'Zazalar Kürt mü?' tartışması yeniden gündemde | HABER YORUMLARI
Sosyal medyada yeniden alevlenen 'Zazalar Kürt'tür / değildir' tartışması akademik çevrelerde yıllardır sürerken, sosyal medyada karşıt görüşlerin birbirini etiketlediği ve tartışmanın ideolojik bir zemine kaydığı görülüyor.
Eskiden Bazı Türkler kar-kurt diyerek 'kürtler de dağ türkleridir, gerisi ermeni oyunudur' derdi. Şimdi ise bazı Kürtler/ Kurmanclar zazalar da biz de aynıyız, bu devletin oyunudur diyorlar... Bir an önce karar verin de ne oduğumuzu bilelim bari
Zazalar da Kürtler de farisiler de Aryan üst kimliğin birer subeleridir yani aynı ulus farklı halklardan olusuruz. Tıpkı Türkler gibi bunu anlamayacak ne var ? Kürtler siyasi ve coğrafi birliktelik için Zazaların k kürt kolu olmasını istiyor ama gerçekler öyle değil. Aynı coğrafyada ve aynı kaderi yaşamak Zazalari Kürt yapmaz. Ama uzaktan akrabaligimiz kesindir! Mesela Talışlarla daha yakın akrabayız gibi...
@Misafir Kullanıcı 2000'li yılların başında bu söylemle tartışmayı başlattılar. Zazaların bir kısmının kulağına hoş geldi ancak zamanla mesele 'Zazalar Kürt değildir' noktasına kadar getirildi.
Boş işler insanları ayırıp birbirine karşı düşmanca davranmalarini sağlamak için.ortaya atılmış asılsız bir konu yıl 2026 tövbe istiğfar zamanı ne zazaca ne kurmanca bana öbür dünyada faydası var çocuklarımıza sahip çıkalım çok kötü günler bizi bekliyor hep yaşıyoruz sanmayın hep burda konulara yazıp okumak olmmaz ölüm var çocuklar gençler uyuşturucu tuzaginda onlara sahip çıkalım Allah cc yi unutmayalım Allah cc bizi unutursa felaketler den kurtulmayiz bu konular gündem değişmek için her birimiz hz ademden gelmeyiz bu ayrım niye uyutuyorlar
Ma kırd! ay bin kürmunc! Eskiden böyle denirdi bizim köyde. Zaza kelimesi, bildiğim kadarıyla İtalya'da bir jilet markasının adıdır; Bingöl'e ilk olarak hangi yıllarda gelmiş acaba? 1970'ten önce yoktu herhalde böyle bir telafuz! Buna da bakmak lazım. Aslolan samimiyettir. Bütün dillerin korunması güzel olur ancak 100 yıl sonra insanlık İngilizce temelli ortak bir dil oluşturacaktır. Çünkü internet dili böyle bir sonuç doğuracaktır ne yazık ki!
Bizim bir dede vardı kimi görürse kendinden küçüklere torunum yeğenim derdi. Yaşı büyük diye . Şimdi kürtlerde çogunlukta diye zazaları kendi kolu kendi yeğeni görüyor. Zazaların Gelişmesine engel oluyorlar eskiden beridir böyle.kürtlük daha yaygın ve dillerine sahip çıktıkları için helal olsun korumuşlardır dillerini ve kimliklerini. Ama Zazalar koruyamamıştır geliştirememistir malesef. Sorun bu sadece . Zazalarda kendine ayrı bir dil ve kimlik istiyor .hakları degilmi...
Zazalar kurd mu deil mi? Bence en mantiklisi her iki gruba bakin kimin dil calismasi coksa onlara bakin,kim kac yildir ne üretmis,bakin yayinlarina dergi kitaplarina,kimin dürust olduguna karar verirsiniz,ben cok baktim 1990 yilardan sayisizca derleme kitap dergi cikaran bu kurdi yazanlarin calismalari daha cok,e bu zaza kurd deil diyenler,sadece siyasetle ugrasiyor kayde deyer hicbir katkilari yok,sadece siyasi ve odak noktalari kurd olmadiklari uzerine,arap fars ve turk tarihine bakmazlar sadece bir rus ve ermeni bu boyledir,diye bir suru sahte teori carptirarak ortaligi karistiriyorlar.
TOKİ İhale Dairesi Başkanlığı görevini uzun yıllar sürdüren Bingöllü hemşehrimiz Abdulvahap Afşin, yayımlanan yeni atama kararıyla Toplu Konut İdaresi Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
18.08.2026
16:07
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü değişti!
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görev değişikliğine gidildi. Geçtiğimiz yıl göreve getirilen Mehmet Fatih Aktay'ın yerine, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ödeme Daire Başkanı Hikmet Güneş atandı. Güneş, Bingöl'deki görevine başladı.
18.08.2026
16:06
Araç Bahçeye Uçtu: 1 Yaralı
Bingöl'ün Genç ilçesinde kontrolden çıkan otomobil yol kenarındaki bahçeye uçtu. Kazada araçta bulunan Abdülhakim Tuğal hafif yaralandı.
18.08.2026
16:05
Bayram'a TMOK'ta Önemli Görev
Bingöl Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Alican Bayram, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bünyesindeki Olimpik Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Komisyonu üyeliğine atandı. Bayram, TMOK bünyesindeki kurul ve komisyonlarda Bingöl Üniversitesi ve Bingöl'ü temsilen görev alan ilk akademisyen oldu.
18.08.2026
16:04
Bingöl'de kaza! Otomobil ters döndü: 3 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.
18.08.2026
16:03
Bingöl Üniversitesi YKS'de Yüzde 99,20 Doluluk Oranına Ulaştı
2026 YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Bingöl Üniversitesi'nin 3 bin 783 kişilik lisans ve ön lisans kontenjanının 3 bin 760'ı doldu. Üniversitenin genel doluluk oranı yüzde 99,20 olurken, ön lisans programlarında yüzde 100 doluluk sağlandı.
18.08.2026
16:02
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kırtasiye Desteği Çağrısı
Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi yardım çalışmalarını sürdüren Bingöl Umut Kervanı, yetim ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin kırtasiye ihtiyaçlarının karşılanması için hayırseverlere destek çağrısında bulundu. Bir öğrencinin kırtasiye paketinin bedeli 1.000 TL olarak açıklandı.
18.08.2026
15:59
Kiğı'da Mehmet Şimşek'e çağrı!
Kiğı Online Bilim Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği, ilçede Maliye hizmetlerinin yeniden faaliyete geçirilmesini istedi. Dernek Başkanı Cüneyt Cici, hizmetlerin ilçe merkezinden kaldırılmasının vatandaşları temel mali işlemler için Bingöl'e gitmek zorunda bıraktığını belirterek, 'Kiğı halkı hizmet istiyor' çağrısında bulundu.
17.08.2026
13:54
Bingöl'de 5 firari yakalandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin 7-14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirdiği çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezaları bulunan 5 kişi yakalanarak tutuklandı. Operasyonlarda uyuşturucu maddeler, kaçak sigara ve kenevir/skunk bitkileri de ele geçirildi.
17.08.2026
13:49
Bingöl Otogarı'nda yenileme çalışması
Bingöl Belediyesi, Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde kapsamlı bakım, onarım ve yenileme çalışması gerçekleştirecek. WC'lerden güvenlik kameralarına, çatıdan sulama sistemlerine kadar birçok alanda yenileme yapılacak.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın