KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Nisan 2024 Pazartesi
°C
Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş
Belirtilmemiş

Bankamatik memurluğu marifet mi?

21 ŞUBAT 2024 ÇARŞAMBA 22:41
86
4531
49
AA aa

Bir kamu çalışanının yirmi üç yıllık iş hayatında sadece üç yıl işe gitmesi övünç kaynağı olabilir mi?

Bu yazıyı bana yazdıran olayı anlatmakla başlamak isterim. Bingöl'de görev yaparken bir şahsın Köy Hizmetlerinden emekli olduğunu, orda 23 yıl çalıştığını ama toplamda ancak 3 yıl işe gittiğini övünerek anlattığına şahit olmuştum.

Bu olay 13 yılı aşkındır hala zihnimde canlılığını korumaya devam etmektedir. Aslında ağlayıp tövbe etmesi gerekirken bununla övünmesi, trajedinin bir başka boyutuna işaret etmektedir. Nasıl olur da evine, eşine, çocuğuna yedirdiği yiyeceği, içirdiği içeceği, giydirdiği giyeceği hak etmediği bir ücretle sağlayabilir ve bununla övünebilirdi?

Kamu kaynaklarının 85 milyon insanın vergilerinden sağlandığını bilecek kadar şuuru yerinde olan bir kimsenin, çalışmadan bu kaynaktan ücret almayı bir marifet olarak topluma anlatması aslında ülkemizin kanayan yarası olan bankamatik memuru fecaatinin somut bir örneğini oluşturmaktadır.

Yukarda verdiğim örnekte olduğu gibi uzun süre çalışmadan ücret alanlar kadar olmasa bile, maalesef Bingöl'de şahit olduğum, işini yapmakta ihmalkâr davranmanın ötesinde kasıtlı olarak işe gitmemeyi veya geç gidip erken ayrılmayı veyahut ta çalışıyormuş gibi davranmayı tercih eden kişi sayısı azımsanmayacak kadar çoktur.

Kamu görevlisine işini yaptırmak «kışla zihniyeti» mi?

Görev yaptığım Bingöl Üniversitesi'nde yasal mevzuata uygun olarak personelin mesai ve iş kurallarına uyuması hususundaki ısrarımdan dolayı, “burası kışla mı ki bizi buna zorluyor” diye duyumlar alıyordum. Aslında yapmak istediğim memurun kamu ile olan ahitleşmesinin gereğini yerine getirmesini sağlamak suretiyle hem kamu hizmetinin layıkıyla yerine getirilmesini temin etmek hem de kişinin helal rızık kazanmasını sağlamaktı. Ancak maalesef yozlaşmış kültürümüzden dolayı buna direnç gösterenler tüm ilde olmak üzere bir hayli fazladır.

Bingöl Meslek Yüksekokulu'nun Bingöl'e Kazandırdığı kötü haslet: İşe gitmeden ücret almak

Görevimin ilk günlerinde Bingöl Üniversitesi kadrosunda olmakla beraber Fırat Üniversitesi'nin çeşitli birimlerinde geçici görevlendirilen personelin iadesini istediğimde hem Fırat Üniversitesinden dirençle karşılaştım hem de bu kişilerin gelmekten imtina ettiklerini gördüm. Bunun üzerine yasal süreci başlatacağımı söyleyince bu şahıslardan bazıları istifa ederek farklı üniversitelere geçtiler.

Benden önceki dönemde görevli olan Meslek Yüksekokulu Müdürleri 15 günde veya ayda bir defa gelip toplu imza atarak Elazığ'a geri dönüyorlardı ve güya görevlerini bu şekilde yerine getiriyorlarmış! Oysa Bingöl'de görevlendirildikleri için çok daha yüksek ücret alıyorlardı. Bu davranış tarzı Elazığ'dan gelip-giden öğretim elemanlarına da yansımıştı. Haftada bir gün veya 2 haftada 2 gün gelip derslerini birleştirerek veren bu kişiler diğer günler Bingöl'e bile uğramıyorlardı. Oysa bunların aldığı aylık, geliştirme tazminatından dolayı Fırat Üniversitesindeki personelden bir hayli yüksekti. Ne yazık ki, Bingöllü öğretim elemanlarından da bir kısmı benzer nedenlerle eğitim öğretim görevlerini layıkıyla yapmıyorlardı. Hatta falanca öğretim elemanı nerde diye sorulduğunda falanca yerde okey oynuyordur diye cevaplar alınıyordu.

Vatandaş ödediği vergi karşılığında nitelikli hizmet ister

Kamu hizmetleri, vatandaşların vergileriyle yerine getirilmektedir. Vatandaşlar, düşük maliyetli ve kaliteli hizmet alma beklentisiyle vergilerini kamu görevlilerine emanet etmektedir. Bu anlamda kamu hizmeti bir “emanettir. Kamu görevlileri, bu emanetin bilincinde olarak, kamu hizmetlerini etkin, verimli ve dürüst bir şekilde yürütmeli; görevlerini yerine getirirken ve takdir yetkilerini kullanırken mesleki etik ilke ve standartlara bağlı kalmalıdır. (Kamu görevlileri etik rehberi, Ankara, 2010).

Yukardaki açıklamaya bakılırsa 20 yıl çalışmadan ücret alan kişi emanete ihanet ettiği gibi ihaneti de gururla anlatacak kadar tefessüh etmiş bir ahlaki değere sahip olduğunu gösteriyordu.

Bırakın bu kadar uzun süre işe gitmemeyi, görevi ihmal olarak nitelendirilen görevin savsaklanması ve geciktirilmesi bile kasıtlı bir eylem olup, bu durumda, kamu görevlileri, hizmete muhatap olan kişi ve kuruluşları mağdur etmiş olurlar. Kamu kurum ve kuruluşlarında çok yaygın olan bu hastalık, aynı zamanda Türk Ceza Kanunu'nun 230'uncu maddesinde bir suç olarak da yer almaktadır.

İslam dini hak edilmeyen ücreti helal kılmaz

Dini açıdan bakıldığında da İslâm'ın insanı çalışmakla mükellef tutuğu görülecektir. Onun için insan, özellikle Müslüman, rızkını helâl yollardan kazanmak zorundadır. Helal rızık çalışan ile işveren arasında yasalara uygun oluşturulan sözleşme ve ilkelere bağlı olarak meşru alanda kişinin emek sarf etmesi sonucu elde ettiği ücrettir.

Hırsızlık çok kötü ama çalışmadan kamudan ücret almak mübah görülüyor

Hepimizin bildiği gibi, bölgemizde bir kişiye hırsızlık yap derseniz “Allah'tan korkarım, bu nasıl bir teklif” diye şiddetle karşı çıkar. Ancak birçok vakada olduğu gibi aynı kişi devletle yapmış olduğu iş sözleşmesi gereği ifa etmesi gereken işi yapmadan yıllarca ücret alabiliyor. Oysa bu durumda, topluma karşı olan sorumluluğunu yerine getirmeyerek 85 milyon insanın hakkını gasp etmiş olmaktadır.

Cehalet toplumda değer yargılarımızı erozyona uğratmış

Peki, yasal mevzuat ve İslami değerler açısından da bakıldığında işe gitmemek, işin gereğini yapmamak, mesaiye uymamak ve tüm bunların sonucunda helal olmayan bir kazanç sağlamak neden bu kadar çok kişi tarafından tercih edilmektedir?

Cevap: Cehalet, yani eğitimin yetersizliği. Burada bir parantez açarak eğitim ile öğretim arasındaki farka kısaca değinmek gerekir.

Öğretim genellikle bir kişiye yeni bilgilerin aktarılmasıdır, eğitim ise genellikle yaşam boyu devam eden kişiye beceri veya davranış kazandırmaktır. Eğitimle kişi, evrensel ilkelere uygun, inancımıza layık, bireyin kendi hak ve hukukunu gözetirken, yaşadığı toplumun değerlerine ve hem kendisine, ailesine ve sosyal çevresine hem de ülke ve devletine karşı sorumluluklarının bilincini, beceriyi ve davranış tarzını kazanır. Bu sorumluluklar bilincinde olan kişi hakkaniyete riayet eder ve inandığı değerlerden dolayı helal olmayan kazançtan yılandan kaçar gibi uzak durur.

Toplum bu tür olumsuzlukları hoşgörüyle karşılarsa haksız kazanç zamanla meşru görülmeye başlanır

Kişinin ailesinde, yaşadığı sosyal çevrede veya çalıştığı kurumda bu tür olumsuz örneklerin yaygın olması maalesef kendisine de zamanla yansımakta ve ahlaki olmayan bu durum yozlaşan vicdanında artık etik bir değeri olamayan, sıradan bir iş gibi görülmeye başlanır. Tefessüh eden vicdan artık hiçbir ahlaki veya hukuki kurala riayet etmez, sonucunda haram olan artık onun için sıradan helal bir olgu gibi görülmeye başlar. İlginçtir ki, bu durum git gide artık çevreden de tepki görmemeye başlıyor.

Böylesi bir aymazlık sadece kişiye zarar vermekle kalmaz, toplumun gelişimine de engel teşkil eder. Düşünün, bir gemide çalışan yüzlerce kişiden, sadece birinin örneğin, makine dairesinde çalışan bir kişinin bile görevini yapmaması o geminin felaketi ile sonuçlanabilir.

Türkiye'de sekiz saatlik mesainin ancak yarısı verimli geçmektedir

Eski bir araştırmaya göre, kamu çalışanları günlük mesailerinin verimli olarak geçen kısmının Avrupa'da 6 saat, Türkiye'de 4 saat, Arap ülkelerinde 2,5 saat ve Japonya'da 8 saat olarak tespit edilmiş. Ne yazıktır ki ülkemizde 8 saatlik mesainin sadece 4 saatini verimli olarak üretime çevirebiliyoruz. Geri kalan 4 saatlik kısmı ise verimsiz ve boşa gitmiş demektir. Dikkat edilirse ülkelerdeki gelişmişlik de çalışma saatlerinin verimli kullanılması ile doğru orantılı olarak görülmektedir.

Toplumların gelişmişliği o toplumu oluşturan bireylerin kolektif çalışmasına ve başarısına bağlıdır. Bir dişlinin kırılması tüm dişli mekanizmada aksaklıklara neden olduğu gibi, kamudan ücret alıp görevini yapmayanlar aslında o toplumun tümünün emeğinin heba olmasına sebebiyet verebilir. Helal olmayan bir yolla kazanç elde ettiği için de manevi bir sorumluluk da üstlenmiş olur. Böyle bir kişi Kıyamet günü 85 milyondan nasıl helallik isteyebilir?

Bu yazının ikinci kısmında, konunun iş ahlaki ve etiği ile alakası ve yetkin kişilerin bundaki rolü anlatılacaktır.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108316)
06 Mart 2024 Çarşamba 08:56
Nepotizmin kitabını yazan adam hak hukuk adalet ahlaktan söz ediyor. Söylemle eylem birbirine zıt olmamalı ki o sözlerin bir kıymeti olsun.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108159)
29 Şubat 2024 Perşembe 13:19
İlin temel sorununu dile getiren Hoca'yı kutlamak lazım. Bu gerçekleri dile getirmenin neresi yanlış. Adam'ın iş yapma va yaptırma azmine yetişemiyorduk, kimseye taviz vermezdi. Bingöl'e kazandırılan en büyük eseri çalışanları iyi organize ederek ve çalıştırarak kazandırdı. Kişi ölür kalır eseri, eşşek ölür kalır semeri.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108063)
25 Şubat 2024 Pazar 10:21
Bu eleştirileri Enson senin yapman lazım çünkü rektörlük döneminde senin yaptığın haksızlık hukuksuzluk adaletsizlik adamcılık yandaşcılığı nekimse yapmış nede yapacak bence enbüyük mankamatik memurlar senin rektörlük döneminde üniversitede vardı iğneyi önce kendine sonra başkasına batır aynadan önce kendine bakı ver
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108056)
24 Şubat 2024 Cumartesi 18:09
Gıyasettin bey umarım bu yorumu okursunuz. Size sorum şu; 85 milyonun vergileriyle ülkeye/millete faydadan çok zararı olan (2006 ve sonrası açılan) üniversitelere kaynak ayırmak doğru mudur???
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108048)
24 Şubat 2024 Cumartesi 10:07
Hocam toplumun sorunlarına değinmek birilerini rahatsız etmiş olabilir ancak bu konuların gündeme gelmesi tartışılması ve yetkililerin de buna çözüm üretmesinin gerekli olduğuna inanıyorum. Çünkü kangrenleşmiş bu tür problemlere malesef herkes sağır. Dile getirdiğiniz için de saldırılar başlıyor. İkinci yazınızı da tüm sorunların detaylı anlatımı ile bekliyoruz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108043)
24 Şubat 2024 Cumartesi 01:01
Sn. Hocam bence elestiriyi yanlış yerlere yaptıniz. Tüm bu bankamatik memurlarının sebebi onlara göz yuman torpilli siyasi referanslı amirleri değil midir? Kamuda yönetici olmak tamamiyle siyasi olduğu için hiçbir kamu amiri hakkıyla o göreve gelmemiştir. Sadece kodamanlarin 2 dudağı ve bir imzası ile o koltuklar işgal edilmiştir. Yani bu iş taaa en tepedeki ne kadar dokunur. Ama siz sadece en alttaki torpillilere eleştirmişsiniz. Biraz daha cesaret..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108031)
23 Şubat 2024 Cuma 16:49
Rektörlük döneminizde damadınız, oğlunuz, kızınız, kardeşiniz, bil umum Palo'lu akademik kadro, yaptığınız sınırsız ve kontrolsüz harcamaları da zikr edip pişman olduğunuzu, o dönemdeki bankamatik üniversite çalışanlarını dile getirseniz sizi alkışlayabilirim. Değilse siz de onlardan biri idiniz şimdi makamdan ve gözden düşünce dürüstlük postuna büründünüz. Bu arada yazdıklarınızın fazlası var eksiği yok. Ama onardan bir kaçı da sizin alu akrabalarıızdı.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108049)
24 Şubat 2024 Cumartesi 10:20
@Misafir Kullanıcı Ulan iftiracı damadı fırat ünversitesinde zaten hocaydı.Kardeşide vanda zaten proftu.hemde müdürdü bırakıp geldi e oğlunuda kendi alsın yani demi şartları tutuyorsa.Sen olsan öyle bir makamda neler yapmazdın ki.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108021)
23 Şubat 2024 Cuma 10:23
Hocam öncelikle ağzınıza, kaleminize sağlık.20 yıl boyunca işe gitmeyeni fark etmeyip, ona maaş ödeyen sistemi de sorgulamamız gerekmiyor mu?????
Kuranda insanlarda üstünlerin en üstüne çıkaracak özelikler olduğu gibi, onları aşağılıkların en aşağısına düşürecek özellilerinde mevcut olduğunu söyler.İnsanların çıkarlarının söz konusu olduğu yerde sorunlar vicdanla çözülmez.Hakla, hukukla ve adaletle çözülür.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108024)
23 Şubat 2024 Cuma 12:28
@Misafir Kullanıcı ADAM ÇOÇUKLARINI, KARDEŞİNİ, AMCASININ ÇOCUKLARINI, HALASININ ÇOÇUKLARI VE DİĞER YAKIN AKRABALARI OLMAK ÜZERE ONLARCA ÇOK YAKIN AKRABASINI (Kİ NEPOTİZM BİLDİĞİM KADARIYLA SUÇTUR) REKTÖRLÜĞÜNÜ YAPTIĞI ÜNİVERSİYE YERLEŞTİRDİ. VE SEN BÜTÜN BUNLARIN MÜSEBİBİNE KALEMİNİZE SAĞLIK; HAK HUKUK DİYORSUNUZ. BELKİ DE SİZİN EVİNİZDE DE ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞSİZ VARDIR
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108019)
23 Şubat 2024 Cuma 09:54
Beytülmala dokunmak haramdır diyen bir nesilden Devletin her şeyini kendilerine mübah görenleri yetiştiren bir topluma dönüştük. Umarım yazdıklarınızdan ders çıkartanlar olur
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108017)
23 Şubat 2024 Cuma 09:33
Yorumlara bakıyorum da zamanında bir şekilde emeline ulaşamamış kişilerce akraba kayırmadan bahseilmektedir.İyi güzelde arkadaşlar yıllarca Bingölde ki kurumlarda işe yerleşenler kimlerdir.Hep aynı soyadlara sahip kişilerden oluşmuyor mu hep aynı soyatlara sahip vekillerce işe yerleştirilen kişilerden değilmi? E kusura bakmayında sıfırdan kurulmuş bir üniversiteye tıp fakültesinden gelmiş döner sermayeyi bırakmış kuru maaşa kuruluş zorluğunu çeken hangi rektör bir kaç tanıdığını yerleştirmez.hangimiz olsak yapmayız bunu birazcık insaf yani.konu�
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108071)
25 Şubat 2024 Pazar 16:23
@Misafir Kullanıcı Eğer sen akademisyen isen nasıl ve kimin referansı ile hangi sana ait özel bartlar ile girdiğini bi anlatta bilelim dürüst adam.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108042)
24 Şubat 2024 Cumartesi 00:54
@Misafir Kullanıcı Ben yapmam arkadas, ALESe girerler doktoralarini yaparlar hak ederlerse ancak benim üniversitemde çalışabilirler. Onun dışında istifa da ederim torpil yapmam. Çok nadir de olsa herkes sizin gibi değil
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın