KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2024 Cumartesi
°C
Misafir Kalem
Belirtilmemiş

2023 Seçimlerinin Kazananları ve 2024 Seçimlerine Kısa Bir Bakış

26 KASIM 2023 PAZAR 00:05
139
4902
19
AA aa

Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına girildiği bugünlerde yeni bir heyecan ülke gündemine oturmaya başladı, 2024 yerel seçimleri.  31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde, büyükşehir belediye başkanları, belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenecektir.

Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk seçimi olacak olan yerel seçimlerde iki temel blok adeta varlık yokluk mücadelesi verecek gibi görünüyor. 2019 yılında üç büyük şehri kazanan Millet İttifakı bu mevzileri kaybetmemek isterken, Cumhur ittifakı genel seçimlerdeki başarısını en azından Ankara ve İstanbul'u geri almakla taçlandırmak istemektedir. Her ne kadar Millet İttifakı dağılmış gibi görünse de Cumhur İttifakına karşı farklı ama daha zayıf bir ittifakın olma ihtimali de uzak görünmüyor.

Önümüzdeki yerel seçimlerde siyasi parti veya blokların göstereceği performans, geçen genel seçimlerin iyi bir analizi ile kısmen tahmin edilebilir sanırım.

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimi ile 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri, 20 yılı aşkın iktidarda olan Ak Parti ve ittifak ortaklarının tüm yıpranmışlığa rağmen başarısı ile sonuçlandı. Türk siyasi tarihinde emsali görünmemiş bir iktidar süresi ve buna rağmen büyük bir başarı.

Kuşkusuz bu seçimin ana kazananı Ak Parti'dir, zira siyasi tarihimizde böylesine uzun süre iktidarda kalmasına rağmen seçimleri gene de kazanmanın tek örneğidir. Her türlü eleştirinin yapılabilmesine rağmen, Ak Parti'nin bu başarısını göz ardı etmenin sadece gerçeklere göz kapama olduğunu da ifade etmek gerekir. Ancak, bu başarının da temel unsurunun AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk siyasi tarihinde oluşturduğu emsali nadir olan karizmatik lider karakterinden geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Seçimin kazananından bahsetmişken, istatistiksel olarak oldukça az oy potansiyeli olan HÜDA PAR'ın 2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri sürecinde ve seçim sonrasında ülke gündemine oturması ve Türkiye genelinde tanınırlığının artması yadsınamayacak kadar kıymetli bulunmaktadır. Cumhur İttifakına katılması HÜDA PAR'ın siyaseten verdiği en önemli karar olarak görünmekte olup, bu tanınırlığın esasını oluşturmaktadır. Aslında, bu ittifakla kendisini ifade etme imkânı bulmanın yanında, Türk Milliyetçilerinin içinde olduğu Cumhur ittifakında yer alması, Ülke genelinde bu parti için olumsuz olarak görülebilen bazı ön yargıların da giderilmesine vesile oldu. Oysa HÜDA PAR, yalnızca belirli bölgelerde siyaset yapabilen marjinal bir siyasi parti görünümünde iken Türkiye genelinde tanınan ve verdiği birçok mesaj ile Ülke birlik ve bütünlüğüne destek veren ve olumsuzlukları bu vesile ile atmayı başarabilen bir oluşum haline geldi. Bu ise bir partinin tam da arayıp bulamadığı ancak bu vesile ile bulabildiği çok önemli bir fırsattır. Sanırım, öncesinde Muhafazakâr Kürt seçmen nezdinde karşılığı olan HÜDA PAR bu fırsatı iyi değerlendirme kabiliyet ve manevralarını sergileyebildi. Sonuç olarak 2023 seçimlerinin aslında ikinci kazananı HÜDA PAR gibi görünmektedir. Ancak gelecek dönemlerde bu kredisini koruyabilmek veya daha da kıymetlendirebilmek HÜDA PAR'ın vereceği ve sergileyeceği mesaj ve tavırlara bağlıdır.

Siyasi oluşum, ittifak veya partiden bağımsız olarak 2023'te yerel olarak kazanan bir il var ki O da BİNGÖL'dür. Son 20 yılı aşkındır bazı dalgalanmalar olsa da AK Parti lehine siyasi yelpazedeki çizgisini koruyan Bingöl, 2023 seçimleri sonucunda öz evladı ve yıllarca önemli bakanlık görevlerini başarıyla yürüten Sayın Dr. Cevdet Yılmaz'ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı görevini almasıyla bir anda Türkiye'nin gündemine oturdu. Kimi Zaza Cumhurbaşkanı Yardımcısı, kimisi küçük bir ilden Cumhurbaşkanı Yardımcısı seçilmesi açısından olaya bakarken bence, siyaseten bulunduğu ortamlarda son derece olumlu, uyumlu, pozitif, yapıcı ve tabi ki bilgi birikimi ile sadece Bingöllülerin değil başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip ERDOĞAN olmak üzere hem Ak Partinin üst kadrolarından çok itibar görmüş hem de kendisine verilen her kademedeki üst düzey yönetim ve görevlerindeki başarılarıyla siyasi rakiplerinin de takdirini kazanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 2 numaralı yöneticisi Bingöllü; bu tüm Bingöllülerin, bürokratik, siyasi ve iş sahasındaki tanınırlığını, temsiliyetini son derece olumlu etkilemekte ve etkilemeye devam edeceğine de inancım tamdır. Zira Sayın YILMAZ'ın şu ana kadar Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı Görevinde sergilediği başarılı performansından dolayı artık çoğu ekonomik alanda olan tanıtım ve toplantılarda Sayın Cumhurbaşkanımız yerine Sayın YILMAZ katılmaktadır. Bu durum Sayın YILMAZIN başarısı ve kendisine olan güvenden ileri gelmektedir. Sosyal medyada takip ettiğim kadarıyla, Ak Partili veya değil hemen tüm Bingöllülerin bundan haklı olarak gurur duyduğu ve kendisine güvenlerinin siyaset üstü olduğu yönündedir. Bu aslında, bir siyasetçi için ayrıca gurur vesilesidir. Gurur demişken, Sayın Yılmaz'la çalıştığım yaklaşık 8 yıllık Rektörlüğüm döneminde kendisinin gurur değil ama sürekli tevazu göstermesine şahit olmam bence taktire şayan kıymetli bir haslettir.

Önümüzdeki 2024 yerel seçimlerinde, 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerini kazanan Cumhur İttifakının halen aynı heyecanla devam etmesi ve seçimdeki başarıyı arkasına alması bu ittifakın 2024 yerel seçimlerinde 2019 yılındakinden farklı sonuçlar elde edebileceğini göstermektedir. Tabi, görüldüğü kadarıyla Millet İttifakı Bileşenlerinin ayrı ayrı hareket etmesi Cumhur İttifakının bu muhtemel başarını da kolaylaştıracağa benzemektedir.

Cumhuriyet Halk Partisindeki lider değişiminin 2024 yerel seçimlerine nasıl yansıyacağı ise henüz tahmini zor bir durum olarak görülmekle beraber, geçmiş siyasi deneyimlere göre, pozitif sonuçlar doğurması muhtemel olduğu gibi olumsuz neticelere sebebiyet vermesi de mümkündür. Yaşayarak göreceğiz bunu.

İsrail'in Filistin'de sergilediği katliamlar ve soykırımlara Sayın Cumhurbaşkanımızın dünya çapında gösterdiği haklı ve gururlu tepki ülke genelinde kendisine olan hayranlığı pekiştirmektedir. Tam da bu havayı arkasına alarak yerel seçimlere girecek Cumhur İttifakının hedeflediği büyük illeri kazanması muhtemel görünmektedir.

Prof. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_106163)
07 Aralık 2023 Perşembe 03:10
Bingöl Üniversitesini kurucu rektörü kral adamsın valla
Misafir Kullanıcı (@Misafir_105965)
27 Kasım 2023 Pazartesi 18:39
Maşallah sayın rektörüm yazınız ile kalite katmışsınz misafir yazar köşesine, Bingöl üniversitesi bu gün emsalleri arasında ilk sıralarda ise sizin ve Cevdet by in sayesindedir.Selem vi saygılar sunar başarılar dilerim.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_105941)
27 Kasım 2023 Pazartesi 10:12
SON YILLARDA 2 BÜYÜK KIYMETLİ DEĞERLİ BÜYÜK ADAM GÖRDÜK 1 rincisi Cumhurbaşkanı yardımcısımız CEVDET Yılmaz 2 cisi BİNGÖL Üniversitesinin Kurucusu Rektörü Prof.Dr.Gıyasettin Baydaştır Eli öpülecek Büyük adamlar Bu güzel yazınız için sizi Hocam yürekten kutluyorum saygılar
Misafir Kullanıcı (@Misafir_105936)
27 Kasım 2023 Pazartesi 08:07
Bazıları bu yazıyı belediye başkanlığına göz kırpma olarak algılamış ya arkadaşlar merak etmeyin atama ile yapsanız hoca gelmez belediye başkanlığına.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_105935)
27 Kasım 2023 Pazartesi 08:05
Güzel bir analiz olmuş memlekete hizmet etmiş kişilere teşekkürler.Bence Bu dönem Bingöl için tarihi bir dönüm noktasıdır sıçrama yapabilmek için.Sn Cumhurbaşkanı yardımcım yalvarıyorum size bu yerel yöneticileri kurumların üst amirlerini liyakatlı çalışkan proje ve iş üretenlerden atayın atayın ve hesabını sorun ne icraat yaptıklarına dair.sadece koltuk koruması için protokollerde resim vermesinler selam ve saygılar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_105926)
26 Kasım 2023 Pazar 22:55
Son yıllarda Bingöl iki tane adam gördü Birisi Sayın Cevdet Yılmaz biriside Üniversitenin kurucu rektörü sayın baydaş tır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_105924)
26 Kasım 2023 Pazar 22:18
Adayım de ...Edebiyata gerek yok.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_106124)
05 Aralık 2023 Salı 10:28
@Misafir Kullanıcı Adam tıp fakültesinde profesör ve belediye başkanlığı gibi tıp profesörlüğüyle mukayese edilemeyecek bir konumu ne yapsın?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_105922)
26 Kasım 2023 Pazar 20:01
Kıymetli cumhurbaşkanı yardımcımızın ilimize yaptığı katkılar birbirinden değerli en değerlisi sayın baydaşın rektörlüğüydü
Misafir Kullanıcı (@Misafir_105918)
26 Kasım 2023 Pazar 17:39
Kime ve neye göz kırpıyorsun sayın eski rektör. İnsana ve çalışanlarına insan olarak değer vermiyorsun senin gözünde Üniversitede çalışanlar sinek gibiydiler. Allah seni bu il ve bu ülkeden kurtarsın.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_105916)
26 Kasım 2023 Pazar 17:06
Seçim dönemlerinde genellikle bu tür yorum yazıları öne çıkar. Halbuki vatandaşın oyunun rengini oluşturabilmesine esas olacak BİLGİ ağırlıklı yazılara ihtiyaç var. Bu sayfalarda net somut, veri içeren yazılar daha çok ilgi görecektir.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın