KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Mayıs 2025 Perşembe
°C
Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş
Belirtilmemiş

Aslolan ilahi mesajı alabilmek

21 NİSAN 2025 PAZARTESİ 16:41
15
1210
16
AA aa

Kur'an'ın içindeki güzellikler ve doğrular bazen o hakikatleri anlatan kişilere (âlimler, müfessirler, hocalar vs.) mal edilmektedir. Halbuki bu doğruların ve güzelliklerin asıl kaynağı Kur'an'dır. Kur'an'ın kutsal kaynağı olan "mehaz" yani doğrudan Kur'an'ın kendisi, öylesine güçlü deliller içeriyor ki, insanlarda çok derin etkiler bırakabiliyor. Ne zaman ki o hakikatleri anlatan kişiler ön plana çıkartılırsa, insanlar Kur'an'a değil de anlatan kişiye odaklanırsa, o zaman Kur'an'daki o kutsal etkili güç zayıflar, hatta kaybolur. Çünkü insanlar asıl kaynağa değil, aracılara yönelmiştir.

Bir hocanın, vaizin ya da âlimin anlatımı ne kadar etkileyici olursa olsun, asıl etki Kur'an'dan gelmelidir. Günümüzde insanlar hocaya hayran kalıyor, ama Kur'an'la doğrudan bağ kuramıyor. Hoca ya da anlatıcı ön plana çıktıkça, Kur'an'ın mesajı arka planda kalabiliyor. Bu durum ise kişiyi kutsallaştırma riski taşır. Oysa Kur'an herkesin anlayabileceği bir rehberdir, sadece bazı kişilerin tekelinde değildir.

Birçok insan, bir konuyu bir hocadan duyunca hemen benimsiyor ama aynı şeyi doğrudan Kur'an'dan duysa aynı ilgiyi göstermiyor. Hoca/alim sadece bir aracı olmalı. Dinleyen kişi, o aracıyı aşıp asıl kaynağa, yani Kur'an'a ulaşmalı. Modern dini anlatımda özne kişi değil, mesaj olmalı. Anlatıcı, Kur'an'ın bu etkisini gizlememeli, örtmemeli. Bazen süslü anlatımlar ya da kişisel yorumlar bu doğrudan etkiyi perdeleyebilir.

Maalesef günümüzde Şeyh, hoca ya da kanaat önderi bazen öyle öne çıkarılıyor ki, söyledikleri Kur'an'dan bile üstün gibi algılanıyor. Hatta bazı cemaatlerde, bir kişinin ağzından çıkan söz, hiç sorgulanmadan dini hüküm gibi kabul ediliyor. Sohbetlerde Kur'an'dan ziyade, hikâyeler, menkıbeler ya da kişisel yorumlar daha çok yer kaplıyor.

Kur'an ayetleri bazen sadece "giriş" niyetine okunuyor ama asıl vurgu kişisel düşünceler üzerine kuruluyor. Kur'an'ın insan ruhuna etkisi, mucizevî yönü ve derin anlamı, onu tebliğ eden kişinin kişisel özelliklerinden kaynaklanmaz. Tıpkı üzüm tanelerinin tat ve şifasının, kuru asma çubuğundan gelmemesi gibi.

Eğer biri, Kur'an'ın etkisini anlatıcı kişinin bilgisine, karizmasına, hitabetine bağlarsa, asıl kaynağı unutmuş olur. Maalesef günümüzde Kuran ve Hadis yerine kişilerin söyledikleri ön plana çıkmakta ve bazen de onların yanlış ve abartılı hikayeleri veya hurafeleri dinleyicinin zihninde İslam'ın esas kaynağı olarak kalabilmektedir. Avam tabakası bu durumda onu anlatan kişinin kendi görüş ve yorumunu Kur'an veya Hadis meali olarak algılayıp kabullenmektedir. Özellikle günümüzde teknoloji ve ilmin kat ettiği baş döndürücü gelişmeler varken, araştıran, sorgulayan, kaynak soran ve isteyen gençliğin beklentilerini karşılamaktan uzak hikâyeler, menkıbeler, hurafeler ya da kişisel yorumlar iman hakikatlerine susamışları ikna etmekten çok uzak kalmaktadır.

Kur'an her dönemde insanlığa hitap eden bir kitaptır ve Kur'an'ın özü değişmez, ancak zamanın ilerlemesiyle insanlar Kur'an'ın mesajlarını yeni ilimlerle daha derin ve kapsamlı bir şekilde anlayabilirler. Bilimin ilerlemesi, Kur'an'ın mesajlarını doğrulamaktadır. Bu gerçekten hareketle, Kur'an'ın ve Peygamberimizin mesajlarının bilimle nasıl örtüştüğünü ortaya koymak, bilim insanlarının keşiflerinden yüzyıllar önce bu hakikatlerin Kur'an'da insanlığa nasıl bildirildiğini anlatmak, çok daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Bilimdeki gelişmelerin Kur'an'ın özellikle evrenle ilgili ayetlerini yorumlamak için ne kadar önemli olduğunu anlamamıza yardımcı olan iki ayetin ifade ettiği hakikatlere değinmekte yarar bulunmaktadır:

"Ve gökyüzünü korunmuş bir tavan yaptık; onlar ise bu (delillere) sırt çeviriyorlar."
(Enbiya, 32).

Klasik tefsirlerde bu ayet, genellikle gökyüzünün düşmekten korunmuş olduğuna, cin ve şeytanların mele-i alada olup bitenden haberdar olmalarının engellenmesi şeklinde tefsir edilmektedir. Günümüzde modern bilim ışığında bu ayette geçen "korunmuş tavan" ifadesi, gökyüzünün/atmosferin Dünya'yı çeşitli dış tehditlerden koruma işlevine dikkat çeker biçimde yorumlanabilir. Çünkü Dünya'yı çevreleyen atmosfer, uzaydan gelen meteorları büyük ölçüde sürtünme yoluyla yok eder. Her gün binlerce küçük göktaşı atmosfere girer ancak çoğu dünya yüzeyine ulaşmadan parçalanır.

Atmosferdeki ozon tabakası, Güneş'ten gelen zararlı UV (ultraviyole) ışınlarının çoğunu süzerek yeryüzüne inmesini engeller. Bu da canlıların DNA'sının zarar görmesini, cilt kanseri gibi hastalıkları önler.

Atmosferin üst katmanları, kozmik ışınlara ve güneşten gelen zararlı radyasyona karşı da bir tür kalkan görevi görür. Dünya'nın manyetik alanı ile birlikte çalışarak, özellikle güneş patlamalarından kaynaklanan solar fırtınaların etkilerini azaltır.

Atmosfer ayrıca uzayın ortalama eksi 270 derecelik soğuğundan da Dünyamızı korur. Bu da Dünya'da yaşanabilir sıcaklık aralığını korur. Uzaydaki diğer gezegenlerde ise böyle bir denge bulunmamaktadır.

Kur'an'ın bu ayeti indirilirken 7. yüzyılda atmosfer, manyetik alan, UV (ultraviyole) ışınları gibi bilimsel kavramlar bilinmiyordu. Ayetteki korunmuş tavan ifadesi, modern bilimsel buluşlarla sonradan anlam genişliği kazanmış ve Kur'an'ın mucizevi yönlerinden biri olarak görülmüştür. Bugün bilim insanları atmosferi Tanrısal Kalkan olarak nitelendirirken 1400 yıl önce inen Kur'an bunu korunmuş tavan olarak tanımlamaktadır. Bilimin geldiği nokta mevcut ayetin tanımını tasdik etmektir.

Ayetin devamında "Onlar ise bu delillere sırt çeviriyorlar" denilmektedir. Kur'an'ın nüzulü döneminde bu kadar bilimsel veri bulunmamaktaydı, ancak günümüzdeki bilimsel verilerin gözler önünde olmasına rağmen insanların hâlâ bu yaratılış mucizesine kayıtsız kalmaları elbette haklı olarak eleştirilmektedir. Dolayısıyla sadece bilgiye sahip olmak değil, onu doğru anlamlandırmak da önemlidir.

Günümüz keşifleri ve bilimsel gelişmeleri doğrultusunda ancak anlaşılabilen diğer bir olayın asırlar önce Kur'an tarafından açıklanması tarihleri aşan bir mucize olmakla beraber bilimin ulaştığı son noktayı da göstermektedir.

“Ve gökten bir ölçüye göre su indirdik, sonra onu yeryüzünde durdurduk..."
(Müminûn Suresi, 23/18).

Bu ayet eski müfessirler tarafından genellikle yağmurun rastgele değil, Allah'ın belirlediği ölçüyle inmesi vurgulanır. Su kaynaklarının çeşitliliği ise (göller, yeraltı suları, nehirler) Allah'ın suyu “yeryüzünde durdurma” biçimidir. Ancak günümüzde bilimsel veriler, gözlemler ve ölçümler, Dünya'ya suyunun büyük bölümünün uzaydan geldiğini göstermektedir.

Bugünden 4,5 milyar yıl geriye doğru gidildiğinde yani dünyamızın uzaydaki malzemelerin birleştirilip şekillenmesiyle oluşturulması esnasında, yanardağların sürekli patladığı, mağmanın aktığı, uzaydan sürekli göktaşlarının çarptığı kupkuru bir yerdi. Henüz atmosfer de olmadığı için, gezegen bünyesindeki su buharlaşıp uzaya uçuyordu. Bundan milyonlarca yıl sonra Kuyruklu yıldızlar ve su açısından zengin asteroidler, erken Dünya'ya çarpıp suyu taşıdılar. Bu gök cisimlerinde buz ve donmuş su buharı bulunuyordu. Milyonarca yıl süren bu çarpışmalar sonucu bu su yeryüzünde birikmeye başladı.

İşte gökten bir ölçüye göre su indirdik ayeti sadece yağmurun, atmosferin fiziksel kurallarına bağlı olarak, hassas bir dengeyle gerçekleştiğini anlatmakla kalmaz aynı zamanda suyun kozmik kaynaklardan geldiğine işaret olarak yorumlanmaktadır. “Yeryüzünde durdurduk” ifadesi ise suyun yeraltında, okyanuslarda, buzullarda biriktirilmesiyle birebir örtüşmektedir.

Bilim ilerledikçe, Kur'an ayetlerinin içerdiği derin anlamların ne kadar geniş bir bakış açısına sahip olduğu daha iyi anlaşılıyor. Suyun uzaydan gelişini anlatan bilimsel veriler, Kur'an'daki “gökten su indirme” ayetleriyle anlamlı bir şekilde örtüşmektedir.

Kur'an'ın yüzlerce ayetinde insanlar düşünmeye, araştırmaya, evrendeki delilleri incelemeye davet edilir. Yani bilimle desteklenen bir anlatım, Kur'an'ın kendi üslubuna en yakın anlatım biçimidir.

Bugünün insanı sadece inanmak değil, anlamak da istiyor, korkuyla değil, delille ve hikmetle ikna olmak istiyor. Dolayısıyla Allah'ın kudretini, fizik yasalarında ve kozmik düzende göstermek iman hakikatlerinin ispatında daha etkili bulunmaktadır. Evet, Kur'an'ı modern bilimle anlatmak, menkıbe ve hurafe temelli anlatımlardan hem daha etkili hem daha doğru hem de Kur'an'ın ruhuna daha uygundur.

İslam'ın değerlerinin anlatılması gereken kürsülerde komiklik yaparcasına fıkra anlatıp dinleyicileri güldürmeye uğraşanlar Kur'an'ı tebliğ değil komedilerini anlattıkları için maalesef dini ciddiyetinden uzaklaştırmaktadırlar. Dinleyicilerin hafızasında bıraktıkları ise İslam değil hokkabazlıktır.

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114302)
26 Nisan 2025 Cumartesi 17:19
Bir ayetten her zaman ve yerde herkes aynı şeyi anlasaydı Gazzali İhyayı, Rabbani Mektubatı, Bediüzzaman Risaleleri yazmazdı. Demek ki ayetin lafzını okumak ve okuduğundan ilk anladığı şeyin muradı ilahi olduğunu iddia etmek (kişi sayısınca görüş de dikkate alındığında ) ilmîn ciddiyetiyle bağdaşmaz. Günümüzde hermenotik denilen ilim de bununla ilgilidir. Basitçe 'Kim demiş, ne zaman demiş niye demiş hangi şartlarda neye binaen demiş? soruları önemlidir.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114301)
26 Nisan 2025 Cumartesi 17:11
Kur'anı anlamak için mümkün mertebe ilk etapta ayeti ayetle ve ayeti hadisle tefsir etmek metodolojinin olmazsa olmazıdır. Bunlardan sonra hadis , fıkıh, kelam, tefsir ilimleri ve züht, takvada uzmanlaşan alanın en iyilerinin mülahazalarına kulak veririz. Kur'an Allah kelamıdır ve bu alanda yazılan tüm tefsirlerin sayfalarını okuyarak bitirmek bile mümkün değildir. Elbette uzmanlık ve rehberlikten faydalanmak zaruridir. Kısaca bir yönüyle Kur'an herkesin anladığı açık bir kitaptır ama diğer yönüyle anlam katmanlarının farklılık ve derinliğinden ötürü
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114300)
26 Nisan 2025 Cumartesi 16:59
Kur'anın büyük kısmı naslardan oluşur ve onlardan herkes herşeyi aynı şekilde anlar. Fakat nas sabit olsa da nassın yani hükmün şartlara göre nasıl uygulanacağı kolay bir mevzu değildir ve burada Kur'anı anlamak tamam ama uygulamak için ayrıca sünnete başvuruyoruz. Çünkü Kur'anı yani muradı ilahiyi en iyi anlayan Hz Peygamber efendimizdir. Dahası sahabei kiram ayetlerin indiği dönem ve şartları Rasulullahın rehberliğinde çok iyi etüt ediyorlardı. Esbabı nüzul ve Muradı ilahiyi onlar da Allahın izniyle bizden daha iyi biliyorlardı.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114299)
26 Nisan 2025 Cumartesi 16:45
Kur'an her seviye her dönem ve her coğrafyadaki insanlara çağrıda bulunur. Elbette açık (mübin) biçimde herkesin aynı şeyi anladığı ayetler olduğu gibi müteşabih ayetler gibi sadece erbabının anlayacağı ayetler de vardır. Dahası bir ayette pek çok anlam katmanları vardır ve bazı uzmanlık alanlarında derinleşenler meseleyi daha derinlikli ve sağlam anlarlar. Örneğin bir ayete arap dilinde uzman olan biri belagat, meani, sarv, nahiv, siyak-sibak uyumu vs. açılarından farklı perspektiflerle bakarak pek çok zengin mana ve prensipler yakalayacaktır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114289)
25 Nisan 2025 Cuma 22:28
Bir kaç nesildir Kur'anın içeriğininden tamamen habersiz olarak sadece bazı kesimlerin söylemiyle islamı anlamaya çalışıyoruz. O kesimlerin çocuklarının en önemli burokratik ve siyasi kadrolarda yer alması bize Kur'anı anlatmadıklarını gösteriyor. Nesillerimiz ise dine yabancılaştı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114236)
24 Nisan 2025 Perşembe 19:08
Gökten haber getiriyir diyen cahil sözde din alimlerinin ispiyonlaması ile idam edildi
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114218)
24 Nisan 2025 Perşembe 00:48
Astronomi Biliminin kurucusu olarak kabul edilen, ilk teleskobu icad eden Uluğ Bey nasıl, neden öldürülmüş, hiçbir tarihçi bu konuya değinmeye cesaret edemiyormuş. Gerçeklerle yüzleşme cesareti gösterilmeyen toplumlarda, Netanyahu gibi zalimler, kimin hangi imei numaralı telefonu kullandığını tespit eder, elinde patlatabiliyor. Yani öncelikle, Din Allah'ın oluncaya kadar mücadele zorunlu
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114216)
24 Nisan 2025 Perşembe 00:17
Ne kadar egitimsiz bir miletsiniz,vay rektör böyle demiş yok rektör alim yapmış.ya bu ülkede kaç tane rektör kaç tane hoca ilahiyat görevlisi, cikip yanlışlığı hukuksuzlugu hırsızligi, torpili ve buna benzer tüm olayları anlatmistir. Bunun islamda, kuranda yeri yoktur demistir. Her tarafınız rant, çıkar, menfaat
Neyimiz islama kurana uyuyor Allah askina. Allahimi kaldırıyorsunuz
Yobaz ve münafik bir millet olduk bu kadar basit
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114203)
22 Nisan 2025 Salı 22:43
1400 yıl önce inen kutsal kitabımızın evrendeki hakikatler ile ilgili mucizevi açıklamaları bugünün bilimsel gelişimini bile geride bırakırken, bunu izah etmekten aciz cahillerin uydurdukları hurafelerle dinimizi itibarsızlaştırdıkları açıktır. Kaleminize sağlık Hocam
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114213)
24 Nisan 2025 Perşembe 00:03
@Misafir Kullanıcı Dini itibarsızlaştırıyorlar sırf garibanları sömürüp lüks hayat kurabilmek için. Vah ülkem insanına
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114201)
22 Nisan 2025 Salı 17:50
Kur'an'ın etrafında örfüklerı zırhı kaldırsalar ve kuranı hakkıyla yaşasalar gençlik deizme degil işlama sarılır
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114214)
24 Nisan 2025 Perşembe 00:05
@Misafir Kullanıcı O üfütükten kaleler insanımızın cehaletten kurtulmasıyla yıkılır. Bunu bildikleri için kimileri kuran mealini okumanin zındıklık olduğunu söyler. Çünkü arapca bilmeyen � lik kesimin ilahi mesajı anlamadını istemiyorlar
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın