KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
18 °C Güneşli
Misafir Kalem
Belirtilmemiş

Hayalimdeki Bingöl...

11 TEMMUZ 2022 PAZARTESİ 15:22
92
13720
21
AA aa

Bir şehre dair izlenimler genellikle neyle olur? İzlenime açık duyu organlarımız göz olduğu için muhtemelen gözle görebildiğimiz alanların güzelliği bir şehre dair ilk izlenimi oluşturur.

Haliyle o şehrin imarı, mimarisi ve detaylardaki inceliği bu ilk izlenimin kalitesini belirliyor. Bu anlamda şehirleri süsleyen modern mimarinin elinden çıkan binalar ya da tarihi yapılar oluyor. Modern mimari; daha düzenli, sade ve daha minimal bir tavır sergilerken, tarihi yapılar genel olarak ihtişamıyla ön plana çıkıyor. Bir şehri düzenlemek için mimari önemli bir unsur oluşturuyor. Bazı şehirler ilk kez kurulacağı için planlı ve tasarlanmış bir şekilde oluşturulmuş, bazıları da doğa koşullarına göre şekillenmiştir.

Sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan yaşanan değişimler, değişen ihtiyaçlar ve nüfusun artışı gibi etkenler çevremizde yeni yapıları zorunlu kılmıştır. Özellikle mevcut dokuya uygun olmayan yeni yapıların inşası, tarihi çevreyi büyük oranda tahrip etmiştir. Tarihsel çevrenin ve tarımsal alanların tahrip edilmemesi için önlemler alınmalıdır.

Bu minvalde ilimizi ele alacak olursak;

Bingöl'ün gerdanlığı olacak Çapakçur vadisinin düzenlenmesine dönük projenin ilk etabı ihale edildi. Temennimiz, projenin kısa sürede hayata geçirilmesidir.

Bu bölgede dere ıslahı yapılarak modern bir yapıya kavuşturulmalı ve bölgesel ve yerel kalkınmaya katkı sağlanmalıdır. Şehrin sosyal hayatını ve ekonomisini canlandıracak projede; parklar ve müzikli su fıskiyeleri, yürüyüş ve bisiklet yolları, spor alanları, hobi evleri, dere yakalarını birbirine bağlayan köprüler gibi birçok sosyal alan ve aktiviteye genişçe yer verilmelidir. Bunların yanı sıra yamaç kısmında kümbet evleri, yapay şelaleler, ışıklandırmalar, ağaçlandırma ve çiçeklendirmeler ile görsel zenginlik oluşturulmalıdır. Yeşil dokusu ve modern görünümüyle bir kent meydanı inşa edilmelidir.

Mevcut Hükümet Konağı'nın yıkılıp yerine Kent Meydanı inşa edilmesine dönük proje de maalesef ilk ihalede teklif veren olmaması nedeniyle süreç aksasa da buranın da beklentilere cevap verecek düzeyde yenilenmesi şehre iyi bir nefes aldıracaktır.

Hatta imkân varsa, çevredeki bazı yapıların mülk sahipleriyle görüşülüp anlaşarak buralar da yıkılmalı ve aile çay bahçesine dâhil edilmelidir.

Kent meydanında yürüyüş yolları ve ağaçlandırmalar yoğunluklu olmalı, sadece dinlenme alanı değil, birçok aktivitenin de yapılabileceği olanaklarla donatılmalıdır. Örneğin sergi ve küçük ölçekli müzikal gösteriler için alanlar vs.

Meydanın altı çok katlı otopark olarak düzenlendiğinde şehrin araç park sorununa da önemli bir çare olacaktır.

Şehrimize yakın bir mesafede olan Gülbahar Barajı çevresi için bir dizi proje çalışmaları yürütülse de somut bir netice alınamadı henüz. Bu bölgede büyük bir mesire alanı oluşturulması, kamp merkezleri kurulması ve şehirlerarası geçiş güzergâhı olduğu için hususi araçlara dönük dinlenme ve yemek yeme gibi olanaklar da düşünülmelidir.

Ayrıca Şeyh Ahmet tepesi üzerindeki alan da mesire alanı olarak düzenlenip vatandaşlarımızın hizmetine sunulmalı, yeni mesire alanlarımızla şehrin gürültüsünden uzaklaşıp keyifli vakit geçirme imkânları sunulmalıdır.

Bingöl'ün doğal güzelliklerini eşsiz manzarasıyla gözler önüne seren, su deposu diye adlandırılan ve daha önce bazı dokunuşlar yapılan seyir tepesi, yeniden mesire ve park alanı olarak daha kapsamlı şekilde düzenlenmelidir.

ASKERİ ALAN: Ticari alanın devamı olacak 300 dönümlük askeri alanda yürüyüş yolları, bisiklet yolları, yapay göl ve şelaleleri, ağaçlandırma, yeşillendirilme, ışıklandırılma, açık spor alanları, çocuk oyun parkları, kitap kahve ve sosyal donatılarıyla önemli yaşam merkezi olacak bir şehir parkı yapılması hedeflenmelidir.

Evlerinde el emeği ile küçük üretimler yapan kadınlarımız aynı zamanda köylerden gelecek olan organik gıdaların bulunacağı, dükkân açacak gücü olmayan küçük girişimciler için ürünlerini satabilecekleri önemli bir merkez olmalıdır.

Katlı yapılar olarak planlanan kapalı pazar yerlerinin alt kısmı otopark olarak düzenlenecek şekilde yapılmalıdır.

Küçük çaplı kiralık dükkânlarla desteklenecek pazar yerlerinde sergi ve fuar alanları olmalıdır.

Şehrimizde kurulan açık mahalle pazarlarının trafik problemi, soğuk ve sıcak hava şartları problemi ortadan kaldırılmalıdır.

Aileleri ile katılan çocukların eğlenebilmeleri açısından bu binaların üst kısmı sosyal alan olarak tasarlanmalıdır.

Büyüyen Bingöl'e yatay mimari düşünülerek ticari alanlar, konut alanları, yeni kavşak ve yollar, yeşil alan, park alanları ile birlikte tüm ihtiyaçlar düşünülerek yeni şehirleşme alanları oluşturulmalıdır.

KUZEY ÇEVRE YOLU

Elazığ Muş bağlantısını sağlayacak olan çevre yolu düzenlenmelidir. Çevre yolu etrafında yeni yaşam alanları oluşturularak yaya ve bisiklet yolları ile farklı kavşak ve bağlantı yolları yapılmalıdır. Yeni çevre yollarının yapılması ile Düzağaç yolunun kenarındaki alanın sağ ve sol tarafları mezarlıktan Karayolları Müdürlüğüne kadar düzeltilerek alanın ağaçlandırılması, çiçeklendirilmesi, çimlendirilmesi, ışıklandırılması yapılarak yürüyüş ve bisiklet yollarıyla modern ve kullanışlı hale getirilmelidir.

‘Bingöl' denildiğinde hangi değerleriyle anılır? Doğal güzellikleriyle, ormanlarıyla, yeşil alanları, su kaynakları ile anılır. Ormanlık alanlarda piknik yapılmaması ve kirletilmemesi için, Gayt Çayı, Göynük Çayı ve Murat Nehri çevresinde mesire alanları düzenlenip vatandaşlarımızın hizmetine sunulmalıdır.

İlimiz, şehir planlamacıları tarafından gözden geçirilip yeniden planlanmalı ve Bingöl'ümüze uygun bir yapılaşma ve depreme dayanıklı, doğaya uyumlu bir kent olarak yapılandırılmalıdır.

Sonuç olarak; Bingöl kentini sağlıklı, modern ve yaşanılabilir bir mekân haline getirmek için, yeşil alanların nitelik ve niceliğini, bilimsel ve teknik kriterler dikkate alınarak planlamak, uygulamak ve sürekliliğini sağlamak ile mümkündür.

Kent içindeki tüm açık-yeşil alanlar kentsel yönetim kararlarının yer aldığı planlarla bir bütünlük arz etmeli, zaman içindeki değişimler için süreklilik ve esneklik sağlayacak şekilde oluşturulmalıdır. Ayrıca Bingöl kent insanı ve sivil toplum örgütleri de bilinçli açık-yeşil alan oluşturma konusunda yerel yönetimi etkileme ve yönlendirme açısından daha aktif olmalıdır.


Aydın BAŞOĞUZ
Eğitimci

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93904)
14 Temmuz 2022 Perşembe 14:12
Bu şahsı Muhterem in önceki soyadı nedir beliki Basoguz sonradan vermiş eski soyadı nedir bu zatı muhterem in acep
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93892)
13 Temmuz 2022 Çarşamba 22:11
Aydın hoca eline yüreğine kalemine sağlık eğitimci taş üstündeki taşı öğrencileridir senin çok insanda emeğin var ALLAH cc senden razı olsun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93890)
13 Temmuz 2022 Çarşamba 16:46
Mezun ettiğiniz öğrencilerin % 90 ı işsiz ve çaresiz bunun için de bir yazı kaleme alırsanız eğitimci kişiliğinize daha çok yakışır bence.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93889)
13 Temmuz 2022 Çarşamba 16:45
Bunlar bir adaylık hazırlığı mı acaba
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93888)
13 Temmuz 2022 Çarşamba 16:43
Daha kahve kürsülerini yollarımızdan kaldırmayan bir belediyeden bunları beklemek biraz abest kaçmadı mı hocam
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93881)
13 Temmuz 2022 Çarşamba 14:30
Yazar güzel bir yazı kaleme almış fakat Bingöl Belediyesi ile bir yol alınmaz. En basit örneği de şu; Kent Parkın girişindeki tenis için konulan masaları barbarlar kırmıştı ve bunu farkettiğimde önce yerel basına durumu ilettim. Bir umutla masalar tamir edilir de akşam serinde tenis oynarız diye. 2 gün sonra gittim masalar sökülmüştü. Bu durumu CİMER'e yazacağım görsünler Bingöl'de AK belediyeciliğin ne kadar kötü olduğunu.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93874)
12 Temmuz 2022 Salı 22:38
Hayaller Paris, gerçekler Bingöl.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93873)
12 Temmuz 2022 Salı 21:22
Bugün şehrin yüksek noktasından Bingöl'e baktım ve bir ne göreyim. Çarpık kentleşme almış başını gitmiş. Bu durum bana Ormancı Türküsünü hatırlattı;Çıktım belen kahvesine baktım ovaya
Bay Mustafa çağırdı dama oynamaya
Ormancı da gelir gelmez yıkar masaya (ı)
Söz anlamaz ormancı çekmiş kafaya (ı)

Aman ormancı yaktın ormancı
Köyümüze bıraktın yoktan bir acı

Gevenes'in ortasında değirmen döner
Değirmenin taşları dağından iner
Ormancıya atılan kurşun Tevfik'e değer
Tevfik'imin acıları yürekleri deler

Aman ormancı yaktın ormancı
Köyümüze bıraktın yoktan bir acı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93871)
12 Temmuz 2022 Salı 20:30
Önüne gelen bir şeyler kondurdu güzelim şehre barajlar kömür ocakları dere yatağına sanayi şehrin merkezindeki Çapakçur deresinde balık tutulurdu şimdi bırakın burayı nerdeyse murat nehrini besleyen Bingolü çevreleyen tüm dereler kum için delik deşik edilmiş dere yatakları değiştirilmiş.Dere yataklarına yapılan yerler doğaya er ya da geç yenik düşer.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93866)
12 Temmuz 2022 Salı 16:07
Hayalimdeki Eğitim
Hiç bir okul müdürü yıllarca müdürlük yapmayacak.
Hiç kimse yıllarca eşiyle müdürlük yapmayacak.
Bir müdür 43 yıl müdür olacak kalmayacak.
Müdür egosunu tatmin etmeyecek.
Müdür kantinden çay içtiğinde parasını verecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın