına asılacak.
Halkla ilişkiler uzmanı Paul Cech, sorunun bu kampanyayla çözülemeyeceği kanısında. 'Tüm bu önlemler, büyük ihtimalle taraflar arasındaki sivil savaşı artırmaktan başka bir işe yaramayacak.' Köpekseverler olumlu bir kampanyadan yana. Yasakçı değil, özendirici bir tavır takınılmasını istiyorlar. Bu amaçla, iki PR otomobili Viyana caddelerini dolaşıyor. Araçlardaki hayvanseverler, köpek sahiplerini bilgilendirip, kakaları temizleyen kişilere tasma, mama kabı, oyuncak kemikler hediye ediyorlar.
Yine de birçok kişi köpek sahiplerinin sorumluluklarının katı kurallarla belirlenmesinden yana. 'Avusturyada işe yarayacak tek çözüm, polis yardımıyla yürütülecek geliştirilmiş bir kontrol sistemi kurmak' diyor eski Viyana Belediye Başkanı Helmut Zilk. Görevdeyken bu konuda epeyce uğraşmıştı Zilk. Yerel politikacı Franz Karldan yardım istedi. Birkaç yıl 'temiz kaldırım' kampanyası yürüten Karl, sonunda pes etti. O tarihten bu yana birkaç kez kampanya başlatıldı, hepsi sonuçsuz kaldı. 1999da aynı sloganla başlatılan kampanya da başarıya ulaşamadı. Karl 'Hálá kaldırımlarına en fazla s...lan şehir Viyana' diyor Karl.
KALDIRIMI KİRLETMENİN BEDELİ 7-72 EURO
Viyanada kaldırımı kirletmenin cezası 7 ila 72 Euro arasında. Şimdilik kural zorlukla uygulanıyor. Köpek kakasından bunalanlar ise köpek kayıtlarında bundan sonra DNA örneklerinin de talep edilmesini öneriyor. Münasebetsiz şekilde yeri kirleten köpeğin kakası alınıp test edilecek, sahibine ceza yazılacak. 2004ten bu yana kayıt altına alınan her köpek, derisinin altında bir çip taşıyor. Gerektiğinde sahibinin kimliği bu çip sayesinde kolayca saptanıyor.
KÖPEK SAHİPLERİ
Vergimizi ödüyoruz, kaldırıma kakasını yapmak köpeğimizin hakkı
KARŞI KAMPANYACILAR
Köpeklerin DNAsı da alınsın, kimin kakası olduğu anlaşılıp ceza yazılsın
ALMANYA DA HAREKETE GEÇTİ
Aynı sorunla karşılaşan diğer ülkeler de farklı çözümler bulmuş. Mesela her üç kişiden birinin köpek beslediği Fransada sert önlemler uygulamada. Paristeki cezalar Viyanadan yüksek. Köpeğinin kakasını kaldırımda bırakan bir Romalı 100 Euro ödüyor. İngilterenin birkaç bölgesinde ceza 1400 Euro civarında. Para cezalarının yanısıra kimi şehirlerde yaratıcı çözümler yürürlükte. Fransanın Lyon kentinde kaldırımlara pembe renkli 10 bin yapay köpek kakası atıldı. Amaç bu konudaki duyarlığı artırmak. San Franciscoda ise sorunu avantaja çevirmenin yolları aranıyor. Belediye köpek kakalarını kurutup, enerji üretiminde yakıt olarak kullanmayı planlıyor. Bu arada Viyanada başlatılan temiz cadde kampanyası hızla ülkenin diğer kentlerine yayılmakta. Graz, Salzburg ve Badende sosyal toplum örgütleri benzer kampanyalar başlattı. Almanyada Münih kenti, Viyanadan aldığı ilhamla kampanya kervanına katılmak üzere. Yerel sorun gibi başlayan 'temiz cadde' talebi uluslararası ortak kampanya konusuna dönüşmüş durumda. Henüz yankıları Türkiyenin kıyılarına vurmamış da olsa, 'köpek savaşları' yayılıyor.
Hürriyet