KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Ekim 2024 Çarşamba
°C
Hakim Bayraktar
bingolonline@hotmail.com

Vali'nin Zurnacı, Müdürün Davulcu Olmaktan Kurtuluşu...

27 ARALIK 2022 SALI 16:39
22
4630
5
AA aa

Kamuda hemen her idarecinin genel şikayetidir personeli çalıştıramamak!

Kimisi personelin iş bilmemesinden, kimisi kadrolu personelin işi yokuşa sürüp sürekli birilerini devreye sokmak ya da sendikayla diş bileyip çalışmamayı bir hak olarak dayatmasından dem vurur!

Bu yüzden idarecilik zordur bu şehirde. İş bu ya, idareciler de çalışmayan memurun da işini çoğu zaman ya başka çalışanlar üzerinden yürütür ya da kendileri işe el atar.

Devletin verdiği haklardan yararlanma kapsamında işe girenlerin bazılarının müdür amir demeden kendi krallığını ilan ettiği hikayelerini de dinliyoruz yer yer!

Hatta bir defasında siyaseten aday adayı olan ama aday olamayan ve sonrasın kamudaki görevine dönen bir şahsen de tanıdığım birine kurumunda verilen bir görevi reddedip “Aday adayı oldum, bu işi ben mi yapacağım” dediğini de hayretle dinlemiştim yıllar önce!

Tam da bu noktada, değerli bir büyüğüm Bingöl'de yaşanmış bir hikâyeyi dün mesaj olarak yolladı.

Bingöl'de kültürel faaliyetlerde yaşanan önemli bir sıkıntının da mizahi bir izahı olan olayı kaleme alan da Bingöl eski Milli Eğitim Müdürü Hasbi Kıyaklı…

Dilerseniz Hasbi Bey'in anı formatında yazdıklarını okuyalım;

Davulcu ve zurnacıyı nasıl ve neden kadroya aldım?

Geçmiş zaman olur ki.!” Müflis tüccar ne yaparmış.? Eski defterleri karıştırırmış!   

“SEN DAVULCU BEN ZURNACI”  

Bu söz dönemin Bingöl Valisi Fikret Güven'e aittir... 

Fikret Güven Vali, Hasbi Kıyaklı Milli Eğitim Müdürü.

Genelde ilkbaharın ilk günlerinde sembolik de olsa “ağaç dikme bayramı” diye bir kavram var... Göstermelik fidan dikilir, sonra bakımsızlıktan kurur fidanlar, kaybolur, emek heba olur! Yani ‘dostlar alışverişte görsün' misali.

Mart ayında Orman Bakanlığı yurt genelinde ağaç dikme programı uygular.Tabi öğrenci ve öğretmenler (bu ve bu tip işlerin tabirimi bağışlayın ama... Figüranı!) bu işlerde baş rollerdedirler.

Yıl 1987, yer Bingöl Düzağaç mevkii... O zamanki Yüksekokul bahçesinde ağaç dikilecek. Bu ve buna benzer bütün organizelerde Milli Eğitim işin her türlü yükünü çeker. Program yapılmış, hava çok soğuk, kar atıştırıyor. Çadırda protokol, öğrenciler şiir okuyor ve hemen çadıra koşuyor. Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Beysarı sunuculuk yapıyor. Program sonunda folklor gösterisi var. Hava çok soğuk olduğu için folklor gösterisi yapacak öğrenciler minibüste sıra gelmesini bekliyorlar.

“Özgürlük ilkokuluna folklor ekibine gösteri için görev verilmiş.

Anons edildi. “Şimdi Özgürlük İlkokulu Folklor Ekibinin gösterisi…”

Buraya kadar normal. Öğrenciler folklor kıyafetleriyle çok özel ve güzel..

Bingöl milli kıyafeti…! Öğrenciler dizildi, dakikalar geçiyor folklor ekibinden çıt yok, hareket yok! Sunucu arkadaşa protokolden işaret ediyorum ‘başlat' diye. Sunucu bir bana bakıyor, bir ekibe bakıyor. El kol işaretleri fayda etmedi.

Folklor ekibi oynamaz. Sonunda çağırdım sunucuyu, ‘başlat, neden başlatmıyorsunuz?' diye.

El cevap; “Müdür beğ folklor ekibi hazır da davulcu zurnacı yok...”

Yani yemek hazır da çatal kaşık yok!  Tabi okul müdürünü fırçalarcasına bakışlar atıyorum…  

Demesin mi “Milli Eğitim bana folklor ekibi hazır et, davulcu zurnacıyı hazır et demedi...”

Bunu duyan Vali Bey de “Müdür Bey Sen Davulcu Ben Zurnacı...!”

Tabi tören bitti. Bayram seyran her türlü programlarda davul zurna bulmak çok zor. Bulununca da ücret vermek gerekiyor ama bir kuruş ödenek de yok. Dilene dilene bir hal olursunuz.

Bir çözüm bulacaktım... Ama nasıl?

Bakanlık okullarda görevlendirilmek üzere memur hizmetli kadrosu verdi ama kadro çok yetersiz. İhtiyaç çok. ‘Hizmetli için çok mecbur kalırsanız ortaokul mezunu alabilirsiniz' denildi.

Bingöl'de çok yeniyim... Birkaç açılış töreninde çok beğendiğim davulcu zurnacıyı keşfettim. Usulüne mevzuatına uygun imtihan ilan ettik. Bakanlıktan özel olarak iki adet ilkokul mezunu alabilmem için izin aldım. İmtihan günü yaklaşınca arkadaşlara dedim ki: “Şu DAVULCU ZURNACIYI imtihana müracaat ettirin” Yani alın demek istedim kibarca.

Gün gelip çattı, imtihan günü demesinler mi “İkisi de ilkokul mezunu değil!”

Hoppala! İmtihan erteleme...

O iki davulcu zurnacıya dışardan ilkokul bitirmeleri ve diploma aldırmak, sonuçta da kadroya alma. Milli Eğitim Müdürü davulcu olmaktan, Vali zurnacı olmaktan kurtuldu. Davulcu ve zurnacı arkadaşları Halk Eğitimde hizmetli olarak görevlendirdik... Ve bütün ildeki törenlerde “oh be” dedik.

Hasbi Bey'in bu güzel anısına bakıyorum da onca yıl geçmesine rağmen davulcu zurnacı sorunu halen çözülebilmiş değil. O dönem işe girenler öldü gitti. Yıllardır aynı sorun devam eder. Hizmetli kadrosundan iki müzisyen alınıp hem kurum içi işlerde çalıştırılabilir hem de bayram, tören ve yarışmalarda görevlendirilebilirlerdi. Ama bir türlü olmadı da olmadı..!

Şayet bir gün davulcu zurnacılar da çalışmamak için kaytaran personeller gibi “Biz artık çalmıyoruz” derse, davulu ve zurnayı kimin çalacağını merak etmiyor değilim:)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97077)
28 Aralık 2022 Çarşamba 08:47
Bingöl çok sıkıntılı bir il bu konuda. Bunun temel sebebi de hem yöneticilerinin hem de memurlarının çoğunun ehliyet ve liyakat sahibi olmadan çeşitli yöntemlerle kamuya atanmaları dan kaynaklanmaktadır. Düşünün seni müdür yapan siyasetçi, emir vereceğin memuru da memur yapmış. Isırabilir misin? İş bilmeyen ve iş yaptiramayan müdür bı zahmet müdürlük yapmasın gitsin kendini binadan aşağı atsın. Bu tip yoneticiler de memur işçiler de dürüst memur ve işçilerin başına bela. Adam kamu kurumunda mudurken tüm işi 3-5 kişiye yaptırıyor, müdürlükten alınınca da kuruma adım atmayip her ay maaş alıyor.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97071)
27 Aralık 2022 Salı 22:18
Tebessümle okudum kalemine sağlık. Çok manidar gerçekten.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97068)
27 Aralık 2022 Salı 19:39
Hakim bey mükemmel bir tespit keşke kurumlar gerçek manada biraz denetlense . Bankamatik memurları biraz elense onların yerine okuyup ortalıkta gezen binlerce üniversite gençleri ülkelerine hizmet etse. İsim vermeyeyim Allah rızası için bingölde kurumun birinde adamlar baston ile işe gidiyor o adamlardan ne bekleniyor onu anlamak zor. Adamlar aylık nereden bakarsanız 20 000 tl alıyor ve bu ağabeylerimizden hizmet bekleniyor. Allah aşkına birileri bu kurum ve kuruluşları görsün artık. Bazı kurumların durumu açık ve net ortada ama neden kimse görmüyor yada görmek istemiyor. Saygılar
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97066)
27 Aralık 2022 Salı 17:56
Hakim efendi çok cesursun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97064)
27 Aralık 2022 Salı 17:26
Tespitler çok sağlam. Yukarıda yazdıklarınızın en iyi örneğini SGK İl Müdürlüğünde görebilirsiniz.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın