'Zazalar Kürt mü?' tartışması yeniden gündemde | HABER YORUMLARI
Sosyal medyada yeniden alevlenen 'Zazalar Kürt'tür / değildir' tartışması akademik çevrelerde yıllardır sürerken, sosyal medyada karşıt görüşlerin birbirini etiketlediği ve tartışmanın ideolojik bir zemine kaydığı görülüyor.
Öncelikle kültür olarak dil olarak Kürtçe Zazaca arasında benzerlik vardır. Örneğin; nan nun, na ne, Kudere kuncara, bıra,velat... gibi bazen yörenin köyleri bile farklı kelimelerle aynı dilden farklı sesi çıkartabilir. Hatta bölgesini bile tahmin edilebilirsiniz.örneğin Az ,kare, Sivan tavz dilin zenginliğidir. Sonuç itibariyle Zazalar kürtlere bağlantı olduğunu düşünüyorum.günümüzde analiz etmek zor olsada kültürleri birbirine yakın topluluklardır .Türkler bile yakın bulduklarından TRT kürdi kanalına ajanse zazaki programı yerleştirmişlerdir. M Pa
@Misafir Kullanıcı Çay bulgur seker,inanki yerinde silerdim,şeker,tum dilerde hemen hemen ayni,çay turkce deil,bulgura gelince zazaca bulgur bulgur denmiyor ve asimile oldun bitti
@Misafir Kullanıcı Türkçe çay zazaca da çay bulgur zazacada bulgur şeker zazacada şeker benzer kelimeler bizi Türk yapmadığı gibi Kürt de yapmaz.Biz Zazayız Apayrı ırkız.
@Misafir Kullanıcı bir kaç kelimeyle bağlantı kurabiliyorsak o zaman hepsi farstır diyelim... ya da türkler araptır diyelim... tek başına ben kürt değilim diyenlere sergilenen tavır bile zazaların kürt olmadığını kanıtlar..
@Misafir Kullanıcı Bunlar İranî kelimelerdir ve tüm İranî halklar tarafından kullanılır. Bu arada 'Welat' terimi 'Vilayet' kelimesinden gelmektedir. Zazaca, HDP'nin 2014 yılında - bilimin aksine - Zazacayı bir 'Kürt lehçesi' olarak beyan etmesi nedeniyle TRT Kurdi çatısı altına alınmıştır. Zazalar yıllardır bir TRT Zazaki talep ediyor. Garip bir şekilde, devlet kanalları üzerinden yapılan bu talep TRT Kurdi tarafından reddediliyor. Dilimiz; Talişçe ve Gilaki gibi diğer İranî dillere daha yakındır.
Zazaca Kurmanci sorani ve gorani dillerinin ortak çatı ismi Kürtçe'dir. Ama ne yazık ki bugün Kürtçe denilince akla sadece Kurmanci gelmektedir Tıpkı Azerice Özbekçe Kırgızca Türkmence gibi dillerin ortak çatı ismi Türkçe olduğu gibi.. ama Türkçe denilince akla sadece Türkiye Türkçesi gelmektedir. bu gerçeği inkâr edenler bu hakikati detaylıca araştırabilirler..
Unesco Zazacayı kaybolma tehlikesi olan diller arasına koymuş. Kimse çocuklarına öğretmiyor. Günlük hayatta konuşmuyor, yetişkinlerin dahi konuştuğu Zazacada bile kelimelerin yarısı Türkçe olmuş. Bunlara kafa yormak yerine Zazaca dil midir,lehçe midir tartışmalarına giriyorlar! Bırakalım da bu konuyu dilbilimciler konuşsun. Bu sığ tartışmanın Zazacaya bir katkısı yok. Mühim olan Zazaca için ne çaba gösterdiğinizdir. Sabahtan akşama kadar Zaza milliyetçiliği yapıp soluğu Devlet Bahçeli'nin yanında alanların samimiyetini sorgulamak lazım.
Murat bukan ve ailesi mhp kökenli tarihi asli astari olmayan bir servune atilmis,zazalarin kürtlugu tartisilmaz,dil farkliligi var,ama bu ayni milleten olmadigimizin anlamina gelmez.
Bingole bakin,tarih ne diyor,ma kird,hicbir kurmanc bu atifta bulunmazken özelikle şafi zazalarin kürd aidatini kabul etmistir,mesritiyet ve akbindeki milliyetciligin yayginlasmasiyla zazalar hep kurdi vari icindeler,bingollu bedlis bas isyaninda malla selim kdp said elci,ve daha niceleri,20 yil önce boyle bir soru yoktu,mhp kokenli devsirmeler bunu iyice bulandirip derdlerinin zazaca olmayip kurd dusmanligi uzerine siyaset gelistirmedir.
Bingöl'de DAP Kalkınma İdaresi desteğiyle yürütülen proje kapsamında 40 süt soğutma tankı üreticilere teslim edildi, sürü yönetimi kursunu tamamlayan 62 kursiyere sertifika verildi.
06.05.2026
17:50
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde öğrencilere haftanın 7 günü ücretsiz hizmet verecek Murat Etüt Merkezi düzenlenen törende dualarla açıldı. Merkezde ders desteğinden deneme sınavlarına kadar geniş kapsamlı imkanlar sunulacak.
06.05.2026
17:49
Genç'e kütüphane ve etüt merkezi
Bingöl'ün Genç ilçesinde Belediye Başkanı Kemal Tartar'ın seçim vaatleri arasında yer alan etüt merkezi ve halk kütüphanesi projesi ihale aşamasına geldi. 400 kişi kapasiteli merkezin 2026-2027 eğitim öğretim yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.
06.05.2026
17:48
Bingöl'de 229 personel kayıp öğretmen için sahada
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 1 Mayıs'ta evden çıktıktan sonra kaybolan emekli öğretmen Kutbattin Keskin'i bulmak için 3 ilden gelen ekiplerin de katılımıyla 229 personelle arama çalışması yürütülüyor.
05.05.2026
14:54
Başkan Arıkan 'Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek duyurdu!
Seçim döneminde 'Vizyon Proje' olarak duyurduğu 'askeri alanın tahsisi' konusunda 'İmzaları attık, Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek müjdeyi veren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, 350 dönümlük askeri alanın devir protokolünün imzalandığını duyurdu. Arıkan, yakın zamanda ihaleye çıkacak önemli projelerle ilgili de mesajlar verdi.
05.05.2026
14:42
Resmi Gazete'de yayımlandı! Araç bilgilerine erişim artık ücretli
Araç sahiplerini ilgilendiren yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Noterlik Kanunu Yönetmeliğinde değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, araç sorgulamalarında ücret ödenecek.
05.05.2026
14:37
Bingöl'de Şampiyon Sporcu, SSÇ Kapsamındaki Gençlerle Buluştu
Bingöl'de Denetimli Serbestlik Müdürlüğü gözetimindeki suça sürüklenen çocuklara yönelik düzenlenen söyleşide, milli atlet Yavuz Ağralı deneyimlerini paylaşarak gençlere rol model oldu.
05.05.2026
14:07
Bingöl'de Akıntıya Kapılan At Son Anda Kurtuldu
Karlıova'da etkili olan sağanak sonrası taşan Peri Suyu'na kapılan bir at, akıntıya karşı verdiği mücadeleyle kıyıya ulaşarak telef olmaktan kurtuldu. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.
05.05.2026
00:52
Bingöl'de seyir halindeki kamyon alev alev yandı
İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangına kısa sürede müdahale ederek kontrol altına aldı.
05.05.2026
00:51
Bingöl, Rafting Türkiye Şampiyonası'na Ev Sahipliği Yapacak
Bingöl'ün Genç ilçesinde 6-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Okul Sporları Rafting Türkiye Şampiyonası, Murat Nehri'nde gerçekleştirilecek yarışlarla sporseverleri buluşturacak.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın