KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2024 Cumartesi
°C
Hakim Bayraktar
bingolonline@hotmail.com

Gençlik ve siyasete dair umutlar…!

11 EYLÜL 2023 PAZARTESİ 04:35
107
4875
11
AA aa

Bingöl Valisi Sayın Ahmet Hamdi Usta'nın “İlköğretim Haftası” mesajında öğrencilere yönelik hitabındaki “En büyük düşmanımızın cehalet ve tembellik, en büyük dostumuzun da güzel ahlak ve faydalı bilgi olduğunu unutmayın” sözünü okuyunca gündeme dair düşünceler bir bir belirmeye başladı hafızamda...!

Düşman dediğimiz “Cehalet” ne yazık ki şehrin en büyük belası olarak önümüzde duruyor!

Gece yarısı sokakta bağıranlar, yüksek sesle araçta müzik dinleyenler, sokakta yürürken yüksek sesle konuşup kahkaha atarak insanları uykularından edenler, parklara zarar verip uyarılara diklenerek karşılık verip belasını arayanlar ve dahası…

Çözüm ne? Çözüm yok maalesef! Herkes ettiğiyle kalıyor.

Yeni neslin dost denilen güzel ahlakı kaybedip ‘cehalet' denilen düşmana sarıldığı bu dönemde açıkçası gelecekten pek bir umudum yok! 10-15 yıl önce “50 yaş ve üstü defnedildikten sonra bu memleket düzelir” diyordum ama bu gençliği görünce artık demiyorum!

Acıdır ki, gelen nesil giden nesli aratıyor!

Umutsuzluğum gençlerle sınırlı değil elbet!

Şehrin siyasetinde de umutsuzluklar bir ur gibi sarmış etrafımızı!

Neden mi?

Son birkaç paylaşımımdan sonra dahil olduğum sohbetlerde hemen herkesin benzer şikayetini dinledim ama bundan duyduğu rahatsızlığı dile getiren var mı diye baktım? YOK!

Neden? Siyasilerle kötü olacağını düşündükleri için!

Kötü bir şey mi söylüyoruz? HAYIR!

Peki neden dile getirmiyoruz?

Siyasilerin yanlış anlama ihtimaline dair hesaplardan ötürü!

Doğru ve güzel olanı kim, neden yanlış anlasın? Hakaret değil, tavsiyedir nihayetinde!

Örneğin, geçen gün bir düğün töreninde karşılaştığım siyasi atmosfer, şehrin geleceğine dair umutlarımı yitirmem için pek âlâ geçerli bir sebepti!

İl Genel Meclis üyelerinin profillerine baktım, bir şehrin gelecek yatırım planlamasını ve bütçesini yapan İl Genel Meclisi maalesef vizyon bakımından adeta yerlerdeydi! Kamu kısmı olmasa, bu Meclis nasıl bütçe yapar, hizmet akışını nasıl sağlar inanın hiç de gözüm kesmiyor!

Birçoğunun okuma yazması var mı bilmiyorum ama tanıdığım kadarıyla varsa da çok dip seviyede!

İlla yüksek diplomalı olmalarını beklemiyorum ama en azından “proje üretebilecek potansiyele sahip, kamu diplomasisini bilen, hesap kitaptan anlayan, konuştuğunda karşısındakini ikna edebilme becerisi bulunan, hitabeti düzgün, teknolojiye hâkim, vizyon sahibi olmalarını beklemek” karşılığı bulunamayan bir talep değildir herhalde.

Benzer cümleleri, genelleme yapmak olmasa da geniş çerçevede belediyelerin meclis üyelikleri için de telaffuz etmek haksızlık sayılmaz!

Bu konudaki bir sohbette karşımdakilerin çoğu şu cümleyi kurdu; “Siyasette kimse kendinden iyisini ya da dengini istemiyor, o yüzden vizyon sahibi değil de itaatkâr olanlar tercih ediliyor. Bu sebepten kaynaklı değişik yüzleri görmek pek de mümkün olmuyor. Hep aynı eksende şekilleniyor siyaset!”

Ortaya çıkan tablo gösteriyordu ki, toplum bunu kanıksamış, vizyon ve değişim beklentisini yitirmiş!

Sordum bu konuda sitemkâr birine, “Bu dönem tüm partilerde değişim olur ve gerçekten şehre yakışır bir vizyon ekipleriyle seçmen önüne çıkarlarsa tepkiler nasıl olur?” diye

El cevap; “Böyle bir ekiple çıkarlarsa sahaya, insanlarda bir umut yeşermesi olur, güçlü bir destek elde etmeleri de kaçınılmazdır.”

Esecek rüzgâra bağlı olmakla birlikte toplumun da bu konuda handikapları var elbette! Bugün önünüze vizyon sahibi biri ile size yakınlığı bulunan vizyonsuz birini koysunlar, kimi tercih edersiniz? Muhtemelen yakınlığınızın bulunduğu kişiyi!

Neden?

“Kırmızı olsun iki kuruşu fazla olsun” mantığının zihinsel altyapısı misali, sevdiğiniz ya da tanıdığınız olması gibi...!

Siyasette bir denge muhakkak vardır! Ama siyaset kurumları tercihlerini her bölgenin vizyon sahiplerinden yana kullanırsa, tercihler değişse de sonuç memleket yararına olacaktır!

Deniyor ki; “Vizyon sahibi insanlar müracaat etmiyor, biz de olanlar arasında tercihte bulunuyoruz”

Vizyon sahibi insanlardaki çekince ne? “Müracaat ettiğimizde tercihler vizyondan uzak kişilerden yana olursa itibarımız zedelenir, gururumuz incinir. Madem öyle, neden kendimizi küçük düşürelim ki?”

O halde siyasilere düşen görev şu ki, herkes her bölgenin vizyon sahibini bulacak, teklifi kendisi götürecek ve gerçekten hizmet edip şehre katma değer sağlayacak doğru bir ekiple toplum karşısına çıkacak!

Mevcut Meclis üyeleri gönül koyacaktır söylediklerime ama bir kuzenimin meşhur bir sözü vardı;” “Hatır için konuşamam” diye…

Herkes gıyabında çok iyi insan olabilir! Ama bizim aradığımız sadece iyi insan değil ki! Bu şehre katkı sunulmayacaksa bu da bir kötülüktür!

Kendini yetiştirmiş, aklı başında, toplum adabını bilen, proje üretece kapasitede nice genç insanımız var! Diplomasının bir önemi yok! İlkokul mezunu bir gazeteci arkadaşımın üniversite mezunlarını cebinden çıkardığını, hatta onlara ders verecek kapasitede olduğunu pek âlâ biliyorum! Meseleyi diplomayla sınırlandırmak doğru olmaz. Kişinin kendini yetiştirmesiyle alakal bir durum!

Düşünün ki, “e-mailiniz var mı?” diye sorduğumda “O nedir? Valla ben anlamıyorum” diyen bir Meclis üyesinden nasıl bir cevher çıkmasını bekleyebiliriz? Bu şapkadan tavşan çıkar mı?

Bugün herkesin dilinde “vizyon” kelimesi sıklıkla dolaşıyor ama tercihler sonrasında “Neden benim bölgemin insanı değil ya da neden benim akrabam değil de diğeri” diyenler de çok olacaktır!

Seçim dönemindeki ‘bölgecilik” savaşları, “aileler arası üstünlük yarışları” vb. hususlar bu konuda tercih değişimlerini etkileyen ana sebepler oluyor. Partiler de bunu iyi kullanıyor! Ama bilinçli kesim yine tercihini bu kıstaslardan arındırarak yapıyor!

Bu da ayrı bir gerçek!

Bu konuda yakın geçmişteki bir seçim serüveninde “bölgecilik” yaklaşımına karşı yaptığımız “vizyon” tercihimizden dolayı çok eleştirilip hatta hakkımızda çokça propaganda yapanlar da oldu ama umursamıyoruz, tercihlerimizden dolayı bir pişmanlık da yaşamıyoruz! Eksiğini, hatasını görürsek eleştirmek de geri durmayız!

Sözün özü; toplumun yeni isimlere, şehre katma değer sağlayacak vizyon sahibi kimselere, siyasilerin de bu yönde bir kararla siyasetteki bakış açısını değiştirmeye ihtiyaç var!

Olur mu? Bilemem ama ben yine de ifade etmek istedim.

Gençliğe ve siyasete dair umutlarımızın yeşermesi, yeniliğin ve vizyonun öncelenmesi, doğru tercihlerle şehrin gelişim açısından kazanımlar elde etmesi dileğiyle…

Biz bize düşeni söyledik. Taktir siyasi makam sahiplerinin ve sonrasında bu tercihleri oylayacak kıymetli halkımızındır.

Vesselam....

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_104344)
12 Ekim 2023 Perşembe 15:05
Bingölde siyaset amcadan-yeğene, babadan-oğula ya da kuzenden kuzene geçiyor. siyaset adeta bir mikro saltanatlık şehrimizde. ben ilkokula giderken milletvekilli olanlar ya da o zamanın adayları hala sahnede. onlardan ya da onların akrabalarından başka yerelde yetişmiş insan yetişmiyor. siyasetle ilgilenmeyen bingöllüleri, siyasetle ilgilenen bir klan yönetiyor.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_103875)
12 Eylül 2023 Salı 11:04
Zeki bey halkın önünde kendini hep övüyordu vekil olduktan sonra ortada yok, birilerinin emrinde duyuyoruz yazık oluyor öyle vekillik olmaz halk destek verdi nerde yok malesef hizmet özgüveni yok gibi millet iş aş hareket bekliyor demek hepsi hayalmiş lütfen bunları devletimiz milletimiz vatanımız için ile hizmete davet edelim yazık günah oluyor insanlar umutsuz olmasın Sn. Valimiz elinden geleni yapıyor sadece bir insanla olmaz topyekün seferberlik olmalı Cevdet bey tüm bakanlıklara bürokrat atamasını ACİL destek olmalı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_103874)
12 Eylül 2023 Salı 10:59
Hakim bey, 3 dönem vekillik yapanları ve hangi vizyon ve maharete sahip olduklarını da yaz sadece encümenle değil oğlunu çıkardığın kendini siyasetçi sanan zat ilimize ne katkı verdi onu da yaz kim gerçekten milleti düşünüyor halkımız az çok biliyor. Herkes menfaatini ve ikbalini değil de gerçek manada Bingöl'ü ve insanlarını düşündüğü zaman değişim güzellik ilde olur. Reisicumhurumuz nerden bilsin iş yoğunluğundan Bingölde kim var ne yapıyor garibim gece gündüz çalışıyor, Allah yardımcısı olsun. Bingöl siyasenin yabancı hayranlığı v
Misafir Kullanıcı (@Misafir_103854)
11 Eylül 2023 Pazartesi 17:02
Bingöl siyaset ve geleceği için yanlış kimden geldiyse yaz seni kahraman yapıp baş taci yapalım Allah rızası için. Teşekkürler
Misafir Kullanıcı (@Misafir_103852)
11 Eylül 2023 Pazartesi 16:01
Adam fena döktürmüş yine ve belli ki birileri çok rahatsız olunca beğeni butonuna yüklenmişler :) :) onlar da böyle teselli oluyorlar :) cehaletin nefretle karışıp butonlara yansıması da yazarın haklılığının br göstergesi olmuş:)
Misafir Kullanıcı (@Misafir_103862)
11 Eylül 2023 Pazartesi 21:35
@Misafir Kullanıcı bu kadar insan beğenmemişse beğenmemiştir, seni rahatsız eden ne ? sen beğendin diye herkes sana kanalize mi olacak ?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_103851)
11 Eylül 2023 Pazartesi 13:40
Sizin muhalif gibi tavırlarınıza bitiyorum. Şimdi siyasetin cahilleri sadece İl Genel Meclisi üyeleri mı oldu.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_103849)
11 Eylül 2023 Pazartesi 13:23
Bingöl halkının en büyük hatası Akp'ye iki vekil kazandırmak oldu. 20 küsür yıldır yönetimdeler Bingöl de ne degişti ne gelişti? Halk mutlu mu? Geçici çözümlerle, sıva yapıp eksikleri gizlemekle, günü kurtarmakla her seçim dönemi seçildiler. Fevzi balcı olmuş. Digerinin adını daha bilmiyorum kimdir. Bingölde sorunlar, eksiklikler çok. Yatırım gelişim yok
Misafir Kullanıcı (@Misafir_103846)
11 Eylül 2023 Pazartesi 11:00
Çok güzel tespitler Hakim bey, bu meclis ve özel idare ile hizmet olmayacağını herkes biliyor. Eğer Sn. Valimiz yeni ekib kurmazsa o da Allah muhafaza halk nezdindehizmet edemeyen olur bu da iyi olmaz çünkü belli vali bey çok iyi niyetli. Özel idare başı inşaat mühendisi olmalı meclis te ehil kadro ve üretken çalışkan olursa il hizmet görür. Yoksa aynı tas aynı işler
Misafir Kullanıcı (@Misafir_103844)
11 Eylül 2023 Pazartesi 10:46
Pek kıymetli Bayraktar! Bahsettiğiniz konularda çok haklı olduğunuzu belirtmek isterim.Memlekete vizyon sahibi insanların olması gerekmektedir memleketin selamati ve farkındalığını yaratmak için sürekli farkı projelerın masaya yatması fikir alış verişlerinin yapılması gerekecegi yerde il encümenleri kahve köselerinde belediye encümenleri ise acaba ne zaman belediye tarafından tatile gidilicek düşüncelerinde yazık
Misafir Kullanıcı (@Misafir_103841)
11 Eylül 2023 Pazartesi 09:18
İlimiz için söykuyrum nekadar vizyonsuz var siyasi yönetimde
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın