KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2024 Cumartesi
°C
Yılmaz Ekinci
yekinci07@hotmail.com

Demokrasi İle Taçlandırılmış Bir Cumhuriyet

29 EKİM 2023 PAZAR 13:16
3
2736
10
AA aa

Cumhuriyet, bir idare biçimidir. Millet ve devlet yönetiminin her hangi bir aileye veya sınıfa verilmediği bir düzendir. Yani yönetme iradesinin halkta olduğunun ifadesidir.

Bunun koşulları bellidir;

-Bireysel çıkarlara karşı toplumsal çıkarların önceliği, yani yöneticilerin çıkarlarına karşı toplumun ortak çıkarları.

-Yöneticilerin keyfi kararlara karşı önceden belirlenmiş yasal kanunların hakimiyeti, yani hiçbir yönetici kanunda olmayan bir yetkiye sahip olamaz ve o yetkiyi kullanamaz.

-Üçüncüsü ise hiçbir idareci toplumun iradesi dışında başka bir iradeyi temsil edemez, ancak toplumun ona verdiği iradeyi temsil eder.

Cumhuriyet, çok eski çağlardan beri var olan yani şehir sitelerinde ortaya çıkmış bir yönetim tarzıdır.

Şehir devletlerin yıkılması ile birlikte hanedanlıklar, krallıklar, imparatorluklar döneminde cumhuriyet sekteye uğramıştır. Fransız İhtilali ile birlikte tekrar tarih sahnesine oturmuştur.

Cumhuriyet değince akla Roma imparatorluğu gelir. Çünkü Roma kültürü bir Cumhuriyet kültürü üzerinde inşa edilmiştir. Onun için Roma Devleti uzun bir tarihsel sürece sahip olmuştur.

Günümüzde ise Cumhuriyet tek başına bir anlam ifade etmez. Çünkü yönetim millete aitse, milletin nasıl yönetileceği sorusu günümüzde önem kazanmıştır. Bunun yolu da demokrasiden geçer. Demokrasi ayağı olmayan bir Cumhuriyet eksiktir ve insanlık bunu deneyimleyerek tecrübe etmiştir.

Cumhuriyet, demokratik değerlerle taçlandırıldığında toplumlar refah ve istikrara kavuşur. Modern devlet ile birlikte cumhuriyet demokratik değerlerle gürbüzleşmiştir.

100.yıldönümünü kutlamaya çalışırken tarihe, olaylara yaklaşım tarzımız ya bir şeyi “kutsamak” veya  “şeytanlaştırmak”tan başka bir yaklaşım tarzına sahip olmadığımızı görüyoruz. Çünkü analitik düşünmeyi, tarihi ve günün koşulları bilmeden ya hasım ya da hısım nazariyesinden olaylara bakıp tavır alıyoruz.

Melek ve şeytan olmadığımızı, insan olduğumuzu unutuyoruz.

Cumhuriyeti kuran kadronun, değişen dünyayı idrak ettikleri için “değişmeyen yönetim sistemi'ni (saltanat) değiştirerek cumhuriyete geçiş yaptıklarını unutuyoruz. Oysa cumhuriyetten önce Islahat hareketleri, Tanzimat Fermanı, Meşrutiyet deneyimlerinden geçerek cumhuriyete geçiş sağladığımızı ve günümüzde ise cumhuriyeti, “Demokratik Cumhuriyet”e evirmemiz gerektiği güneş gibi ortadadır.  

Şayet Cumhuriyeti yeni bir yüzyıl eşliğinde taçlandırmak istiyorsak, bütün aksayan taraflarımızı masaya yatırmaktan çekinmemeliyiz. İktisadi açıdan bir kalkınma ihtiyacına, idari açıdan sistematik rasyonel bir örgütleme ağına, siyasi açıdan güçlü bir siyasal sisteme ihtiyacımız vardır.

Ekonomisi; iç ve dış etkilerden en az etkilenen, idari sistemi; yasal, rasyonel ve kurumsal bir yapı üzerinde inşa edilmiş, siyasi sistemi oturmuş ve tarihsel sorunları çözülmüş, geleceğe güvenle bakan demokratik cumhuriyet idaresinden başka bir seçeneğimizin olmadığı unutulmamalıdır.

Onun için;

-Cumhuriyet, yönetimin babadan oğula, oğuldan toruna geçen bir sistem değildir.

-Cumhuriyet, bilakis babadan oğula geçen yönetime karşı bir meydan okumadır.

-Cumhuriyet, toplumsal katılım ile ele alınan kararların (istişare), bilge insanların (senato/parlamento) gözetiminde şûra ile onandıkları hukuki bir kararlar rejimidir.

-Cumhuriyet, ehliyet ve liyakatın baş tacı edildiği erdemli insanların yönetimidir.

-Cumhuriyet, yakın akraba ilişkilerine, hemşehricilik korumacılığına, siyasi partizancılığa ve her türlü renge, dile, dine, mezhebe, cinsiyet ve sınıf ayrımına ve ayrıcalığına karşı, vatandaşlığın kutsandığı bir yönetim sistemidir.

-Cumhuriyet, sadece seçim ve oy çoğunluğu değildir, her türlü hak ve hukukun çoğunluğun kararlarına karşı ötekilerin haklarının korunduğu çoğulcu bir rejimdir.

-Cumhuriyet, bazı insanların ve çıkar gruplarının sadece kendilerinin ifade ettikleri, meydan okudukları bir sistem hiç değildir, aynı zamanda ötekilerin de kendilerini ifade ettikleri ve korunduğu bir rejimdir.

-Cumhuriyet, fazilettir ve faziletli insanların omuzlarında yükselen bir değerdir.

-Cumhuriyet, özgüveni yüksek, beşeri kabiliyeti gelişmiş ve ahlaki donanıma haiz kişilerin omuzları üzerinde yükselir.

Bütün okuyucularımın Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_105010)
31 Ekim 2023 Salı 23:02
Dünyanın hiçbir devleti gerçek manada cumhuriyetçi değildir ve cumhuriyet ile de yönetilmiyor. Tüm devletleri sadece güç sahipleri yönetir ve en çok da zengin şirketler ile otoriter totaliter rejimler ile ülkeler yönetiliyor. Mesela Amerikayı Biden'ın yonettigine inanıyor musunuz?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_104929)
31 Ekim 2023 Salı 09:12
Cumhuriyeti ellerinde Demokles'in kılıcı gibi tutup kendi şahsi menfaatleri için kullananlara ne demeli üstadım.Bıktık sözde cumhuriyetçi,sözde Atatürkçü görünüp her on yılda halka ayar çekenlerden.Bedel ödeyen biz sefa süren iki yüzlü rantçılar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_104847)
30 Ekim 2023 Pazartesi 14:14
Cumhuriyeti milleti iki düşman kampa bölmek şeklinde anladılar.Güzel ülkemiz çok zor günler geçiriyor, ya aklın ve bilimin yolu seçip herkesin huzur ve refah içinde yaşadığı medeni bir ülke oluruz yada Ortadoğu'nun batağlığında debelenip dururuz.Ne ekersen onu biçersin....
Misafir Kullanıcı (@Misafir_105009)
31 Ekim 2023 Salı 23:00
@Misafir Kullanıcı Ortadoğu bataklığı ? Yani Avrupa ve Amerika medeni ve gerçek manada cumhuriyetçi öyle mi? Bir baksana oralarda halkın taleplerini takan var mı her şey her yerde bir avuç güç iktidar şirket sahipleri içindir. Aşağılık komplekse hiç gerek yok. Sevgiler çocuk..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_104824)
30 Ekim 2023 Pazartesi 12:52
Cumhuriyetin getirdigi faziletler size kalsin, istemiyoruz!!!
Bize ISLAMIN faziletleri yeter!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_105008)
31 Ekim 2023 Salı 22:58
@Misafir Kullanıcı Kardeş cumhuriyeti, Türkiye'deki kurucularından bağımsız ele alacaksın. Ha model İslam'a uygun olur olmaz orası tartışılır, içerik önemli. Şahsen ben başımda demir yumruklu bir lider istemem halkın seçtiği bir lider daha makbuldür. Sanırım bu İslam'a asla aykırı olmaz. Ayrıca ilk halifeler de halk tarafından olmasa da şura ile (kısmı cumhuriyet) seçildiler.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_104819)
30 Ekim 2023 Pazartesi 10:10
evet cumhuriyet 1923 te ilan edildi ama 1956-1950 yılında uygulamaya geçirilmiştir. 27 yıl boyunca tek parti rejimince çeşitli gerekçelerle ülke yönetildi, ki 1950 yılında gerçek seçimlerle iktidar olanlar da idam edildi. böyle bir geçmişi olan cumhuriyeti kimse pek kutlayamıyor açıkçası..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_104818)
30 Ekim 2023 Pazartesi 10:08
cumhuriyetin kendisi tartışılır lakin mevcut cumhuriyet rejiminin tam olarak halkı kucakladığını hiç de düşünmüyorum birçok şey yazabilirim konu hakkında. ülkemizdeki özellikle de doğu bölgesinin cumhuriyetin kendisi ile değil de cumhuriyeti kuran kadrolarla problemli olduğunu düşünüyorum. bu nedenle doğuda bilhassa bingölümüzde cumhuriyeti kutlamak baya bir problemli olabiliyor. bunun sebebi de kurucu kadroların birçok yanlış veya kötü uygulamalarını cumhuriyet adına mal etmeleriydi. ör; cumhuriyet 1923'te ilan edildi, halifelik 1924'te kaldırıldı v
Misafir Kullanıcı (@Misafir_104817)
30 Ekim 2023 Pazartesi 10:02
Cumhuriyet sadece adı var kendisi yok. cumhuriyet ile yönetilen ülkelerde halkın sözü geçerli olması gerekirken halen grupların daha doğrusu modern feodalların sözü geçerlidir. mesela hiçbir milletvekili, belediye başkanı adaylığı için halktan onay alınmıyor, birileri yukardan talimatla halkın karşısına zorunlu aday olarak çıkartılıyor. ayrıca mevcut cumhuriyet tüm halkı kucaklamıyor hatta iktidar tarafını bile tam kucaklamıyor, mesela ana muhalefet partisinin sözü hiçbir şekilde geçerli değil, mesela dayın yoksa iktidara oy versen de memur işçi m
Misafir Kullanıcı (@Misafir_104790)
29 Ekim 2023 Pazar 14:38
Bir 100 yıl daha boşa gitmesin o zaman bu yeni 100 yılı ciddiye alın ve Bingöl'ü Izmir gibi yapın
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın