KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Mayıs 2025 Salı
°C
Hüseyin Özdemir
huseynozdemir@hotmail.com

Mısır olayları bağlamında müslüman kardeşler hareketine yöneltilen eleştiriler-1

03 EYLÜL 2013 SALI 15:38
0
2674
4
AA aa

 Bütün dünyada büyük heyecan uyandırarak karşılanan Arap baharı özellikle yıllardır tekçi ve baskıcı yönetimlerin egemenliği altında bir hiçe dönüşen halklar nezdinde beklenmedik bir düzeyde karşılık bulmuştu. Ülke ordularının da yarı sessiz duruşları başta Tunus olmak üzere kitlesel demokrasi taleplerinin başarılı olmasını sağlamıştı.

Ayaklanmalara dönük hiçbir işaret yokken birden oluşup gelişen halk hareketlerinin ardında Ortadoğu haritasına coğrafi ve siyasi düzen vermek isteyen batılı güçlerin var olduğu ilk günlerden itibaren dillendirilmişti.

Bunun basit bir söylentiden öte bir gerçeği ifade ettiği kısa bir süre sonra net olarak anlaşıldı. 1920'li yılların sonlarında kurulan İhvan hareketinin bütün Ortadoğu'daki kitlesel varlığı ve oluşan halk hareketlerindeki en büyük aktif güç olarak başat rol oynaması, olayların sonucunda da siyasi başarı kazanması Batı dünyasında büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

Kurulduğu ilk günden bugüne kadar toplumsal hayatın her düzeyinde en büyük güç olarak yer alan Müslüman Kardeşler hareketinin olayların sonucunda siyaset sahnesinde yer alabileceği büyük bir olasılıkla itici batılı güçler nezdinde hesaba katılmamıştı. İhvan hareketi siyasete girme kararı alarak Arap baharı sonrası Mısır'ın en büyük iktidar adayı olarak girdiği genel seçimlerin yanı sıra cumhurbaşkanlığını da kazandı. Ardından geçici anayasa referandumunda yüzde 70'e yakın oy alarak ne kadar güçlü olduğunu herkese gösterdi.

İhvanın başta Mısır olmak üzere Tunus ve Libya'da başarılı olması hem batıda hem Ortadoğu'da baskıya dayalı egemenliklerini yitirmek istemeyen petrol krallarında büyük bir korkuya neden oldu. Hiç beklenmedik bir tarzda iktidarda bulunan Müslüman kardeşler aleyhine sokak gösterileri başlatıldı. Neticede Türkiye dışında, eli kanlı dünyanın desteği ile Müslüman Kardeşler hareketi, askeri bir darbeyle Mısırda iktidardan alaşağı edildi.

Mısır ordusunun sivil iktidara, yönetimden çekilme süresi vermekle başlayan askeri darbe, ardından acımasızca gerçekleştirilen katliamlar insaniyetini yitirmemiş dünyada, özellikle mazlum Müslüman halklarda derin bir yürek acısı oluşturdu. Bu acıyı anlamayan, var oldukları her dönemde darbecilerin yanında yer alanlar, muktedirlerden güç ve sermaye devşirmekle meşgul olanlar içlerinde en küçük merhamet duygusu göstermeden İhvan düşmanlığı sergilemeye koyuldular. Fakat en acı olanı ise özelde Müslüman dünya genelde bütün bir insanlık için geleceğin dünyasını oluşturma hedefinde olanların her olayda olduğu gibi bu olayda da İslami bir hareketin aleyhinde duruş sergilemesiydi. Bu kesimlerin eleştiri kültürlerinde Müslüman olmayan güçler ile dini temel referans almayan odaklar hiçbir zaman nasiplenmediler.

Dini gayret adına Müslümanların attıkları her adım bu kesimlerce acımasızca eleştiri hedefi oldu. Binlerce Müslümanın öldürülmesi satır aralarındaki üzüntü cümleleriyle yerini alırken, coğrafyamıza en şirret hadiseleri yaşatanlar hiçbir zaman tenkit edilmediler.

Müslümanlar öldürülürken akmayan gözyaşlarımız nedense hep insafsız bir oka dönüşüp İhvan gibi hareketleri vurdu. İç politik tartışmaları bir kenara bırakarak ifade edelim, başta başbakan olmak üzere devlet büyüklerinin darbe karşıtı ilkeli duruşları, bu konuda dünyayı bile karşılarına alma pahası çıkar eksenli dış politik analizler eşliğinde yerden yere vuruldu.

Laik, liberal veya kimi muhafazakâr çevreler tek bir koro eşliğinde Mısır'da gerçekleşen kitlesel kıyımlar karşısında Türkiye'nin yüksek perdeden sergilediği mazlum yanlısı duruşu sıfır sorundan herkesle sorunlu söylemi üzerinden eleştirdiler.

Mısır olayları bağlamında Türkiye'nin bu dış politikasına, olayların seyrinde Müslüman Kardeşler hareketinin izlediği yönteme yöneltilen eleştirilerin analizini inşaallah bir sonraki yazımızda sürdüreceğiz.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
muhammed ali atalay (@Misafir_16778)
12 Kasım 2013 Salı 15:47
bileğine sağlık zihnin açık olsun hocam
zazaye çoligıj (@Misafir_15504)
12 Eylül 2013 Perşembe 11:44
ortadoğuda zulmü kimler neden yapıyor? 1-isral terör devleti, tahrif edilen tevrata göre belirli bazı toprak parçalarına sahip olmaları ve bunu barışçıl yöntemlerle yapmaları imkansız olduğu için şiddet eylemleri ile almaya kalkışmaları. 2-arap diktatörlükleri, bunlar da mevcut konumlarını yitirmemek amacıyla halkı silahlı güçleri ile baskı altında tutup saltanatlıklarını ebediyyen sürdürmek istemeleri! 3- dış güçler, dış güçlerin israili desteklemeleri ve ortadoğunun gelişmemesi amacıyla diktatörlüklere uzun yıllar boyunca göz kırpmalarıdır..
Muhammed DEMİR (@Misafir_15479)
11 Eylül 2013 Çarşamba 03:11
Hocam gercekten cok güzel konulara temas etmissiniz, içimizdeki duygulara tercüman oldunuz bu yazınızda. Yazılarınızın devamını bekliyoruz insaallah
Tarık Ziya (@Misafir_15413)
07 Eylül 2013 Cumartesi 12:56
Dünyanın en kadim coğrafyası olan Ortadoğu halkları üzerinde Haçlı Seferleri ile başlayan Coğrafi Keşiflerle devam eden ve 1900lü yıllarda ivme kazanan sömürgeci,haçlı zihniyeti aralıksız olarak zulümlerine devam etmektedirler.Haçlı zihniyetini temsil eden Batı kadar batının arap uşakları da bu cürmün içerisinde yer almaktadır.İslam dünyasına eleştiri yönlendirirken oradaki haklara, sivil toplum kuruluşlara,İslami cemaatlere değil yazarında belirtiği gibi egemenliklerini yitirmek istemeyen batı uşağı petrol kralları suçlanmalıdır.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın