KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Mart 2024 Cuma
4 °C Kısmen güneşli
Ayşe Gökdemir
Belirtilmemiş

HEYBEMİZDE FENER VAR

19 ARALIK 2019 PERŞEMBE 18:30
92
6336
11
AA aa

  Bu toprakların kadim bilgisinin varlığa şifasından bahsedeceğim şimdi size. Ninemizin beyaz tülbendinden koklayıp, bağdaş kurmuş dedemizin sohbetiyle hallenmiş olmanın lezzetini tatmayanımız yoktur nerdeyse. İşte bu manevi teçhizatımız bize, kabuk değiştiren dünyanın şekline değil özüne doğru yolculuğun anahtarını sunar. Hızla değişen “modern” dünyada omurgamız olur da ruhumuzu dik tutar.

     Modern hayat ruh-beden bütünlüğünü bozmak ve bedeni belirlenmiş formlara sokmak suretiyle ruhumuzun üzerine toprak atıp, hakikatimizi örtmeye çalışmaktadır. İnsanı metalaştıran sekülerizm ruhsal devinimleri yok sayıp insani ilişkileri de finans kaynağına dönüştürmüştür. İnsanı içsel motivasyondan yoksun bırakmış, manevi dayanakları berhava etmiş sonra da “ruh doktorları” ile şifa dağıtıcılığına soyunmuştur. Yani eliyle, diliyle bozduğu insanı toparlayıcı muktedir gücün, yine kendisi olduğuna bizleri inandırmıştır. Fakat yazar Ahmet Hamdi Tanpınar'ın deyimiyle “Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldu mu, bunun çaresi yoktur.” Bizler modern dünyanın bizi kopardığı hakikat ağacından yeniden filizlenemezsek kaybettiklerimizden fazlası olacağız yani kaybolacağız. Bizi hakikat diri tutar. İnsanı anlam yaşatır. Gündelik telaşlarımız, hayatla bitmeyecekmişçesine bir bağ kurmaktaki ısrarımız bizi anlam üretmekten alıkoyuyor. Oysaki bedenden önce ruh vardı. Fikirden önce anlam vardı. Kadim olanla bağımız zayıflıyor ve biz aciz kalıyoruz hayatın keşmekeşi karşısında. Rüzgarın savurduğu yaprak misali amaçsız bir yaşama doğru sürükleniyoruz. Teknolojik reformları algılama biçimimiz insanı kendisine, geçmişine yabancılaştırıyor. İnsan sahici sosyal ilişkilerle anlam bulur, sanal maskeli platformlarla değil. Teknolojiye karşı durmaktan bahsetmiyorum. Modern hayatın ifrat derecesindeki yıkıcı tezahüründen bahsediyorum. İnsani ilişkilerdeki deformasyondan, çehrelerimizdeki hayatı bir kitap gibi okuyamamaktan, insanın insana yurt olmaklığını kaybetmesinden bahsediyorum.

   Ve diyorum ki, bizi muhabbet iyileştirir, neşe sağaltır. Bir dostun sıcak sohbetidir kalbi kalbe akıtır. Bu topraklara tohum diye muhabbet ekilmiştir. Taşa, toprağa, ağaca, yaprağa, yeryüzüne, gökyüzüne muhabbet. Yunus'un “Bir karıncaya bile ulu nazarım vardır.” Söylemindeki şanlı muhabbet. Dedemizin birinin ölümünden bahsederken “Ötelere sırlandı.” Lafzındaki derin hikmet. Ninemizin beyaz tülbendini içimize çekip seyri suluk edişimizdeki kıymeti yeniden hissetmek. Ve inanmak, inanmak… İnanmakla şifa bulmak. Kendimizden daha yüce bir gücün varlığına dahil olup onda sükut etmek.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_57027)
01 Nisan 2020 Çarşamba 17:09
Yorumlara bakıyorum da bingölde yaşadığımız çok belli oluyor bütün bu yazılanlara hoyrat eleştirilere ve eleştiriyi eleştiren sığlara pes yuh
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53710)
23 Aralık 2019 Pazartesi 15:07
gereksiz kasmışsınız kendinizi. nine değil de bu nene* tülbent(laçık) kullanılsa yazının cezbetmiş olması daha olağan olacaktı. yeni ve öz(gün) şeyler okumak istiyorum hatta bu tür demode yazı başlıklarından bile bıktım.. bu bir tür moda sanırım. orhan pamuk, tomris uyar, tezer özlü okumanızı tavsiye ederim. başarılar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53762)
24 Aralık 2019 Salı 13:49
@Misafir Kullanıcı Haklısınız, tespitlerinize katılıyorum .. ziyadesiyle yüklü gereksizlikle dolu kılişe yazı.. daha özgün bir yazı olabilmesi icin bingölde yeteri düzeyde oksijen mevcuttur. Neden sayın yazarımızda sirayet etmedigini bir türlü çözemiyorum.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53645)
20 Aralık 2019 Cuma 23:30
hersey iyide; ruh-madde ikilemine girmiyecektiniz. yersiz metafiziki sokusturmaya gerek yoktu.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53639)
20 Aralık 2019 Cuma 19:37
mükemmel bir yazı olmuş.yerinde bir tespit.devamını bekleriz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53632)
20 Aralık 2019 Cuma 17:36
Neden 'sırlandı' ifadesini kullanıyor sunuz..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53622)
20 Aralık 2019 Cuma 09:59
Doğru ve yerinde tespitlerle farkındalık uyandıran bir yazı olmuş. Tebrik ederim.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_57026)
01 Nisan 2020 Çarşamba 17:07
@Misafir Kullanıcı Eleştirmek haktır lütfen buna saygı gösterin, hem yazarın ne düşündüğünü bilmeden kendince neyi düzeltiyorsun ne kadar cümlelerin sığsın tıpkı kendin gibi
Misafir Kullanıcı (@Misafir_54420)
13 Ocak 2020 Pazartesi 07:28
@Misafir Kullanıcı Bacım devam..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_54193)
07 Ocak 2020 Salı 08:18
@Misafir Kullanıcı Eleştirirleri nazara alarak yolunuza devam etmenizi öneririm. Şevkiniz kırılmasın, yazmak iyidir. Şunu da unutmayın dünyanın en iyi yazarları dahi eleştirilmekten kurtulmamıştır. Eleştiri kamçıdır. iyi ve olumlu değerlendirilebilir se faydası da vardır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53641)
20 Aralık 2019 Cuma 20:03
@Misafir Kullanıcı Teşekkür ederim, amacım nacizane farkındalık yaratmaktı. (Ayşe GÖKDEMİR)
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın