KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2024 Cumartesi
°C
Bünyamin Bayram
binbay12@hotmail.com

Görünene aldanmak!

11 ARALIK 2023 PAZARTESİ 13:13
23
1985
1
AA aa

 

Şekerden ekmek yapılsa, yapılan ekmeğe benzer ama yediğinizde ekmek değil, şeker yersiniz...

Mesela, kuru bir üzüm çubuğuna takılan, ambalajlanmış bal tulumbacığı paketi şeklinde bize uzatılan üzüm dalındaki bu harika meyveyi düşünelim...

Bu meyveyi şuursuz, kör ve sağır toprağın/tabiatın veya tesadüflerin bir ürünü olarak görmek görüntüye aldanmaktır.

Ancak, vücudumuzun beslenmesine ve ağız tadımıza uygun olan bu üzümün ve bunun gibi yüzlerce meyce ve sebzenin bizi ve ihtiyaçlarımızı bilen kudret, ilim, hikmet ve rahmet sahibi olan bir zatın eseri olarak gördüğümüzde görüntüye aldanmamış oluruz...

Bu nedenle görüntüye aldanmamak gerekir...

Olgular göntüsünde aldananlar tabiatperest, ateist veya materyalist olurlar.

Olay ve olgular arkasında gerçeği, özü görmek bilgi, dikkat ve sorgulamayı gerektirir.

Basit bir damla sudan tüm bu harika canlıların varlığı ve bir saat gibi işleyen evren/kâinat, Allah'ın varlığının sınırsız ayetleriyle/delilleriyle doludur. Onlara bakarak yaratıcıyı görebiliriz.

Varlıktaki tüm oluşum ve değişimin; aciz, güçsüz, cansız ve şuursuz hava, su, toprak, elementler, vb. maddi sebeplerle veya hiçbir amaç ve gayesi olmayan rast geleliğe, yani tesadüfe dayalı, şuursuz evrim mekanizmaları denen olgu ve süreçlerle açıklanamayacağını, tüm varlığın bir ilim, irade, kudret ve hikmet eseri olduğunu idrak eder; böylece İbrahim peygamber gibi göklerin ve yerin melekutuna (iç yüzüne) ulaşarak, hakkal yakin düzeyinde, kesin inananlardan olmaya başlayabiliriz...

Neden birçok insan Allah'ı bulamıyor? İnkâr ve inanma psikolojisinin arkasında hangi değerler etkilidir?

İslam'ın önerdiği yaşam biçiminin, kişinin nefsine ağır gelmesi; kişinin alıştığı yaşam biçimini bırakamaması, yetiştiği aile, küçük yaşlardan itibaren belli değerlerin kişilere şırınga edilmesi, kişilerin sahip olduğu ön yargılar, insanın hakikate ulaşmasını engelleyen çok önemli etkenlerdir.

İnançsızlıkta, yukarıdaki paragraflarda dile getirdiğim gibi, evrende ve dünya üzerindeki olay ve olguların, Allah'ı gösteren birer ayet/delil/bürhan olduğunu görebilecek, bakış açısı ve mantığa sahip olamamak çok etkilidir.

Ayrıca, inanç problemi yaşayanların Peygamber hayatını iyi bilmediklerini, O'nu yeterince tanımadıklarını söyleyebiliriz.

Veya Kur'an'ın, anlam derinliğini anlatan Kur'an tefsirlerini ve iman hakikatlerini anlatan eserleri okumadıkları da söylenebilir.

Bir de olaylara uzaktan bakmak insanı yanıltır. Örneğin biz güneşe uzaktan baktığımız için bir tepsi kadar küçük görürüz. Özünde Güneş, Dünyamızdan bir milyon defa daha büyüktür.

İslami hayatın yaşanmadığı ortamda büyüyenler, İslam'a ve Peygambere hep uzaktan bakmışlardır. Çevremizde ve dünya ülkelerine baktığımızda bu durumu rahatlıkla görebiliriz.

Bir diğeri de olay ve olgulara yüzeysel bakmak insanı yanıltır. Yüzeysel bilgi her zaman yanıltıcıdır. Hakikat her zaman detayda gizlidir.

Örneğin kişi Peygamberimizin hayatını iyi bilmiyorsa; “Peygamberin bir tüccar olduğunu, ticaretini geliştirmek için bu işe giriştiğini, Arap toplumunu bir araya getirip başlarına geçmek istediği için peygamberlik iddiasında bulunduğu” şeklinde yüzeysel ve gerçeği yansıtmayan bu iddiaya inanabilir.

Maalesef toplumda böyle dayanaksız yanlış bilgilerle insanlar inançlarından kopmuşlardır.

Örneğin; peygamber de görünürde bilgeler gibi konuşmaktadır. Görüntüye takılanlar, iyi ahlaklı bir insan deyip vahiy hakikatinden mahrum kalabilirler.

Ancak, kırk yaşına kadar ne okumuş ne de yazmış ve ne de o güne kadar hiçbir kimseye dini bir öğütte bulunmamış ümmi birinin; kırk yaşına geldiğinde birden ve herkesi hayrette bırakan ve benzeri söylenemeyen mucizevi bir kitapla/Kuran ile ortaya çıkmasını düşündüğünde, Onun bir filozof veya bir bilge olmadığını, “Onun kendi heva ve hevesiyle konuşmadığını, Allah'tan vahiy aldığını ve samimi bir peygamber olduğu” sonucuna ulaşıp vahyin sırrıyla ve Rabbiyle buluşabilir.

Burada bakış açısı önemlidir. Peygamber hayatını hatırlayalım. Kalbi açık, samimi, hakkı arama sevdası taşıyanlar, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (a.s.v.) tebliği karşısında; O'ndaki samimiyeti ve hakikati görüp inanmış ve sahabi ünvanını almışlardır.

Ancak, günahlarla yaşayan, problemli ve bencil ruhlar ise, Onun tebliği karşısında tam tersi bir yol izlemiş, Peygamberimizi kabul etmemiş, sihirbaz diye suçlamışlardır.

İnanmanın yolu, samimiyetten ve hakikat arayışından geçer…

Eğer gerçekten; bu harika evrenin anlamı, olay ve olguların ne ifade ettiğini, hayatın ve yaratılışın anlam sırrını, ne olduğumuzu, nereye doğru aktığımızı anlamalı.

Daha önemlisi, bu fani alemi ve hayatı, ebedi aleme çevirecek, yani yoku yok edecek “ezeli ve ebedi bir yaratıcının var olması” bizi sevindirecekse; inanın gönlünüze ve aklınıza O'nun varlık delilleri sağnak sağnak akacaktır.

“Hakikati arayan bir ruha sahip olun, kendini arayan adam olun” yeter…

Selam sevgilerimle...

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_106240)
11 Aralık 2023 Pazartesi 23:17
Adam gibi adam olun yeter diyorsunuz. Ağzına yüreğine kalemine sağlık saygıdeğer hocam. Hürmetler
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın