KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

Ihd'den kalıcı barış çağrısı

1 Eylül Dünya Barış Günü’nü buruk, acı ve endişe içerisinde karşıladıklarını belirten İnce: “Devletten operasyonların durdurulmasını, adalete ve eşitliğe dayalı toplumsal kalıcı bir barışın sağlanması yönünde adımlar atılmasını istiyoruz” dedi.

Ihd`den kalıcı barış çağrısı
03 EYLÜL 2012 PAZARTESİ 11:26
0
1164
0
AA aa

İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesi, ‘1 Eylül Dünya Barış Günü' dolayısıyla saat kulesi önünde yazılı basın açıklaması yaptı.

BDP, Eğitim-Sen ve Meyader'in de destek verdiği basın açıklamasını okuyan İHD Bingöl Şube Başkanı Mehmet Can İnce: “Coşkuyla kutlanması gereken 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü, yine buruk bir acı ve endişe içerisinde kutluyoruz. Aradan geçen bunca yıla karşın ne dünyada, ne de ülkemizde kalıcı ve adalete dayanan bir barış sağlanamamıştır” dedi.

Konuşmasında 1994 yılında yayınlanan barış çağrısından örnekler veren İnce: “1994 yılında Yaşar Kemal'in başkanlık ettiği Demokrasi Kurultayı'nın ardından oluşan ‘Barış İnisiyatifi'nin yayınladığı “Barışa Çağrı” mektubunda şu sözlere yer vermiştir: “Ölüm haberlerini kanıksadık. Savaşı tartışmaksızın, krizi tartışmakta ustalaştık. Toplumumuz görmeden bakmayı, duymadan dinlemeyi, söylemeden konuşmayı öğrendi. Barış bilinci, barış özlemi, barış çabası toplumumuzda hiçbir dönemde bugünkü kadar umursamazlıkla bastırılmamıştı. Bu durum böyle devam edecek mi? Etmemeli diyoruz, etmemeli dediğinizi biliyoruz. Suskunluğun utancından kurtulmak, artık barış için sesimizi yükseltmek gerek.” 1994 yılı şiddetin en yoğun yaşandığı, binlerce köyün boşaltıldığı bir yıl. 1994 yılındaki zihniyetin 2012'de de devam ettiğini görmek bizi derinden üzüyor. Ama o gün, o zor koşullarda vicdanlı davranıp, canı pahasına barış isteyen insanlar olduğu gibi, bugün de barışı isteyen insanlar vardır ve hep olacaklardır. Son birkaç aydır, şiddet yeniden tırmanmakta. Hemen hemen her gün bölgeden ölüm haberleri gelmekte. Hala 1990'ların başındaki durumu yaşamaktayız. Hala aynı dilin kullanılması, aynı tekçi, güvenlikçi zihniyetin ön planda tutulması, yaşanan şiddet ortamının ana gerekçeleridir. Hem iç politika da, hem dış politikada saldırgan bir dil kullanan devletin, şu an kullandığı mevcut üsluptan ve politikalardan vazgeçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Emperyal zihniyetin yeni hedefinin Suriye olduğunu belirten İnce, “Daha önce Ortadoğu'da milyonlarca insanın ölümüne sebep olan bu zihniyetin hala Ortadoğu'da at koşturuyor olması karanlık bir tablodur. BM'nin 5 daimi üyesi olan ülkeler, aynı zamanda dünyadaki en büyük 5 silah üreticisidir. Ve dünyaya barışın gelmemesi ve barışın kurumsallaşmamasının en büyük sebebi bu beş ülkenin emperyalist politikalarıdır” dedi.

Savaşların, doğurduğu sonuçlar itibarıyla yangına benzetilebileceğini ifade eden İnce: “Küçük bir kıvılcımla tutuşup harlanan daha sonra da 30 yılı aşkın süreden beri söneceği yerde gittikçe büyüyen bir yangın, bununla paralel giden bir savaş. Bu savaşın tetiklediği bu büyük yangından sıçrayan parçalar yoksul Kürt ve Anadolu'nun yoksul ailelerine düşüyor. Ve ateş düştüğü yeri yakıyor. Gözaltında Kayıplar Haftasında kayıp anası Fatma Morsümbül'ün sarf ettiği şu sözleri savaş mağduru insanlara yaşatılan cehennemin ipuçlarını veriyordu: “Zebaniler kapımıza dayanmadan önce küçük dünyamızda çok mutlu bir hayatımız, cennetteki hayatla kıyaslayacağımız hayatımız o günden sonra cehenneme döndü.” Savaşın faturası sadece yaşamlarını yitirenlerle sınırlı değil. Yine her yıl on binlerce insan sakat kalıyor, milyonlarca insan yerini, yurdunu, köyünü terk etmek ve mülteci konumuna düşmek zorunda kalıyor. Kadın ve çocuklar tecavüze uğruyor. Dünya halklarına açlık ve sefalet dayatılıyor. Dünya kaynaklarının sömürülmesini amaçlayan politikalar, demokrasi ve insan hakları söylemine dayanılarak uygulamaya konulmaya çalışılıyor. Uyuşmazlıklara adaletli ve barışçıl çözümler aramak yerine baskı, şiddet ve yok etmede ısrar ediliyor. Tüm dünyaya silahlı güce ve sömürüye dayalı bir sistem dayatılıyor. Ülkemizdeki çatışma ortamı ile ilgili kaygılarımız her geçen gün artmaktadır. Sorunların barışçıl yöntemlerle ve adaletli bir şekilde çözümü yerine; sadece imha ve yok etmeye dayalı politikaların bu ülkeye yarar getirmediğini ve kalıcı adil bir barış ortamını sağlamadığını görmenin zamanı gelmiştir. İnsan yaşamını sadece sayılara indirgeyen ve bu ülkeye felaket ve acı getirmekten başka hiçbir şeye yaramayan baskı ve şiddet politikalarından vazgeçilmelidir. 50 bin insanımızın yaşamını yitirmesine yol açan 30 yıllık çatışma döneminin yarattığı tahribatlardan ders çıkarılması gerekir. İnsan Hakları ve Hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik bir ülkenin yaratılabilmesi için saldırı ve şiddete son verilmelidir. Devletten operasyonların durdurulmasını, adalete ve eşitliğe dayalı toplumsal kalıcı bir barışın sağlanması yönünde adımlar atılmasını istiyoruz. Ülkedeki tüm farklı kimlik ve kültürlere saygı temelinde, göstermelik olmayan düzenlemeler yapılmalı, bürokrasi yeniden yapılandırılmalıdır. İnsan Hakları Derneği olarak hiçbir ayrım yapmadan şiddet ve saldırının her türlüsüne karşı olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz. 1 Eylül Türkiye'de yeni bir barış sürecinin başlangıcı olmalıdır.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.05.2024
15:45
`Kural dışı` hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
'Kural dışı' hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
Suudi Arabistan, hac sürecinde, 'hac vizesi' almayanlara para cezası uygulama kararı aldı. Vizesiz, 'kural dışı' hac ibadetini yapmaya çalışanlara 10 bin riyal yani 85 bin Türk lirası para cezası kesilecek.
16.05.2024
15:08
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kurban Bayramı hazırlığı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kurban Bayramı hazırlığı
2024 yılı Kurban organizasyonunu başlatan Bingöl Umut Kervanı Derneği, 'Kurbanınız Umut Olsun' çağrısıyla kurban vekâlet ve bağışlarını kabul etmeye başladı. Bu yıl için belirlenen kurban bedeli de açıklandı.
16.05.2024
14:13
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için ilk adım atıldı. Büyükbaş hayvanların getirildiği merkezde, hem süt ve süt ürünlerinin üretimi yapılacak hem de akademisyenler ile öğrenciler için uygulama alanı olacak.
16.05.2024
14:12
Bingöl`de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı birimlerde eğitim gören gençler, 33 şehidin anıtını ziyaret ederek hem karanfil bıraktı hem de Kur'an-ı Kerim okudu.
16.05.2024
10:34
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Uygun fiyat nedeniyle yurt dışından satın alınan telefonlara sınırlama geldi. Buna göre, yurt dışından ikinci bir telefon artık getirilemeyecek.
15.05.2024
20:00
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın