Sevgi Dili‘Eğer eşinizin sevgi deposunu dolu tutmak durumundaysanız, onun birincil sevgi dilini keşfetmek zorunludur' diyor Garry Chapman. Nedir bu sevgi dili? Garry Chapman'ın tanımladığı üzere 5 farklı sevgi dili vardır.. 1-Onay sözleri 2-Nitelikli beraberlik 3-Armağan alma 4-Hizmet davranışları 5-Fiziksel temas Girişte alıntıladığımız sözü şu şekilde genişletirsek eğer bu sevgi dillerini sadece duygusal ilişkilerde değil, genel anlamda iletişim halinde olduğumuz ve aramızda bağ olan insanların sevgi dilini keşfederek sevgi deposunu doldurmak mümkündür. Tabii ki öncelikle kendi sevgi dilimizi bildiğimizden emin olalım. Etrafımıza baktığımız zaman, agresyon, şiddet,eleştirel ruh hali, kendini izole etme.. gibi devam ettirebileceğimiz davranışların kaynağı bahsettiğimiz boş depo olabilir mi? Bu boş depoyu doldurabilmek için küçük görünen ama etkisi büyük olan kategorileştirdiğimiz sevgi dillerine bakalım.. Onay Sözleri: Antik İbrani bilgesi Solomon ‘Dil, yaşamın ve ölümün gücüne sahiptir' demiştir. Bu sözden yola çıkarak bile sözlü olarak onaylamanın gücünü görebiliriz. Şöyle ki; İltifatlar, takdir sözleri, sevgiyi güçlü bir şekilde iletir. Bu onay sözlerine ek olarak; Cesaret verici sözler; bazen etkileşim halinde olduğumuz insan, içindeki gizli potansiyeli sizin cesaret verici sözlerinizle çıkarmayı bekliyor olabilir. Duyguları sezinlemek önemli olan noktadır burada. Sevecen sözler: Bazen kurulan bir cümle söyleme şekliyle birlikte farklı etkiler yaratabilir. Kibar ve sevecen olmak kilit nokta. Alçak gönüllü olmak: Rica etmek, takdir etmek, kişinin kendisinin önemli olduğu hissiyatını verir. Nitelikli Beraberlik: Burada önemli olan birlikte zaman geçirmekten öte kaliteli zaman geçirmektir. İlginizi verin, odaklanın ve zaman ayırın. Nitelikli beraberlikte önemli olan noktalar ruhen yakın olmak ve nitelikli sohbettir. Nitelikli sohbet, bireylerin deneyimlerini, duygularını, arzularını, düşüncelerini önyargıdan korkmadan ve rahatsız edilmeyeceklerini bildikleri bir ortamda var olan diyaloglardır. Yani nitelikli beraberlikte zorundalık yoktur, bu birliktelikten keyif almak ve ilişki halindeki kişiye değerli olduğunu hissettirmek vardır.
Armağan Alma: Bazen bir armağan ‘Bak, beni düşünüyor' veya ‘Beni hatırlıyor' diyebileceğiniz bir şeydir. Burada armağan birisini düşünüyor olmanızın sembolüdür. Onun para ile alınıp alınmadığı söz konusu değildir. Bir anne için çocuğu tarafından bahçeden koparılmış bir çiçek bunun örneği olabilir özenle büyütmüş olsa da çocuğu tarafından düşünüldüğü için mutlu olur. Ayrıca kriz zamanlarında fiziksel ve ruhsal varlığınız karşıdaki insan için birincil armağan olabilir. Hizmet Davranışları: İlişki halinde olduğunuz insan için yaptığınız her hangi bir davranış hizmet davranışı olabilir. Bazen yemek yapmak, yapacağı bir işi kolaylaştırmak, bazen yorgunluk anında bir kahve veya aklınıza gelebilecek her türlü davranışın sadece ve sadece karşınızdakini düşündüğünüz için yaptığınız zaman sevgi dili hizmet davranışları olan biri için fazlasıyla önemlidir. Çünkü burada düşünce, çaba, planlama ve enerji gerektirir. Fiziksel Temas: Çocuk gelişimi alanında yapılan araştırmalar gösteriyor ki: kucaklanan, öpülen, fiziksel temas kurulan çocukların, fiziksel temas kurulmayan çocuklardan daha sağlıklı bir duygusal yaşam geliştiriyorlar. Fiziksel temas ikili ilişkilerde ve evlilikte de sevgiyi iletmek için güçlü bir araçtır. Bu bazı insanlar için birincil sevgi dilidir. Aynı zamanda bu sevgiyi de nefreti de iletebilir bazen bir ilişkiyi yaratan da, bozan da fiziksel temas olabilir. Kriz anlarında sarılma, öpme, dokunma iç güdüsel olarak buna örnektir. Tüm bunlardan bahsettikten sonra Tezer Özlü'nün tüm bu yazdıklarımı özetleyen sözüyle devam etmek istiyorum: ‘İnsanın başkalarına söyledikleri kendi duymak istedikleridir. Yazdıkları, okumak istedikleridir. Sevmesi, sevilmeyi istediği biçimdedir.' Öncelikle kendimizin sonrasında ilişki halinde olduğumuz insanların birincil sevgi dilini keşfedip ilişkilerimizi nitelikli haline getirmek elimizde. YORUM YAZIN ![]()
|
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ 18 Ocak 2021 KAYBOLMA TEHLİKESİNDE OLAN ZAZACA DİLİ TALİHSİZ Mİ, SAHİPSİZ Mİ?05 Ekim 2020 Osmanlı Döneminde Zazaların Köy Yaşantısına Bir Örnek: Sivas/Divriği Yağbasan Köyü Zaza Aşireti02 Eylül 2020 Osmanlı Döneminde Bingöl'de Hayvancılık ve Sanayi24 Ağustos 2020 Nedir Bu Vizontele?25 Haziran 2020 Osmanlı Döneminde Bingöl'de Tarım: Pamuk ve Fındık Üretimi12 Haziran 2020 Türkiye'nin İnsani Yardımları Türk Tarihinde Bir Gelenektir: 1890'lardaki Kolera Salgınında Sultan II. Abdülhamid'in İran'a Yaptığı Yardımlar27 Mayıs 2020 Osmanlı Dönemi Kudüs Muhafızlarından Yüzbaşı Zaza Hüseyin Ağa01 Mayıs 2020 1866 Büyük Varto ve Kiğı Depremi18 Nisan 2020 1890'lı Yıllarda Dünyayı Kasıp Kavuran Kolera Salgını ve Büyük Devletlerin Osmanlıya Baskısı26 Mart 2020 Hayat Eve Sığar! Ama...08 Eylül 2019 KALİTELİ OKULLARIN ÖZELLİKLERİ10 Ağustos 2019 Kurbanın Gerçek Anlamı...12 Şubat 2018 İnsanın Kendi Olabilmesi Üzerine24 Ocak 2018 Tanrının Dili
|